ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θερμή υποδοχή από τους σινεφίλ της Κωνσταντινούπολης για τις βραβευμένες ταινίες του Beyond Borders

Θερμή υποδοχή από τους σινεφίλ της Κωνσταντινούπολης για τις βραβευμένες ταινίες του Beyond Borders
Beyond Borders

Με αθρόα προσέλευση κοινού και θερμή υποδοχή των θεατών ολοκληρώθηκε το τριήμερο προβολών των βραβευμένων ταινιών του 8ου Beyond Borders - Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Κωνσταντινούπολης (Sinematek, Kadikoy) από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024.

Στην έναρξη του τριημέρου, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Ειρήνη Σαριόγλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης κύριος Κωνσταντίνος Κούτρας, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Αυστραλίας, κύριος Tony Huber.

Στη σύντομη ομιλία της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Beyond Borders εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους συντελεστές της Ταινιοθήκης για την άψογη συνεργασία και ευχαρίστησε τους πρέσβεις για την παρουσία τους.

Ο πρέσβης κύριος Κούτρας, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για τους Τούρκους και Έλληνες σκηνοθέτες, καθώς, όπως ανέφερε, «η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να γεφυρώσει τους λαούς και να καλλιεργήσει τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση μέσα από τη δύναμη της τέχνης».

Beyond Borders

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για την επιτυχή μεταφορά αυτού του καλλιτεχνικού εγχειρήματος και εξέφρασε τις ευχές του για τη μακροημέρευσή του.

Θέματα όπως η βία του πολέμου, η καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μετανάστευση και η διαφορετικότητα άγγιξαν το κοινό και οδήγησαν σε μια ιδιαίτερα θετική ζύμωση, με άξονα πάντα την τέχνη.

Η επιτυχημένη παρουσία του Beyond Borders στην Κωνσταντινούπολη δεν ανέδειξε μόνο την εξαιρετική ποιότητα των βραβευμένων ταινιών του αλλά και τη βαθιά πολιτιστική του αποστολή να συνδέει διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες, καθώς και την ικανότητά του να χτίζει ουσιαστικές γέφυρες μέσα από την τέχνη.

Η μεγάλη ανταπόκριση φοιτητών, μαθητών, καθώς και του ευρύτερου κοινού υπογραμμίζει την ανάγκη της συνέχισης τέτοιων πρωτοβουλιών προς όφελος των δύο λαών.

Η 10η έκδοση του Beyond Borders θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου 2025, όπως πάντα, στην άκρη του Αιγαίου, στο μαγευτικό Καστελλόριζο.