Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Ο ηθοποιός πρέπει να έχει γερά πόδια και γερό στομάχι
«Πιστεύω πως με κάποιο τρόπο ναι το θέατρο εξελίσσεται διαρκώς. Έχει τη δύναμη από μόνο του να πηγαίνει συνεχώς παρακάτω. Δεν έχει ταβάνι»: οι νέοι ηθοποιοί είναι η ελπίδα του ελληνικού θεάτρου και ο Αλκιβιάδης Μαγγόνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της εγχώριας δραματικής τέχνης. Η άνοδός του έρχεται σταθερά μέσα από παραστάσεις, όπως «Η Κληρονομιά μας» και τηλεοπτικές σειρές όπως η «Ηλέκτρα», και η καριέρα του έχει τα τελευταία χρόνια γνωρίσει μεγάλη άνθιση.
Το CNN Greece συνάντησε τον Αλκιβιάδη Μαγγόνα στον Βύρωνα, στην γειτονιά του, και μίλησε μαζί του σε ένα μικρό ζεστό καφέ της περιοχής κάτω από καταρρακτώδη βροχή, καιρός που έδωσε όμως ατμόσφαιρα στην κουβέντα που έγινε.
Ο Αλκιβιάδης Μαγγόνας είναι ένας νέος ηθοποιός που έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι κάτοικος Αθηνών τα τελευταία 10 χρόνια και η προσπάθειες του επικεντρώνονται φυσικά στο θέατρο και στην τηλεόραση, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως κλείνει τις πόρτες του προς άλλα είδη όπως είναι το σινεμά ή η μουσική.
Από μικρή ηλικία, όταν ήταν ακόμη στη Φλώρινα, ανακάλυψε την κλίση του στον αθλητισμό με την ξιφασκία και το χάντμπολ. Μετέπειτα όμως ο αθλητισμός έδωσε τη θέση του σε δύο νέες αγάπες, την υποκριτική και την μουσική. Κάτι που φυσικά χρειαζόταν πολύ δουλειά και επιμονή.
Όπως μας είπε ο ίδιος:
«Για να είσαι ηθοποιός πρέπει να έχεις γερό στομάχι αλλά και γερά πόδια». Κάτι που ο ίδιος τα απέκτησε μέσα από τον αθλητισμό αλλά και την θέληση του να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει.
Ο Άλκης Μαγγόνας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη θεατρική ομάδα «Εν Δυνάμει» της Ελένης Δημοπούλου και ξαφνικά κάτι σκίρτησε μέσα του.
Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, άρχισε και η ενασχόλησή του με τη μουσική. Αρχικά με τη δημιουργία μιας μπάντας με τρεις φίλους του και στη συνέχεια ακόμη σε μεγαλύτερο βάθος, όταν άρχισε να πειραματίζεται με διάφορα όργανα.
Σήμερα πια και ενώ συμπληρώνει αρκετά χρόνια από τότε που αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ο ίδιος αποτελεί αυτό που πολλές φορές λέγεται «πολυεργαλείο», δεδομένου πως η χρησιμότητα του σ’ ένα δραματικό σχήμα είναι σημαντική. Είτε ως ηθοποιού (π.χ. Γιούγκερμαν), είτε ως μουσικού (π.χ Αρίστος), είτε και στα δύο μαζί.
Ο Άλκης μιλώντας μας έδειξε πως πιστεύει στο θέατρο και στο επάγγελμα του ηθοποιού με όλη του την ψυχή λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Πιστεύω πως με κάποιο τρόπο ναι το θέατρο εξελίσσεται διαρκώς. Έχει τη δύναμη από μόνο του να πηγαίνει συνεχώς παρακάτω. Δεν έχει ταβάνι».
Είχε επίσης την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία που περνάει και από την Επίδαυρο, αλλά θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα ως μέλος του χορού στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Οιδίπους Τύραννος (2019), Η αγριόπαπια ή η διαλεκτική της μετα-αρετής (2017), Γιούγκερμαν (2018), Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές (2022).Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά Ηλέκτρα (2023).
Ακολουθεί ολόκληρη η συνεντευξη με τον Αλκιβιάδη Μαγγόνα:
Πόσο καιρό ασχολείσαι με το θέατρο και την ηθοποιία; Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για να το κάνεις;
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Το αρχικό ερέθισμα ήταν οι μιμήσεις. Μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να τους «κάνω» μπροστά στους γονείς μου και στους φίλους μου. Το 2009, στα φοιτητικά μου χρόνια, ξεκίνησα να ασχολούμαι δειλά δειλά με την υποκριτική συμμετέχοντας στο θεατρικό εργαστήρι του Ανδρέα Βουτσινά στην Θεσσαλονίκη. Μετέπειτα μπήκα στην θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει» και το 2013 πια κατάφερα να μπω στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου και να μετακομίσω μόνιμα πια στην Αθήνα.
Πιστεύεις πως το θέατρο στην Ελλάδα εξελίσσεται;
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Πιστεύω πως με κάποιο τρόπο ναι. Έχει τη δύναμη από μόνο του να πηγαίνει συνεχώς παρακάτω. Δεν έχει ταβάνι. Από την άλλη είναι η απουσία του κράτους σε όλο αυτό. Δεν βλέπω προσωπικά κάποια στήριξη ή βοήθεια. Ίσα ίσα υπάρχει μια συνεχόμενη κατρακύλα και υποβάθμιση ως προς τον κλάδο μας. Κατά τα άλλα είμαστε η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό βέβαια...
Μίλησε μας λίγο για την νέα σου παράσταση.
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Η παράσταση που φέτος έχω την χαρά να συμμετέχω λέγεται «Η Κληρονομιά μας» του Μάθιου Λόπεζ. Την σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος και η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ.
Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο ηθοποιό;
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Γερά πόδια και γερό στομάχι. Αυτή που είχαν δώσει και σε μένα.
Μπορεί κάποιος να ζήσει από το θέατρο στη χώρα μας τελικά;
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Κατά την γνώμη μου ούτε κατά διάνοια. Πρέπει να κάνεις κάτι άλλο παράλληλα που θα σου παρέχει μία μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρέπει ίσως να καταλάβουν όλοι ότι η δουλειά μας δεν είναι κάποιο χόμπι. Οι εργατοώρες εντός και εκτός πρόβας είναι άπειρες και φυσικά δεν πληρώνονται για να μπορεί κάποιος να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Με την τηλεόραση και το σινεμά πως τα πας; Πού έχεις παίξει; Σε ενδιαφέρουν αυτά τα είδη;
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά εδώ και 8 χρόνια που αποφοίτησα από την σχολή και δοκίμασα να παίξω για πρώτη φορά στην τηλεόραση. Εντελώς άλλη διαδικασία. Ευχάριστη εμπειρία και σίγουρα είναι καλό είναι να περάσει κανείς και από αυτό. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Συμμετέχω στην σειρά της ΕΡΤ1 «Ηλέκτρα» που συνεχίζεται και φέτος για 2η σεζόν.
Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει συνήθως πάνω στη σκηνή ή μπροστά από την κάμερα;
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια αυτό. Είναι μια αίσθηση που δεν μπορεί κανείς εύκολα να περιγράψει γιατί είναι βιωματική. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι στην κάμερα δυσκολεύομαι περισσότερο.
Πώς βλέπεις τους νέους ηθοποιούς που βγαίνουν τώρα στο θέατρο ή στην τηλεόραση; Είσαι αισιόδοξος;
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Χαίρομαι πολύ που βλέπω αυτήν την εξέλιξη σε νέους ανθρώπους με δίψα για δουλειά και όρεξη για ζωή. Όσο κι εγώ μεγαλώνω είναι σαν να βλέπω εμένα πριν κάποια χρόνια. Βγαίνουν ηθοποιοί διαμάντια από τις Δραματικές Σχολές. Με συγκινεί αυτό.
Πιστεύεις πως η δραματική τέχνη είναι ψυχοθεραπεία;
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Διαφωνώ κάθετα. Υπάρχει επιστήμη που ασχολείται με αυτό.