Τζέρι Γκαρσία: Η ΑΙ «φωνή» των Grateful Dead αφηγείται βιβλία και άρθρα
Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε τη μουσική και τον πολιτισμό, με την τελευταία εξέλιξη να αφορά την αναδημιουργία της φωνής του αείμνηστου Τζέρι Γκαρσία, ηγέτη των Grateful Dead, μέσω της τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με την εταιρεία ElevenLabs, η φωνή του Τζέρι Γκαρσία μπορεί πλέον να διαβάζει άρθρα, ηχητικά βιβλία, PDF και άλλα γραπτά περιεχόμενα, προσφέροντας στους χρήστες της εφαρμογής «ElevenReader» την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή την μοναδική «Iconic Listening Experience».
Η τεχνολογία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο να αναπαράγει την φωνή του θρυλικού μουσικού. Είναι διαθέσιμη σε 32 διαφορετικές γλώσσες, επιτρέποντας σε παλιούς και νέους θαυμαστές του Γκαρσία να ακούσουν τη φωνή του σε ποικίλες μορφές περιεχομένου. Η οικογένεια του Γκαρσία, μέσω του Ιδρύματος Jerry Garcia που συνιδρύθηκε από την κόρη του, Keelin Garcia, εξετάζει τη χρήση της τεχνητής φωνής και σε μελλοντικά έργα, όπως ντοκιμαντέρ και ακουστικές εκθέσεις τέχνης.
Η Keelin Garcia εξέφρασε τη χαρά της για την πρόοδο αυτή, επισημαίνοντας ότι ο πατέρας της υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, και ήταν αυτός που την εισήγαγε στον κόσμο των υπολογιστών και των ψηφιακών τεχνών.
«Αυτή η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε τη φωνή του πατέρα μου να διαβάζει αγαπημένα βιβλία και άλλα γραπτά περιεχόμενα, κάτι που είναι πραγματικά μαγικό για εμένα και για τους θαυμαστές του», δήλωσε η Keelin.
Η ElevenLabs, γνωστή για τις συνεργασίες της με διάσημους καλλιτέχνες, δεν είναι η πρώτη εταιρεία που αναδημιουργεί τις φωνές εμβληματικών προσωπικοτήτων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η συνεργασία της με τα κτήματα των James Dean, Judy Garland, Burt Reynolds και Sir Laurence Olivier έχει δημιουργήσει ανάλογες εμπειρίες για τους χρήστες της πλατφόρμας.
Ο Dustin Blank, Επικεφαλής Συνεργασιών της ElevenLabs, δήλωσε ότι «το έργο αυτό ήταν έργο αγάπης», και εξέφρασε τη χαρά του για το πώς η φωνή του Γκαρσία αναδημιουργήθηκε, δίνοντας στους θαυμαστές του τη δυνατότητα να ζωντανέψουν ξανά τον ήχο του. Η τεχνολογία αυτή υπόσχεται να ανοίξει νέους τρόπους για τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο και να βιώσουν τη μουσική και την κουλτούρα με έναν εντελώς νέο τρόπο.
Η αναδημιουργία της φωνής του Τζέρι Γκαρσία μέσω τεχνητής νοημοσύνης είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα της επιρροής που έχει η τεχνολογία στην καλλιτεχνική κληρονομιά των αγαπημένων μουσικών και ηθοποιών, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και προοπτικές για τους θαυμαστές και τις νέες γενιές που επιθυμούν να συνδεθούν με αυτές τις θρυλικές προσωπικότητες.
Ο θάνατος του Τζέρι Γκαρσία και η κληρονομιά του
Παρά τη δημιουργική του λάμψη, η ζωή του Τζέρι Γκαρσία είχε έντονα σκαμπανεβάσματα, με την υγεία του να πλήττεται από πολλά χρόνια προβλήματα, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του. Πάλεψε με τον διαβήτη και την εξάρτηση από την κοκαΐνη και την ηρωίνη, και το 1986 έπεσε σε διαβητικό κώμα, το οποίο παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Αν και η υγεία του βελτιώθηκε για ένα διάστημα, οι καταχρήσεις και η υπνική άπνοια συνέχισαν να τον ταλαιπωρούν.
Τον Αύγουστο του 1995, ο Γκαρσία πέθανε από καρδιακή προσβολή στο κέντρο θεραπείας Serenity Knolls στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 53 ετών. Η κηδεία του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου, συγκέντρωσε τη οικογένεια και τα επιζώντα μέλη των Grateful Dead, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης και άλλοι φίλοι του, όπως ο Bill Walton και ο Bob Dylan.