ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σκοτεινό Χόλιγουντ: Πώς ένας καταδικασμένος παιδόφιλος κατάφερε να γίνει διάσημος σκηνοθέτης

Το σκοτεινό Χόλιγουντ: Πώς ένας καταδικασμένος παιδόφιλος κατάφερε να γίνει διάσημος σκηνοθέτης

Ο σκηνοθέτης Victor Salva (αριστερά) σε γύρισμα ταινίας του.

AP

Ο Βίκτορ Σάλβα, γνωστός για το δημοφιλές franchise τρόμου Jeepers Creepers, ομολόγησε την ενοχή του για σεξουαλική κακοποίηση ενός 12χρονου αγοριού το 1988.

Φαίνεται, όμως, ότι στο Χόλιγουντ οι σεξουαλικοί παραβάτες αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερες δυσκολίες από τις γυναίκες κινηματογραφίστριες, οι οποίες αγωνίζονται συνεχώς να αποκτήσουν σκηνοθετικές ευκαιρίες.

Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Αντίθετα με τις γυναίκες, οι άνδρες που έχουν κατηγορηθεί ή ακόμη και καταδικαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση και ευκαιρίες για να σκηνοθετήσουν ταινίες.

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Η βιομηχανία του θεάματος είναι γεμάτη από διεφθαρμένους άντρες που είναι πρόθυμοι να δικαιολογήσουν τέτοιες συμπεριφορές.

Πολλοί άντρες στο Χόλιγουντ, που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση, καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτές τις κατηγορίες, συνεχίζοντας την καριέρα τους και κερδίζοντας μάλιστα βραβεία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος τιμήθηκε στα Βραβεία Σεζάρ το 2020, παρά την καταδίκη του για βιασμό μιας 13χρονης τη δεκαετία του 1970. Η ηθοποιός Αντέλ Χενέλ αποχώρησε από την τελετή με αηδία, ενώ τελικά αποφάσισε να αποσυρθεί από την κινηματογραφική βιομηχανία λόγω της ενεργού υπεράσπισης των σεξουαλικών θηρευτών.

Ο Πολάνσκι δεν είναι ο μόνος σκηνοθέτης που συνέχισε να εργάζεται παρά τις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης. Ο Βίκτορ Σάλβα, γνωστός για το δημοφιλές franchise τρόμου Jeepers Creepers, ομολόγησε την ενοχή του για σεξουαλική κακοποίηση ενός 12χρονου αγοριού το 1988 και, παρόλο που εξέτισε 15 μήνες φυλάκιση, συνέχισε να κάνει ταινίες και έλαβε υποστήριξη από επιφανείς προσωπικότητες της βιομηχανίας.

Η κακοποίηση που υπέστη ο Νέιθαν Φόρεστ Γουίντερς από τον Σάλβα ξεκίνησε όταν ο Γουίντερς ήταν μόλις 7 ετών.

Ο Σάλβα, με τη στήριξη του Φράνσις Φορντ Κόπολα, του οποίου η παραγωγή επισημοποίησε την καριέρα του Σάλβα, συνέχισε να κάνει ταινίες, κερδίζοντας σημαντική επιτυχία με το Jeepers Creepers, το οποίο απέφερε 59 εκατομμύρια δολάρια σε προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων.

Ο Κόπολα, παρά τις αντιδράσεις που δέχτηκε, δήλωσε ότι πίστευε πως ο χρόνος φυλάκισης του Σάλβα θα τον είχε βοηθήσει να γίνει καλύτερος σκηνοθέτης.

Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία είναι διαδεδομένη στο Χόλιγουντ, με ισχυρές φωνές να υποστηρίζουν ότι η τέχνη υπερέχει της ηθικής.

Ο Σάλβα υπηρέτησε την καριέρα του μετά την αποφυλάκισή του, με τη στήριξη ισχυρών προσωπικοτήτων που μπόρεσαν να πνίξουν τις διαμαρτυρίες των θυμάτων.

Τα Jeepers Creepers ακολούθησαν τρία σίκουελ, με δύο από αυτά να σκηνοθετούνται από τον ίδιο.

Παρά την αγανάκτηση των θυμάτων και τις εκστρατείες κατά της κακοποίησης, η βιομηχανία φαίνεται να αδιαφορεί, αποδεικνύοντας την σκοτεινή πλευρά του Χόλιγουντ.