ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Οι Dry Cleaning και η τέχνη των σουρεαλιστικών στίχων

Το συγκρότημα των Dry Cleaning.

Bandcamp

Η μινιμαλιστική προσέγγιση της τετράδας του Λονδίνου στο post-punk με επαναλαμβανόμενους ρυθμούς, αραιές γραμμές κιθάρας και σουρεαλιστικό προφορικό λόγο είναι συναρπαστική.

Ενάντια στις πιθανότητες, το συγκρότημα είναι πλέον βασικός άξονας της αναγέννησης του post-punk του Ηνωμένου Βασιλείου, κερδίζει σχετικά υψηλές θέσεις για live σε φεστιβάλ και έχει ακόμη και ένα βραβείο Grammy στο όνομά του.

Αν κάτι ξεχωρίζει στους Dry Cleaning από τις υπόλοιπες μπάντες, είναι η συγκριτική τους ωριμότητα. Ενώ πολλές από τις τρέχουσες μπάντες που συχνά βλέπουμε είναι ακόμα πιο φρέσκιες και γεμάτες νεανική ενέργεια, οι προσεγγίσεις των Dry Cleaning αντιθέτως φαίνονται πιο μελετημένες και προκαλούν μια αίσθηση δυσφορίας στον ακροατή που όμως τελικά λειτουργεί υπέρ τους.

Με μέλη που έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας πίσω τους και έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε μπάντες που «χρησιμοποιήθηκαν» από τη βιομηχανία της μουσικής, η «απάθεια» τελικά των Dry Cleaning φαίνεται πιο γνήσια μέσα από τους στίχους τους.

Αν και οι στίχοι της τραγουδίστριας Florence Shaw εμφανίζονται συχνά σε μορφή ακατάπαυστης ροής του λόγου, απαιτούν αρκετή σκέψη για να αποκρυπτογραφηθούν. Το στυλ της ροής της συνείδησής της Shaw μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς πολλές φορές άβολα, σαν να διαβάζει μια λίστα με τα άγχη του ακροατή και να τα μετατρέπει σε εφιάλτη. μέσα από αφηρημένες αντιπαραθέσεις. Κι αυτό τελικά είναι που κάνει ξεχωριστούς τους Dry Cleaning.

Παίρνοντας ως παράδειγμα το «Scratchcard Lanyard», το πρώτο σινγκλ του συγκροτήματος από το πρωτοποριακό ντεμπούτο άλμπουμ New Long Leg, μπορούμε να πούμε πως οι στίχοι τους είναι και η δύναμη τους τελικά.

Οι στίχοι της περιγράφονται συχνά ως σουρεαλιστικοί, αλλά δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να πέσει η αυλαία και να αποκαλύψει την ρεαλιστική δυσαρέσκεια της με την καθημερινή ζωή.

Η μέθοδος της τραγουδίστριας Shaw να εκφράσει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι μοναδική και ο λυρισμός της είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς που παράγονται αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης