Η LAMDA Development παρουσίασε τον αφιερωματικό τόμο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας»
Τα μνημεία και τα εκθέματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας δεν αποτελούν απλά «μάρτυρες» ενός μακρινού παρελθόντος, αλλά είναι διαχρονικά σύμβολα που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, δηλαδή τη σύγχρονη ταυτότητα, της χώρας μας
Η ανάδειξή τους συμβάλλει στην κατανόηση της ιστορίας, της τέχνης, ακόμα και των κοινωνικών εξελίξεων οι οποίες διαμόρφωσαν τον ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον, συνδέεται άμεσα με την σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά, την εκπαίδευση και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού. Εδώ, βοηθούν όχι μόνο πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η δημιουργία ελκυστικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά και η συγγραφή βιβλίων που τους αναδεικνύουν. Έτσι, τα μνημεία και τα εκθέματα γίνονται προσιτά στο ευρύ κοινό (και όχι μόνο την εκπαιδευτική/πανεπιστημιακή κοινότητα), εμπνέοντας τις νέες γενιές να ανακαλύψουν τις «ρίζες» τους και να αναπτύξουν την ιστορική τους συνείδηση.
Μία σημαντική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η έκδοση του δίγλωσσου τόμου «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας», το οποίο είναι αφιερωμένο στο ομώνυμο μουσείο κοντά στον Ορχομενό και τη Λιβαδειά και παρουσιάστηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα 1986 του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας από τη LAMDA Development. Συγγραφέας είναι η αρχαιολόγος Δρ. Έλενα Κουντούρη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω τόμος αποτελεί τον 23ο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», συνεχίζοντας μία μακρά πολιτιστική συνεισφορά στο πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της χώρας μας.
Η μεγάλη αξία του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαιρώνειας και του αφιερωματικού τόμου
Αν επισκεφτεί κάποιος το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, αυτό που θα παρατηρήσει είναι ότι πρόκειται για έναν εκθεσιακό υπαίθριο χώρο αρχαιοτήτων. Σε αυτό συντελεί το γεγονός πως στον περίβολο του Μουσείου, δίπλα στο ταφικό μνημείο του Λέοντος, που στήθηκε από τους Θηβαίους πάνω στον ομαδικό τάφο των Ιερολοχιτών και σε «διαλεκτική σχέση» με τον τύμβο των πεσόντων Μακεδόνων, φιλοξενούνται επιγραφές και επιτύμβιες στήλες.
Αν η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαιρώνειας είναι μικρή σε σχέση με άλλα μουσεία, η αξία της είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της -αυτό ακριβώς αναδεικνύει ο αφιερωματικός τόμος «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας». Κατά την παρουσίαση του τόμου, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε την υψηλή ιστορική σημασία και συμβολισμό της Χαιρώνειας. «Ο νέος, πολυτελής δίγλωσσος τόμος, ο 23ος της σειράς, είναι αφιερωμένος σε ένα μικρό και απέριττο – από κτηριολογική σκοπιά – περιφερειακό μουσείο, συνυφασμένο, ωστόσο, με μια υψηλής ιστορικής σημασίας και συμβολισμού τοποθεσία: Αυτή της Χαιρώνειας, στο βορειοδυτικό άκρο του βοιωτικού κάμπου, κοντά στον Ορχομενό και τη Λεβάδεια. Η μικρή, αλλά αρχαιότατη αυτή πόλη, η αρχική ονομασία της οποίας κατά τον Όμηρο ήταν Άρνη και η ιστορία της συμπλεκόταν με το μύθο, τους θεούς και τους ήρωες από τα βάθη των αιώνων, γνώρισε στο πέρασμα του χρόνου, άλλοτε, περιόδους σχετικής άνθησης και ακμής και, άλλοτε, εξάρτησης και υποταγής σε ισχυρότερους γείτονες», δήλωσε σχετικά.
Μέσα από τις σελίδες του, παρουσιάζονται τα αποκτήματα του Μουσείου από τη Χαιρώνεια, τον Ορχομενό και τη Λεβάδεια, σημαντικές πόλεις της βόρειας Βοιωτίας κατά την αρχαιότητα, αλλά και από τη μεθοριακή φωκική πόλη Πανοπεύς. Η συγγραφέας του τόμου, Δρ. Έλενα Κουντούρη, στάθηκε μεταξύ άλλων στο πως τα εκθέματα και τα επιγραφικά τεκμήρια συγκινούν τους επισκέπτες του μουσείου ακόμα και σήμερα. Όπως τόνισε, «Πήλινα και γυάλινα σκεύη, λίθινα εργαλεία, ειδώλια, μετάλλινα αντικείμενα, νομίσματα και επιγραφές ιχνηλατούν ενδιαφέρουσες πλευρές του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, από την αυγή της προϊστορίας έως την εκκωφαντική σιωπή του τέλους της Ύστερης Αρχαιότητας».
Ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδας και δωρεάν διάθεση του τόμου στο κατάλληλο κοινό
Εκδοτικές πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούν μουσεία της χώρας μας είναι σημαντικό να μπορούν να φτάνουν δωρεάν στο κοινό το οποίο ενδιαφέρεται άμεσα και επαγγελματικά γι’ αυτά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον αφιερωματικό τόμο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας. Ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Αντιπρόεδρος της LAMDA Development, παρατήρησε ότι: «Όλοι οι τόμοι της σειράς “Ο Κύκλος των Μουσείων” δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα. Η έκδοσή τους έχει ως στόχο την ανάδειξη γνωστών ή λιγότερο γνωστών, νέων και παλαιότερων, μουσείων της χώρας μας. Όλων αυτών των θησαυρών που συνθέτουν τον εθνικό αρχαιολογικό μας πλούτο».
Όσο για το σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται η δωρεάν διανομή του τόμου, σε αυτές περιλαμβάνονται τα αρχαιολογικά τμήματα Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού, ξένες αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα, όπως επίσης και επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοση διατίθεται, τόσο στα ελληνικά όσο και τα αγγλικά, στην ιστοσελίδα της LAMDA Development.
Με τις κατάλληλες εκδοτικές πρωτοβουλίες, ο πολιτιστικός πλούτος της Ελλάδας όχι μόνο προστατεύεται, αλλά γίνεται μοχλός ανάπτυξης διαφυλάσσοντας το παρελθόν και δημιουργώντας νέες προοπτικές για το μέλλον. Γι’ αυτό είναι και ιδιαίτερα σημαντική η έκδοση «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας», με τη LAMDA Development να συνεισφέρει ουσιαστικά στην παρουσίασή της.
O τόμος εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την εκδοτική φροντίδα της κυρίας Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφιση έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη, η μετάφραση στα αγγλικά από την κυρία Αλεξάνδρα Ντούμα και η σελιδοποίηση από την κυρία Ελίζα Κοκκίνη. Η επεξεργασία των εικόνων έγινε από τον κ. Νίκο Λαγό, η τυπογραφική διόρθωση από τον κ. Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από την εταιρεία Φωτόλιο, και η βιβλιοδεσία από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο.