ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Wicked»: Η μυστηριώδης γυναίκα που ενέπνευσε τον συγγραφέα του «Μάγου του Οζ»

Η συγγραφέας Matilda Joslyn Gage.

Wikipedia

Η ιστορία της Ματίλντα Τζόσλιν Κέιτζ και η επιρροή της στη δημιουργία του κλασικού παραμυθιού του Λ. Φρανκ Μπάουμ, «Ο Μάγος του Οζ», προσφέρει μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ φεμινιστικής ιστορίας, πολιτιστικής κριτικής και παιδικής λογοτεχνίας.

Η Ματίλντα Τζόσλιν Κέιτζ δεν ήταν απλώς μια κοινωνική ακτιβίστρια· ήταν επίσης μια ριζοσπαστική στοχάστρια που ανέδειξε τον ρόλο της θρησκείας και των πολιτισμικών δομών στη συστηματική καταπίεση των γυναικών, ιδιαίτερα μέσα από το αρχέτυπο της μάγισσας.

Ο Λ. Φρανκ Μπάουμ, ο δημιουργός του «Ο Μάγος του Οζ», εμπνεύστηκε από την πεθερά του, Ματίλντα Κέιτζ, η οποία ήταν μια δυναμική και ριζοσπαστική φωνή της εποχής της.

Η Ματίλντα υποστήριζε ότι οι μάγισσες συμβόλιζαν μια υποτιμημένη αλλά ισχυρή πλευρά της θηλυκότητας που είχε κατασταλεί από την κυριαρχία της Εκκλησίας και της πατριαρχικής κοινωνίας.

Οι ιδέες της σχετικά με την καταπίεση των γυναικών, τη μαγεία και τη θρησκεία διαφαίνονται στον τρόπο με τον οποίο ο Μπάουμ αναδεικνύει στο έργο του το ζήτημα της εξουσίας, του καλού και του κακού.

Στον «Ο Μάγος του Οζ», η καλή και η κακή μάγισσα δεν είναι μόνο χαρακτήρες αλλά και συμβολισμοί για τις αντικρουόμενες αντιλήψεις σχετικά με τη γυναικεία δύναμη.

Η καλή μάγισσα Γκαλίντα εκπροσωπεί μια θηλυκή εξουσία που είναι αποδεκτή και ευεργετική, ενώ η κακή μάγισσα της Δύσης ενσαρκώνει τους φόβους και τα στερεότυπα που χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά για να καταπιέσουν τις γυναίκες.

Αυτή η αντίθεση συνδέεται με τις απόψεις της Ματίλντα για την πολιτιστική και θρησκευτική κατασκευή της γυναικείας «κακίας».

Στο σημαντικό έργο της, «Woman, Church & State» (1893), η Ματίλντα τεκμηριώνει πώς η Εκκλησία χρησιμοποίησε τις κατηγορίες για μαγεία για να καταστείλει τις γυναίκες, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Επεσήμανε πώς η θρησκεία υπονόμευσε τον αυτοσεβασμό των γυναικών και τις έκανε να νιώθουν ένοχες για την ίδια τους την ύπαρξη. Αυτή η ανάλυση προσέφερε στον Μπάουμ μια ιδεολογική βάση για την ανάπτυξη της ιστορίας του, αναδεικνύοντας τη δύναμη της θηλυκότητας μέσα από τους χαρακτήρες του.

Η σύνδεση της Ματίλντα Κέιτζ με τον «Μάγο του Οζ» τονίζει τη φεμινιστική διάσταση της ιστορίας, η οποία πηγαίνει πέρα από τη φαινομενικά απλή αφήγηση μιας κοπέλας που προσπαθεί να επιστρέψει σπίτι.

Οι μάγισσες και οι άλλες ισχυρές γυναίκες της ιστορίας αντιπροσωπεύουν διαφορετικές μορφές εξουσίας και αντίστασης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επανεξεταστεί ο ρόλος των γυναικών στην ιστορία και τη λογοτεχνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης