ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πράπογλου: Καλούμαστε να συνθέσουμε ένα αφήγημα υπό το βάρος της ιστορίας

Έργο της Δήμητρας Σκανδάλη 

ΦΩΤΟ: Χρίστος Σιμάτος

Ο επιμελητής της έκθεσης wanderlust / all passports μάς εξηγεί την σκέψη του πίσω από την έκθεση αλλά και το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται.

Ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Artefact Athens, μετά από επιτυχημένες διοργανώσεις εκθέσεων, όπως “Το Φαινόμενο της Πεταλούδας” στο Εργοστάσιο Μουζάκης και “Reality Check I-II” στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί, παρουσίασε την νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης Wanderlust /All Passports.

Η έκθεση, υπό την επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου, φιλοξενείται στους χώρους του ιστορικού Μεγάρου Σλήμαν-Μελά, στην οδό Πανεπιστημίου 46, στο κέντρο της Αθήνας.

Το Μέγαρο, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ το 1890 για την οικογένεια Σλήμαν, ξεκίνησε ως συγκρότημα οικογενειακών κατοικιών.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στέγασε το Αρσάκειο, αργότερα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, ενώ στη συνέχεια φιλοξένησε δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία καθώς και καταστήματα που αποτέλεσαν σημαντικό σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή της πόλης.

Έργο της Λίνας Πηγαδιώτη.

ΦΩΤΟ: Χρίστος Σιμάτος

Στα μέσα του 20ού αιώνα, το κτίριο επεκτάθηκε με την προσθήκη του ιστορικού κινηματογράφου Ιντεάλ και του εστιατορίου με το ίδιο όνομα, που έγιναν αγαπημένα στέκια των Αθηναίων.

Σήμερα, το Μέγαρο βρίσκεται σε νέα φάση μετάβασης, καθώς ανακαινίζεται για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Όλα τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του, που είχαν υποστεί φθορές με την πάροδο των ετών, αποκαθίστανται για να αναδείξουν την αυθεντική του λάμψη και κληρονομιά.

Μιλήσαμε με τον επιμελητή Κώστα Πράπογλου ο οποίος μας έκανε δηλώσεις για την έκθεση Wanderlust /All Passports αλλά και για το ίδιο το Μέγαρο Σλήμαν.

«Τόσο για εμένα ως επιμελητή όσο και τους καλλιτέχνες, η πραγματοποίηση μιας έκθεσης σε ένα «ανενεργό» κτίριο αποτελεί μία συγκινητική αλλά και περίπλοκη συνθήκη. Καλούμαστε να συνθέσουμε ένα αφήγημα υπό το βάρος της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης που φέρει ο χώρος, αλλά ταυτόχρονα να τα υπερβούμε. Το παρελθόν και οι ανθρώπινες ιστορίες είναι το έδαφος που δίνει τη δυνατότητα στην καλλιτεχνική δημιουργία να βλαστήσει, γεννώντας άνθη και καρπούς που προσδοκούμε να ξαφνιάσουν τους επισκέπτες, να προκαλέσουν συναισθήματα, να τροφοδοτήσουν προβληματισμούς, να θέσουν ερωτήματα χωρίς προδιαγεγραμμένη απάντηση» δήλωσε ο Κώστας Πράπογλου.

Ο Κώστας Πράπογλου προσκάλεσε 42 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες σύγχρονης τέχνης να συμμετάσχουν σε μία δυναμική και πολυδιάστατη έκθεση, παρουσιάζοντας έργα ειδικά προσαρμοσμένα στον χώρο και το θεματικό πλαίσιο της έκθεσης (site-specific και context-responsive).

Με σύγχρονα οπτικά και πολυμεσικά μέσα, οι συμμετέχοντες δημιουργούν εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφικά έργα, επιδιώκοντας να αναδείξουν νέες πτυχές του εμβληματικού κτιρίου.

Έργο της Κλαίρης Τσαλουχίδη - Χατζημηνά

ΦΩΤΟ: Χρίστος Σιμάτος

Τα έργα τους αναπτύσσουν έναν διάλογο με τις έννοιες του χωροχρόνου, προσεγγίζοντας το μέλλον μέσα από το παρελθόν και το παρόν. Μέσα από το έργο τους, οι καλλιτέχνες δημιουργούν υποκειμενικές συνθήκες στις οποίες μία οπτική γωνία αλληλεπιδρά με και επηρεάζει μια άλλη, ανατρέποντας προϋπάρχουσες αντιλήψεις. Το αποτέλεσμα είναι μια αναδιαμόρφωση των εννοιών και της αντίληψής μας για τον κόσμο, που προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια νέα προσέγγιση των αξιών και των προσδοκιών τους.

Έργο της Άννας Αμπαριώτου

ΦΩΤΟ: Χρίστος Σιμάτος

Μιλώντας με τον Κώστα Πράπογλου για την έκθεση, ο ίδιος επικεντρώθηκε στο ιστορικό κτίριο αλλά και στον άξονα των έργων:

«Το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά συνδέεται με τον Ερρίκο Σλήμαν, έναν άνθρωπο που οι αρχαιολογικές του ανακαλύψεις ενίσχυσαν το εθνικό αφήγημα του νέου ελληνικού κράτους μετά την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας, τον Ερνέστο Τσίλερ, έναν από τους κύριους διαμορφωτές της νεοκλασικής Αθήνας, καθώς και με ισχυρά τοπόσημα της αθηναϊκής κοινωνικής ζωής, όπως ο κινηματογράφος Ιντεάλ και το ομώνυμο εστιατόριο. Υπήρξε επίσης το κέλυφος που φιλοξένησε άλλες αστικές χρήσεις όπως αυτές ενός ξενοδοχείου, εμπορικών καταστημάτων, δικηγορικών και συμβολαιγραφικών γραφείων που αποτελούν σημαντικές ψηφίδες της ζωής μιας πόλης που δεν πρέπει να υποτιμώνται. Τα έργα των καλλιτεχνών, με εννοιολογικό άξονα το ταξίδι - πραγματικό, νοητό, πνευματικό - ανοίγουν πόρτες και παράθυρα που έμεναν κλειστά εδώ και πολλά χρόνια, σαν άνεμος ζωής και δημιουργίας, σε δωμάτια που είχαν στερηθεί για καιρό την ανθρώπινη παρουσία και είχαν παραδοθεί στη φθορά και την εγκατάλειψη, λίγο πριν ένα ακόμη γύρισμα στη μακρόχρονη διαδρομή του κτιρίου στην καρδιά της πρωτεύουσας».


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

επιμελητής: Κώστας Πράπογλου / artefact athens μετρό σταθμός Ομόνοια / Πανεπιστήμιο
τηλ. +30 6934 279 264
email: info@artefact-athens.org
www.artefact-athens.org
facebook: artefact_athens
instagram: @artefact_athens
TikTok: @artefact_athens

Με την οικονομική υποστήριξη και
αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης