ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από εχθροί, σύμμαχοι: Facebook και Νορβηγία στη μάχη της παιδείας σήμερα

Από εχθροί, σύμμαχοι: Facebook και Νορβηγία στη μάχη της παιδείας σήμερα

Μετά την αντιμαχία, συμμαχία; Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να συνεργαστεί με το Facebook για να προωθήσουν μαζί την εκπαίδευση των νέων, σε μια προφανή χειρονομία "ειρήνης" μετά τη διένεξή της με τον ιστότοπο που διέγραψε την ιστορική και βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του Νικ Ουτ από τη σελίδα της.

 

Αρχικά τo Facebook είχε διαγράψει την ιστορική φωτογραφία του γυμνού κοριτσιού που τρέχει πανικόβλητο στους δρόμους του χωριού του στο Βιετνάμ για να γλιτώσει από μια επίθεση με βόμβες ναπάλμ ισχυριζόμενο ότι "παραβίαζε τον κανονισμό του που απαγορεύει την απεικόνιση γεννητικών οργάνων".

Στη συνέχεια μετά από κατακραυγή, πιέσεις και μια πολύ ανοιχτή τοποθέτηση της Σόλμπεργκ στη Guardian μετά την λογοκριμένη σελίδα της, το κοινωνικό δίκτυο προχώρησε σε άτακτη υποχώρηση. Έτσι προσπάθησε να διορθώσει την υβριστική κίνηση του μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατό το ωστικό κύμα από αυτή τη ναπάλμ υποκρισίας που εξερράγη στο διαδίκτυο.

Η Σόλμπεργκ δήλωσε κατόπιν ότι ελπίζει να υπάρξει κάποια συνεργασία μεταξύ του κολοσσού των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και της κυβέρνησής της. "Συνεργαζόμαστε με το Facebook και με άλλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σε θέματα εκπαίδευσης, ιδίως σε εμπόλεμες περιοχές. Έτσι, θα έχουμε λόγους να βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους για πολλά θέματα", είπε η πρωθυπουργός στο Reuters.

ERNA

Η Σόλμπεργκ καλωσόρισε επίσης την προσωπική επιστολή που της έστειλε η γενική διευθύντρια του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ, όπου της εξέφραζε τις ευχαριστίες της για τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση αυτή.

Οι δύο γυναίκες είχαν συναντηθεί στο οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, πέρσι. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB την εποχή εκείνη η Σόλμπεργκ είχε ζητήσει τη βοήθεια του Facebook προκειμένου να εκπαιδευτούν δάσκαλοι και να διασφαλιστεί η πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο σε εμπόλεμες ζώνες.

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Νικ Ουτ του Associated Press το 1972 στο Βιετνάμ δείχνει πολλά παιδιά να τρέχουν ουρλιάζοντας, μετά από επίθεση με ναπάλμ στο χωριό τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Παν Τι Κιμ Πουκ, ένα 9χρονο γυμνό κορίτσι. Το Facebook απαγορεύει τις γυμνές φωτογραφίες με ορισμένες εξαιρέσεις, όταν για παράδειγμα απεικονίζουν έργα τέχνης και αυτή είναι η άτυχη ιστορία της στο δίκτυο των πολλών που δεν ξέρει όση ιστορία θα έπρεπε.

Αυτό ήταν και το τελευταίο ατόπημα που o Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η διαχειριστική του ομάδα θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Πως το Facebook έχασε τη μάχη

Η ιστορική φωτογραφία του Νικ Ούτ (Nick Ut), αναρτήθηκε πριν μερικές μέρες, από τον αρχισυντάκτη της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten, ωστόσο δεν εκτιμήθηκε από τους υπεύθυνους του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης... όπως θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα, ο Έσπεν Έγκιν Χάνσεν (Espil Egin Hansen) αμέσως μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας που συνόδευε ένα άρθρο, στο επίσημο προφίλ της εφημερίδας, έλαβε ένα αίτημα από το Facebook που ζητούσαν την αφαίρεση της εικόνας καθώς παρουσίαζε ένα γυμνό σώμα και σύμφωνα με την πολιτική του δικτύου: «Κάθε φωτογραφία ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γενετικά τους όργανα ή τα ολόγυμνα γυναικεία στήθη, θα αφαιρείται».

Και αφαιρέθηκε.

