ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Limp Bizkit μηνύουν δισκογραφική για 200 εκατομμύρια απλήρωτα δικαιώματα

Οι Limp Bizkit μηνύουν δισκογραφική για 200 εκατομμύρια απλήρωτα δικαιώματα

O Fred Durst των Limp Bizkit.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Οι Limp Bizkit κατέθεσαν μήνυση κατά της Universal Music Group, διεκδικώντας 200 εκατομμύρια δολάρια για φερόμενα απλήρωτα δικαιώματα.

Το nu metal συγκρότημα, με επικεφαλής τον Fred Durst, ήταν γνωστό για την επιτυχία του στο είδος, έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με συγκροτήματα όπως οι Korn και σημειώνοντας επιτυχίες με τραγούδια όπως το «Break Stuff» και το «Nookie».

Αν και το συγκρότημα είχε αποσυρθεί για ένα διάστημα μετά την κυκλοφορία άλμπουμ *Results May Vary*, η τελευταία τους επανεμφάνιση οδήγησε σε αγωγή κατά της δισκογραφικής εταιρείας για μη αποζημίωση λόγω της αύξησης των πωλήσεων τους. Η υπόθεση έρχεται μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ το 2021, Still Sucks.

Σε δήλωση που παραχώρησαν στο Bloomberg, οι Limp Bizkit ανέφεραν ότι η UMG είχε σκόπιμα παρακρατήσει τα δικαιώματά τους, ισχυριζόμενοι ότι η εταιρεία «σχεδίασε και υλοποίησε συστήματα που δημιουργήθηκαν με σκοπό να αποκρύπτουν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και να διατηρούν αυτά τα κέρδη για λογαριασμό της».

Το συγκρότημα υποστηρίζει ότι η δισκογραφική διατηρεί πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα και δεν έχει πρόθεση να τους αποζημιώσει στο μέλλον.

Η πρώτη ένδειξη του προβλήματος προέκυψε όταν ο Durst φέρεται να ανακάλυψε δύο λογαριασμούς με 1 εκατομμύριο δολάρια για τους οποίους η UMG δεν τους είχε ενημερώσει.

Καθώς συγκέντρωνε υλικό για την επέτειο ενός από τα άλμπουμ του συγκροτήματος, ο Durst ισχυρίζεται ότι η δισκογραφική μετέφερε τα παρακρατημένα κεφάλαια για να καλύψει τις υπεραναλήψεις του λογαριασμού του συγκροτήματος, προσπαθώντας να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι δεν υπήρχε οφειλή.

Ο Durst δεν είναι ο μόνος καλλιτέχνης που φέρεται να έχει υποστεί ζημιά από την πρακτική της UMG. Παρόμοιες οικονομικές παρατυπίες καταγγέλθηκαν και από τη δισκογραφική του Durst, Flawless Records, ενώ άλλα συγκροτήματα, όπως οι She Wants Revenge και οι Puddle of Mudd, ανέφεραν παρόμοια περιστατικά μη απόδοσης δικαιωμάτων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της UMG υποστήριξαν ότι η παρακράτηση των χρημάτων οφείλεται σε παρεξήγηση, αρχικά αποδίδοντάς την σε πρόβλημα λογισμικού. Παρ’ όλα αυτά, κάποια στελέχη ανέφεραν ότι στο συγκρότημα είχαν ήδη καταβληθεί προκαταβολές ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων από την υπογραφή της συμφωνίας τους.