Mauna Kea ή και Chimborazo: Δύο νέοι υποψήφιοι για τον τίτλο του υψηλότερου βουνού του κόσμου
Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό στη Γη; Αποδεικνύεται ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πιο συζητήσιμη από ό, τι νομίζετε.
Αν μετρήσετε το υψόμετρο πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, τότε το Έβερεστ, με ύψος 29.032 πόδια (8.849 μέτρα), το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Θιβέτ και Νεπάλ, είναι αναμφίβολα το υψηλότερο βουνό στον κόσμο.
Ωστόσο, εάν μετρήσετε ένα βουνό από τη βάση του μέχρι την κορυφή, τότε το Mauna Kea, με ύψος 33.500 πόδια (10.211 μέτρα), ένα ανενεργό ηφαίστειο στη Χαβάη, κατέχει τον τίτλο του ψηλότερου.
Υπάρχει όμως κι ένας τρίτος υποψήφιος: το όρος Chimborazo, ένα ανενεργό ηφαίστειο στην οροσειρά Cordillera Occidental στις Άνδεις του Ισημερινού.
Όταν μετριέται από τη στάθμη της θάλασσας, το Chimborazo είναι κατά περίπου 8.500 πόδια χαμηλότερο από το Έβερεστ, με ύψος 20.548 πόδια (6.263 μέτρα). Ωστόσο, η κορυφή του είναι στην πραγματικότητα 6.800 πόδια πιο μακριά από το κέντρο της Γης, καθιστώντας το το πιο κοντινό σημείο στη Γη σε σχέση με τα αστέρια.
Παρόλο που το Chimborazo είναι μόνο το 39ο ψηλότερο βουνό στις Άνδεις με βάση τη στάθμη της θάλασσας, υπήρξε μια περίοδος τον 19ο αιώνα που θεωρήθηκε η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο.
Αυτή η φήμη ξεκίνησε από τον Γερμανό γεωγράφο και εξερευνητή Alexander von Humboldt, ο οποίος ανέβηκε στο Chimborazo το 1802.
Ο Von Humboldt έφτασε μόνο στα 19.300 πόδια πριν επιστρέψει, ωστόσο οι περιγραφές του ενέπνευσαν πολλούς Ευρωπαίους εξερευνητές να ταξιδέψουν στον Ισημερινό. Μεταξύ αυτών ήταν ο Βρετανός ορειβάτης Edward Whymper, ο οποίος το 1880, μετά τις διάσημες αναβάσεις του στα Matterhorn και Mont Blanc, έγινε ο πρώτος που κατέκτησε την κορυφή του Chimborazo.
Σήμερα, περίπου 500 ορειβάτες προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή του Chimborazo κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Santiago Granda, υφυπουργό Προώθησης στο Υπουργείο Τουρισμού του Ισημερινού. Λιγότεροι από τους μισούς καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την ανάβαση λόγω παραγόντων όπως το υψόμετρο, η ετοιμότητα και οι κακές καιρικές συνθήκες.
Το Chimborazo υπήρξε τόπος τελετουργικών θυσιών κατά την εποχή των Ίνκας, με θυσίες νεαρών γυναικών και παιδιών για να εξευμενίσουν τους θεούς και να εξασφαλίσουν γόνιμη σοδειά. Ακόμη και σήμερα, οι αυτόχθονες κοινότητες σέβονται τον Tayta Chimborazo, ή «Πατέρα Chimborazo», ως ισχυρό apu, θεό του βουνού. Οι θρύλοι μιλούν για τη φλογερή του σχέση με το πιο χαμηλό, αλλά πιο ενεργό ηφαίστειο Tungurahua.
Το Chimborazo έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους του Ισημερινού, καθώς απεικονίζεται ακόμη και στο εθνόσημο της χώρας.
Climbing the world’s other highest mountain – no sherpas required