Ρεκόρ για πίνακα του Μαγκρίτ: Το «L’empire des lumières» πωλήθηκε για 121 εκατ. δολάρια
Ο πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ, «L'empire des lumières», κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη, καθώς πουλήθηκε για περισσότερα από 121 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη.
Το εντυπωσιακό αυτό ποσό ξεπέρασε κατά πολύ την εκτίμηση των 95 εκατομμυρίων δολαρίων, αποδεικνύοντας τη διαρκή απήχηση του σουρεαλισμού και της μοναδικής αισθητικής του Μαγκρίτ.
Ο πίνακας, δημιουργημένος το 1954, αποτελεί μέρος της σειράς «L'empire des lumières», μιας εμβληματικής ακολουθίας έργων που εξερευνούν την αντίθεση μεταξύ του νυχτερινού τοπίου και του φωτός της ημέρας.
Το έργο και η σημασία του
Ο συγκεκριμένος καμβάς, ένας από τους μεγαλύτερους της σειράς, διακρίνεται για τη λεπτομέρεια και την υποβλητική του ατμόσφαιρα. Απεικονίζει ένα σπίτι που φωτίζεται από έναν μοναχικό φανοστάτη, με τη σκηνή να συνδυάζει έναν νυχτερινό δρόμο και έναν ουρανό γεμάτο από φως ημέρας.
Η αντιπαραβολή αυτών των στοιχείων δημιουργεί ένα αίσθημα παραδοξότητας και μυστικισμού που χαρακτηρίζει το έργο του Μαγκρίτ.
Η πώληση του πίνακα δεν είναι μόνο η υψηλότερη για τον καλλιτέχνη, αλλά και μια από τις πιο σημαντικές για το σουρεαλιστικό κίνημα γενικότερα, καθώς υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για σουρεαλιστικά έργα υψηλής ποιότητας.
Ο Max Carter, αντιπρόεδρος του οίκου Christie's, δήλωσε ότι το μοτίβο της σειράς αυτής είναι μία από τις πιο «εμβληματικές εικόνες στην τέχνη του 20ου αιώνα», επαινώντας ιδιαίτερα τη μοναδική λάμψη του φωτός και τον δεξιοτεχνικό χειρισμό του ουρανού.
Το πλαίσιο και οι άλλες πωλήσεις
Ο πίνακας ήταν το «κόσμημα» στη συλλογή της αείμνηστης σχεδιάστριας εσωτερικών χώρων Mica Ertegun, η οποία περιλάμβανε και άλλα έργα μοντέρνας τέχνης, όπως πίνακες των Ed Ruscha και Max Ernst. Δύο ακόμη έργα του Μαγκρίτ πωλήθηκαν επίσης στην ίδια δημοπρασία, με το «La cour d’amour» να φτάνει τα 10,53 εκατομμύρια δολάρια και το «La Mémoire» τα 3,68 εκατομμύρια.
Η κληρονομιά της σειράς
Η σειρά «L'empire des lumières» αποτελείται από 17 ελαιογραφίες και 10 γκουάς, με μικρές παραλλαγές μεταξύ τους.
Το 1954, η σειρά απέκτησε διεθνή φήμη όταν μια έκδοσή της παρουσιάστηκε στο Βελγικό Περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας και αγοράστηκε από τη συλλέκτρια Πέγκυ Γκούγκενχαϊμ. Από τότε, τα έργα αυτά έχουν γίνει ιδιαίτερα περιζήτητα, ενώ η συγκεκριμένη πώληση ενισχύει περαιτέρω τη θέση τους στην ιστορία της τέχνης.
René Magritte’s ‘L’empire des lumières’ sells for record $121 million