7c28467a 625c 4487 be16 a70f64e68247

Πηγή: Aftenposten

Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε το νέο τεύχος της εφημερίδας, το οποίο φέρει τον τίτλο: "Αγαπητέ κύριε Ζάκερμπεργκ". Ο δημοσιογράφος αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο να στείλει μια δημόσια επιστολή στον Mr. Facebook λέγοντας του:

(Απόσπασμα)

268d5cb1 673e 4231 a1ef c9767d3494f1 copy

Αγαπητέ κύριε Ζάκερμπεργκ,

Σε ακολουθώ στο Facebook, παρ’ όλο που δεν με ξέρεις. Είμαι αρχισυντάκτης στη νορβηγική καθημερινή εφημερίδα Aftenposten. Γράφω αυτή την επιστολή απλά για να σε ενημερώσω ότι δεν πρόκειται να απαντήσω στο αίτημα σου για την αφαίρεση της ιστορικής φωτογραφίας του Βιετνάμ.

Δεν θα το κάνω ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον.

Δεχτήκαμε το αίτημα της διαγραφής από το γραφείο της εταιρείας σου που εδρεύει στο Αμβούργο το πρωί της Πέμπτης. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες που δεν έδωσα απάντηση και διαγράψατε το άρθρο μαζί με την φωτογραφία.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι πρόκειται να διαβάσεις την επιστολή μου. Ο λόγος που παρ’ όλα αυτά γράφω αυτά τα λόγια είναι επειδή είμαι συγχυσμένος, απογοητευμένος θα έλεγα και φοβισμένος για το τι πρόκειται να κάνεις στην δημοκρατική αυτή κοινωνία.

Παρά το ότι είμαι αρχισυντάκτης στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, οφείλω να συνειδητοποιήσω ότι εσύ ορίζεις το που θα κινηθεί η αίθουσα σύνταξης, τεστάροντας την υπευθυνότητα μου ως αρθρογράφου. Νομίζω ότι χρησιμοποιείς την εξουσία σου και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το ‘χεις σκεφτεί καλά αυτό που κάνεις.

Υ.Γ Σου επισυνάπτω ένα σχόλιο του σκιτσογράφου Espen Egil Hansen που γράφει για τη λογοκρισία στο Facebook. Τι λέει ο αλγόριθμός σου; Μπορεί να δημοσιοποιηθεί;

Πηγή: Aftenposten

Ο Χάνσεν επικρίνει με δριμύτητα την απόφαση των επικεφαλής του Facebook να αφαιρέσουν από τον «τοίχο» ενός διακεκριμένου συγγραφέα μια ιστορική φωτογραφία που υπενθυμίζει τις τραγικές συνέπειες του πολέμου.

Κατά τον ίδιο, όμως, αυτή η κίνηση μαρτυρά και κάτι ακόμη: την έλλειψη κριτικής ικανότητας από την πλευρά των υπευθύνων του δικτύου να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα σε φωτογραφίες που προωθούν την παιδική πορνογραφία και σ’ εκείνα τα ιστορικά και βραβευμένα θραύσματα μνήμης που θυμίζουν τις φρικαλεότητες της ανθρωπότητας.

Ο Χάνσεν μάλιστα, δημιούργησε το hashtag #DearMark όπου και καλεί τους χρήστες να τοποθετηθούν στο θέμα, για το οποίο έχει δημιουργηθεί ένα είδους debate.

Κάποιοι από τους χρήστες του Twitter αντέδρασαν με χιούμορ, άλλοι με οργή, παντώς οι περισσότεροι δεν είναι σύμφωνοι με αυτή την αντίδραση του Facebook που "απαξίωσε την ιστορία". Και σίγουρα όχι αδίκως.

Μάλιστα, μια από τις πιο ηχηρές και σπάνιες απαντήσεις είναι του ίδιου του κοριτσιού, της Κιμ Πουκ (Kim Phuc) που πλέον έχει μεγαλώσει, είναι 53 ετών και ζει στον Καναδά.

Εκπρόσωπος του ιδρύματος που φέρει το όνομά της ανακοίνωσε:

Η Κιμ είναι εξαιρετικά λυπημένη από το γεγονός πως κάποιοι μπροστά σε μια τέτοια εικόνα είναι δυνατόν να επικεντρώνονται στο γυμνό και όχι στο ισχυρό μήνυμα που μεταφέρει.

Κάποιες ώρες μετά το Facebook υπαναχώρησε στην απόφασή του να λογοκρίνει την φωτογραφία της μικρής Βιετναμέζας που τρέχει γυμνή στον δρόμο του χωριού της, με την οδύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. "Αποφασίσαμε να αποκαταστήσουμε τη φωτογραφία εκεί απ' όπου γνωρίζουμε ότι αφαιρέθηκε" ανέφερε με μια λιτή ανακοίνωση εκπρόσωπος της εταιρίας.