ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από το «Ζούμε τη Στιγμή» μέχρι το «200% Λύκος»

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από το «Ζούμε τη Στιγμή» μέχρι το «200% Λύκος»
Στιγμιότυπο από την ταινία ζούμε τη στιγμή StudioCanal

Ο κινηματογραφικός κόσμος συνεχίζει να συναρπάζει με νέες κυκλοφορίες που υπόσχονται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ. Από πολυαναμενόμενα blockbusters και συγκινητικά δράματα, μέχρι ανεξάρτητες παραγωγές και φρέσκιες προσεγγίσεις σε αγαπημένα κινηματογραφικά είδη, οι νέες ταινίες στο σινεμά αυτή την εβδομάδα προσφέρουν κάτι για όλους.

Το φθινόπωρο του 2024 φέρνει στην οθόνη πλούσιο περιεχόμενο, με γνωστούς ηθοποιούς και νέους δημιουργούς να ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας μια ποικιλία ιστοριών που αναμένεται να μας κρατήσουν σε αγωνία και να μας χαρίσουν μοναδικές κινηματογραφικές στιγμές.

Ας δούμε ποιες είναι οι ταινίες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα:

Καμία Άλλη Γη: Ένα συντριπτικό ντοκιμαντέρ από ακτιβιστές από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ

Για περισσότερα από πέντε χρόνια, ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Basel Adra, με την απροσδόκητη υποστήριξη ενός Ισραηλινού δημοσιογράφου που τον συνοδεύει στον δύσκολο αγώνα του, καταγράφει την καταστροφή της περιοχής Masafer Yatta στη Δυτική Όχθη.

Ο Basel Adra, ένας νεαρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής από την περιοχή Masafer Yatta, αγωνίζεται ενάντια στον εκτοπισμό της κοινότητάς του από την Ισραηλινή κατοχή από την παιδική του ηλικία. Με την κάμερα ανά χείρας, τεκμηριώνει τη συστηματική καταστροφή του χωριού του, καθώς Ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν τα σπίτια των οικογενειών που κατοικούν εκεί. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση εκτοπισμού στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια σκληρή πραγματικότητα που ο Basel προσπαθεί να φέρει στο φως μέσα από το έργο του.

Η Ηλιαχτίδα μου: Μια τρυφερή ταινία από τον Χιρόσι Οκουγιάμα

Μια ιστορία αγάπης, τρυφερή και μαγευτική, ξετυλίγεται μέσα από την απλότητα και τη γνήσια αυθεντικότητα της καθημερινής ζωής. Προερχόμενη από το νέο κύμα του Ιαπωνικού κινηματογράφου, αυτή η ταινία είναι έργο ενός από τα πιο εξέχοντα ταλέντα του ασιατικού σινεμά, του Χιροκάζου Κόρε Έντα.

Σε ένα απομονωμένο νησί της Ιαπωνίας, η ζωή κυλά αργά, ακολουθώντας τους ήσυχους ρυθμούς των εποχών. Με τον ερχομό του χειμώνα, το σχολείο γεμίζει με τη φωνή των παιδιών που ετοιμάζονται για χόκεϊ επί πάγου. Όμως, ο μικρός Τακούγια νιώθει αποστασιοποιημένος από αυτό το κλίμα. Το βλέμμα και η καρδιά του βρίσκονται αλλού, επικεντρωμένα στη Σακούρα, ένα ταλέντο που ήρθε από το Τόκιο και κατακτά τον πάγο με την απαράμιλλη χάρη της. Η παρουσία της τον μαγεύει και, κάθε φορά που εκείνη γλιστρά στον πάγο, ο κόσμος του αλλάζει, γεμίζοντας με μια ανεξερεύνητη γλυκύτητα και δέος.

Ζούμε τη Στιγμή: Δραματική ταινία με τους Αντριου Γκάρφιλντ και Φλόρενς Πιου

Η Almut (Florence Pugh) και ο Tobias (Andrew Garfield) συναντιούνται τυχαία, αλλά αυτή η απροσδόκητη στιγμή θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους. Καθώς οι δρόμοι τους ενώνονται, γεννιέται ένας έρωτας που τους οδηγεί σε έναν κοινό δρόμο γεμάτο υποσχέσεις.

Μέσα από τρυφερά στιγμιότυπα της κοινής τους ζωής — από τις πρώτες ματιές που πυροδοτούν τον έρωτα, στο χτίσιμο ενός σπιτικού, και στη γέννηση της οικογένειάς τους — αρχίζει να ξετυλίγεται μια αλήθεια που απειλεί να ραγίσει τα θεμέλια του κόσμου τους. Μια αλήθεια τόσο έντονη, που αναγκάζει την Almut και τον Tobias να επανεξετάσουν όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα.

Στο μονοπάτι αυτό, που τους ωθεί να αμφισβητήσουν τα όρια του χρόνου και της πραγματικότητας, μαθαίνουν να αγαπούν και να αποδέχονται κάθε στιγμή της ασυνήθιστης διαδρομής που έχει πάρει η ιστορία τους. Μέσα από τα αμφιλεγόμενα κύματα της αβεβαιότητας, ανακαλύπτουν την ομορφιά της στιγμής και την αλήθεια της αγάπης που διαρκεί πέρα από το χρόνο.

Kneecap: Ταινία για το ραπ τρίο από το Μπέλφαστ – Η Ιρλανδία μετά τις Ταραχές

Σεξ, ναρκωτικά και ιρλανδική ραπ. Ένας ακατέργαστος μύθος για την ανεξίτηλη ανάγκη του ανθρώπου να βρει ταυτότητα και να ζήσει με πάθος. Η γέννηση μιας ριζοσπαστικής μουσικής μπάντας από το Μπέλφαστ μετατρέπεται σε μια συναρπαστική, γεμάτη ένταση περιπέτεια, που αντηχεί με χιπ-χοπ ρυθμούς και ακραίο, καυστικό χιούμορ.

Στο μετα-Ταραχών Μπέλφαστ, εκεί όπου η ιστορία εξακολουθεί να στοιχειώνει τους δρόμους, ένα ταραχώδες ραπ τρίο με το όνομα KNEECAP κάνει την εκρηκτική του είσοδο στη μουσική σκηνή. Ανάμεσα σε κόντρες με το κατεστημένο και επαναστατικά ραπ beats, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για την ιρλανδική γλώσσα και γίνονται οι φωνές μιας νεολαίας που διψά για αλλαγή. Με το ασύγκριτο πολιτικό τους φορτίο και την ανελέητη αμφισβήτηση της κοινωνικής τάξης, οι KNEECAP γίνονται σύμβολα της εξέγερσης, συνδέοντας τη μουσική τους με τον πολιτιστικό και κοινωνικό πόλεμο που εξακολουθεί να ταλανίζει την Ιρλανδία.

Όμως, καθώς τα μέλη της μπάντας παλεύουν να αφήσουν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στον κόσμο, οι οικογενειακές πιέσεις και οι εσωτερικές συγκρούσεις απειλούν να συντρίψουν τα όνειρά τους. Το ταξίδι τους ξεπερνά την ίδια τη μουσική – είναι μια ωδή στην αντοχή, στην ταυτότητα και στην ακατάβλητη επιθυμία να διεκδικήσουν το δικαίωμα να είναι κάτι περισσότερο από σύμβολα.

Η παιδική ταινία animation «200% Λύκος» στις μεγάλες οθόνες

Ο νεαρός Φρέντυ Λούπιν πάντα ένιωθε ότι δεν ταιριάζει με την οικογένειά του, η οποία αποτελείται από λυκανθρώπους. Ο μεγάλος του πόθος είναι να μεταμορφωθεί κι αυτός σε έναν δυνατό λυκάνθρωπο, όπως οι υπόλοιποι. Όταν ένα μικρό Φεγγαρόπνευμα καταφθάνει κατά λάθος στη Γη, η ευχή του Φρέντυ πραγματοποιείται, αλλά όχι με τον τρόπο που περίμενε. Αντί για έναν τρομερό λυκάνθρωπο, ο Φρέντυ μεταμορφώνεται σε... κάτι εντελώς απροσδόκητο!

Με την βοήθεια της παρέας του και του φιλικού Φεγγαροπνεύματος, ο Φρέντυ ξεκινά μια συναρπαστική περιπέτεια για να βρει τρόπο να επιστρέψει το πνεύμα στο σπίτι του, προτού η Γη συγκρουστεί με το Φεγγάρι. Καθ’ οδόν, οι ήρωες πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορους κινδύνους και να μάθουν πολύτιμα μαθήματα για τη φιλία, το θάρρος και την αποδοχή του εαυτού τους.

Η ταινία θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά, προσφέροντας γέλιο, δράση, γεμάτη μηνύματα για μικρούς και μεγάλους.