ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκε η τοποθεσία της μάχης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Γρανικό

Η Μάχη του Γρανικού (1665) του Charles Le Brun απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο στο κέντρο της μάχης του ιππικού.

Wikipedia Commons

Μετά από 20 χρόνια επίπονης έρευνας, αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι εντόπισε την τοποθεσία της Μάχης του Γρανικού, μια από τις πιο σημαντικές πολεμικές συγκρούσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρά την πολύχρονη αναζήτηση και τις προσπάθειες άλλων επιστημόνων τα προηγούμενα χρόνια, η τοποθεσία παρέμενε άγνωστη για πάνω από 150 χρόνια. 

Η έρευνα του καθηγητή Ρειχάν Κόρπε ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες με στόχο την ανακάλυψη του πεδίου της μάχης του Γρανικού, μια σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκε πριν από 2.400 χρόνια.

Παρά την πολύχρονη αναζήτηση και τις προσπάθειες άλλων επιστημόνων τα προηγούμενα χρόνια, η τοποθεσία παρέμενε άγνωστη.

Ο καθηγητής Κόρπε, επιστημονικός σύμβουλος του έργου και μέλος του Τμήματος Ιστορίας στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ), ανακοίνωσε την ανακάλυψη.

«Εντοπίσαμε τη διαδρομή και την περιοχή του αρχαίου οικισμού που αναζητούνταν για σχεδόν 150 χρόνια. Βρήκαμε το μονοπάτι που ακολούθησε ο Αλέξανδρος για να φτάσει στον τόπο της Μάχης του Γρανικού» υποστήριξε ο ίδιος κατά την ανακοίνωσή του.

Ο καθηγητής Κόρπε, ο οποίος είναι μέλος του τμήματος Ιστορίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του ÇOMÜ, ανέφερε σε συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους ότι η μάχη έγινε κοντά σε ένα ποτάμι, το οποίο ήταν γνωστό ως Γρανικός, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του σημερινού Τσανάκκαλε, στην «καρδιά» της πεδιάδας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Özbek.

Η Μάχη του Γρανικού υπήρξε καθοριστική για τη στρατηγική πορεία του Αλεξάνδρου, καθώς μετά από αυτή τη νίκη, κατέκτησε τη δυτική Ανατολία και στη συνέχεια όλη τη Μικρά Ασία, φτάνοντας τελικά μέχρι την Ινδία.

Η συγκεκριμένη μάχη έχει τεράστια σημασία, καθώς αποτέλεσε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία καμπής στην παγκόσμια ιστορία.

Ο Αλέξανδρος κατάφερε να νικήσει τους Περσικούς στρατούς παρά τις αντιξοότητες και, όπως σημείωσε ο καθηγητής Κόρπε:

«Η επιτυχία του σε αυτή τη μάχη δεν ήταν μόνο σημαντική για τον ίδιο, αλλά και για την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας».

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε περίπου 20 χρόνια πριν, επικεντρώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στον εντοπισμό της ακριβής τοποθεσίας της μάχης.

Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις της ομάδας περιλαμβάνουν την ανίχνευση των διαδρομών που ακολούθησε ο Αλέξανδρος, καθώς και τον εντοπισμό των περιοχών όπου στρατοπέδευσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Ο Κόρπε εξήγησε ότι, μέσω της προσεκτικής μελέτης αρχαίων πηγών και της ανάλυσης των δεδομένων από τις ανασκαφές στην περιοχή, προσδιόρισαν με ακρίβεια την τοποθεσία της μάχης και τα κοντινά χωριά.

Μάλιστα, η ομάδα κατάφερε να χαρτογραφήσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Αλέξανδρος από το Τσανάκκαλε προς την πεδιάδα, και αυτή η διαδρομή θα προστεθεί στο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών της περιοχής.

Η νέα αυτή ανακάλυψη αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς οι τοπικές αρχές στοχεύουν στην προώθηση της περιοχής ως σημαντικού τουριστικού προορισμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νέα διαδρομή που ανακαλύφθηκε θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης