ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ήταν το πρώτο πανκ άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής

Pexels

Το πανκ προήλθε από τις πολιτικά φορτισμένες ρίζες του ροκ και τη DIY κουλτούρα, καταγράφοντας την εξέγερση ενάντια στο κατεστημένο. Ποιο ήταν όμως το άλμπουμ που τα ξεκίνησε όλα;

Το πανκ, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και αμφιλεγόμενα μουσικά είδη, αναγνωρίζεται για την επιθετική του φύση και την ικανότητά του να ενσωματώνει διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές προσεγγίσεις.

Για κάποιους, είναι μια στάση, μια επανάσταση κατά του κατεστημένου, ενώ για άλλους αποτελεί μια απλή μόδα. Αυτή η διφορούμενη ταυτοποίηση καθιστά δύσκολη την αποτύπωση των μουσικών του ριζών, αν και οι αρχές του εντοπίζονται στην καλλιτεχνική σκηνή της δεκαετίας του 1970.

Η πανκ σκηνή έκανε την εμφάνισή της στις μεγάλες πόλεις της Αγγλίας και της Αμερικής τη δεκαετία του '70, ωστόσο, οι καλλιτέχνες που προηγήθηκαν είχαν ήδη δημιουργήσει πολιτικά φορτισμένο ροκ για χρόνια.

Εάν θεωρήσουμε το πανκ ως στάση ή εξέγερση, τότε η προέλευσή του μπορεί να ανιχνευθεί πίσω στη δεκαετία του 1950 με το παράδοξο ροκ του Screamin' Jay Hawkins, το οποίο είχε επηρεάσει καλλιτέχνες που επιδίωκαν να σοκάρουν το κοινό.

Επίσης, η τζαζ σκηνή στην Αμερική μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή αντίστασης στο κυρίαρχο πολιτιστικό ρεύμα, παρά τη σπανιότητα αναφοράς της στο πανκ.

Αναλύοντας το μουσικό στυλ του πανκ, οι ρίζες του μπορούν να αναζητηθούν στη DIY garage rock σκηνή της δεκαετίας του 1960, επηρεασμένη από τη βρετανική μουσική εισβολή. Διάσημες ροκ μπάντες της εποχής, όπως οι The Kinks και οι The Who, συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση του πανκ, εισάγοντας την παραμόρφωση και τις ταχύτητες που αποτύπωναν τον εφηβικό θυμό.

Σημαντική επιρροή στην ιστορία του πανκ ασκεί ο Iggy Pop με τους Stooges, οι οποίοι καθόρισαν τις κατευθύνσεις της πανκ μουσικής, ενώ οι Velvet Underground εισήγαγαν τη DIY προσέγγιση, αναδεικνύοντας τη σημασία του αυτοσχεδιασμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μια σειρά από συγκροτήματα όπως οι The New York Dolls, οι Death και οι Patti Smith Group άρχισαν να καθορίζουν τη μουσική κατεύθυνση του πανκ.

Ωστόσο, το 1976 είναι το έτος που θεωρείται ορόσημο για την πανκ μουσική. Το CBGB της Νέας Υόρκης έγινε το επίκεντρο της παγκόσμιας πανκ σκηνής, φιλοξενώντας συγκροτήματα όπως οι Ramones, οι Blondie και οι Television. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Sex Pistols και οι The Clash έκαναν επίσης την εμφάνισή τους, με το «New Rose» των The Damned να σηματοδοτεί την αρχή του πανκ και new wave κινήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ramones πρώτοι όμως, με το ομότιτλο ντεμπούτο τους τον Απρίλιο του 1976, καθόρισαν το πανκ κύμα της εποχής, επηρεάζοντας αμέτρητους καλλιτέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ύφος του blitzkrieg πανκ, καθώς και η στάση και η μόδα που υιοθέτησαν, καθόρισαν την εποχή εκείνη και δημιούργησαν ένα κίνημα που συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης