ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η νύφη στα δεσμά»: Μία έκθεση με περιβαλλοντικό μήνυμα στο λαογραφικό μουσείο της Θεσσαλονίκης

Κοστούμια της έκθεσης «Η νύφη στα δεσμά» του σχεδιαστή Αθανάσιου Βασιλειάδη στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μία σπουδαία έκθεση από ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά με τον τίτλο «Η νύφη στα δεσμά» άνοιξε τις πόρτες της την Τετάρτη (23/10) στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη δια χειρός Αθανασίου Βασιλειάδη. 

Πρόκειται για μια έκθεση με έργα 30 σχεδιαστών και 52 κοστούμια, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, η οποία αποτελεί συνέχεια του πρότζεκτ του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» με εμπνευστή τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Κουόμο.

Ο αρχιτέκτονας Μπερνάρ Κουόμο

ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Με το έργο μου μιλάω για τα δεσμά της νύφης στην ελληνική παράδοση, όπου οι γάμοι δεν γίνονταν από αγάπη, αλλά από άλλες σκοπιμότητες, πολλές φορές για την αύξηση της περιουσίας. Στην ουσία, η νύφη ήταν στολίδι, που παρουσίαζε η οικογένεια για να δείξει τα πλούτη της», αναφέρει ο Αθανάσιος Βασιλειάδης, ένας σχεδιαστής 29 χρονών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Κράτησε τα παραδοσιακά στοιχεία, αλλά τα κεντήματα και τα κοσμήματα τα έφτιαξε από αλυσίδες από τενεκεδένια καπάκια.

Επίσης, χρησιμοποίησε σφουγγαράκια κουζίνας, σύμβολο της καταπίεσης της γυναίκας στην κουζίνα, καθώς και υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, όπως παλιές κουρτίνες και πλαστικά, όπως εξηγεί.

Ο 29χρονος πρόσφατα αποφοίτησε από τη Σχολή Σχεδιασμού Μόδας και σύντομα θα παρουσιάσει τα έργα του σε έκθεση στην Αθήνα.

«Βρίσκομαι στο καροτσάκι εδώ και χρόνια εξαιτίας μιας ατυχούς βουτιάς. Παρόλο τον περιορισμό στην κινητικότητα μου, έχω καταφέρει να κάνω αρκετά. Δημιουργώ και σκέφτομαι αισιόδοξα. Ίσως ό,τι κακό συνέβη στη ζωή μου, έγινε για να την αγαπήσω απόλυτα. Αλλά στο πλευρό μου είναι με μεγάλη αγάπη η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και συνεργάτες. Νιώθω αυτάρκης και ευτυχισμένος. Η ζωή περνάει γρήγορα, γι' αυτό δεν πρέπει να τη σπαταλάμε σε άσκοπα πράγματα και κακίες. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι» λέει.

Ο 29χρονος σχεδιαστής Αθανάσιος Βασιλειάδης

ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Η μοναδική δυσκολία μου είναι η κακή προσβασιμότητα σε κάποιους δρόμους και κτίρια, όπου διοργανώνονται εκθέσεις».

Η Γεωργία Σταυρίδου συμμετέχει για τέταρτη χρονιά στο πρότζεκτ της πασαρέλας κοστουμιών με ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτή τη φορά ασχολήθηκε με την ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία. «Προσπάθησα να συλλέξω πληροφορίες για τις φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και να τις μεταφέρω στο σήμερα, εκσυγχρονίζοντάς τες. Δημιούργησα ένα κοστούμι που αναδεικνύει την υφαντική τέχνη και ένα άλλο που επικεντρώνεται στην ποδιά, σημαντικό στοιχείο της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς», εξηγεί η κ. Σταυρίδου, η οποία είναι ιδιωτική υπάλληλος και ασχολείται με τα κοστούμια από ανακυκλώσιμα υλικά ως χόμπι τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου, Ελένη Μπίντση, στα εγκαίνια, όπου το «παρών» έδωσαν πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου «Φίλοι της Νέας Παραλίας» καθώς και φίλοι του Μουσείου, μίλησε για την πρώτη και γόνιμη, όπως τόνισε, συνεργασία με τον σύλλογο.

Η διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου, Ελένη Μπίντση

ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Το θέμα της 10ης Πασαρέλας Κοστουμιών με Ανακυκλώσιμα υλικά ήταν εμπνευσμένο από την παράδοση, και ο τίτλος είναι "Το Ελληνικό Φως". Γι' αυτό θελήσαμε να οργανώσουμε την έκθεση, ενώ η συνεργασία μας είχε ξεκινήσει νωρίτερα, με σεμινάρια για την παράδοση και την παραδοσιακή ενδυμασία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπίντση και προσθέτει: «τώρα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα δημιουργήματα από κοντά, να τα μελετήσουν και, ίσως, να εμπνευστούν και οι ίδιοι για καλλιτεχνικές δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά».

Κατά τη διάρκεια του μήνα που διαρκεί η έκθεση, οι επισκέπτες μπορούν να την επισκεφτούν δωρεάν, ενώ θα γίνουν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και γυμνάσια της πόλης.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της έκθεσης, Μπερνάρ Κουόμο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε: «Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πρωτότυπες δημιουργίες, να μάθουν την ιστορία της δημιουργίας τους και την πηγή της έμπνευσής τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Θα μπορούν να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες των υλικών και τη σημασία της ανακύκλωσης, δίνοντας έτσι δεύτερη ζωή σε αντικείμενα και υλικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης