ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Μαμιός στο CNN Greece: «Η δραματική τέχνη με βοηθάει να γυρνάω στον εαυτό μου»

Ο Δημήτρης Μαμιός, ηθοποιός.

Νίκος Ραζής

«Κάθε είδος ρόλου εκφράζει κάτι διαφορετικό. Αλλά αν κάτι είναι καλογραμμένο και έχει βάθος, οποιοδήποτε ανθρώπινο στοιχείο και να αναδεικνύει μπορεί να με κερδίσει» λέει ο Δημήτρης Μαμιός στην συνέντευξη που εδωσε στο CNN Greece ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την τέχνη του και τους ρολους του.

Η δουλειά του ηθοποιού δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση και ιδιαίτερα για τους νέους που ξεκινάνε τώρα την πορεία τους είναι ακόμη πιο δύσβατα τα μονοπάτια της επιτυχίας.

Ο Δημήτρης Μαμιός είναι ένα φρέσκο πρόσωπο που το γνωρίσαμε για πρώτη φορά μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Σασμός» στην οποία υποδύθηκε τον αστυνόμο Μύρωνα στην ομάδα του διοικητή Φραγκιαδάκη στις τρεις τηλεοπτικές σεζόν της που έκαναν μεγάλη επιτυχία.

Ο Δημήτρης Μαμιός είναι επίσης γνωστός για τους ρόλους του στις θεατρικές παραστάσεις «Αντιγόνη», «Η Πανούκλα», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Από σταθμό σε σταθμό», «Υπό Έλεγχο», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το σακάκι που βελάζει», «Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν», «Η χώρα στον πάτο», «Ιστορίες από το Πράσινο Βιβλίο» και «Frida's pornography», αλλά και από τον τηλεοπτικό του ρόλο ως «Μύρωνας» στην επιτυχημένη σειρά του Alpha, «Σασμός», ο Δημήτρης Μαμιός ενώνει τις δυνάμεις του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Ψυχογιό, στη μεταφορά του βιβλίου «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού», του Γιάννη Πάσχου, σε ένα θεατρικό μονόλογο.

O Δημήτρης Μαμιός μίλησε στο CNN Greece.

Νίκος Ραζής

Η τελευταία του παράσταση «…Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», βασισμένη στο κείμενο του Χρόνη Μίσσιου, στο Θέατρο 104 έχει κάνει μεγάλη επιτυχία και παίζεται για δεύτερη σεζόν φέτος.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τον ηθοποιό Δημήτρη Μαμιό:

Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στην ηθοποιία; Πότε έγινε το πρώτο κλικ μέσα σου;

Δημήτρης Μαμιός: Στην εφηβική ηλικία μπλέχτηκα με μια ομάδα για πρώτη φορά και κάναμε θέατρο ερασιτεχνικά. Πέρναγα λίγο δύσκολα εκείνο τον καιρό αλλά μέσα από αυτή την εμπειρία αντιλήφθηκα για πρώτη φορά πως αυτή η δουλειά με ευχαριστεί πολύ. Το ότι μπορείς να εκφράζεσαι δημιουργικά μέσα από το θέατρο με κέρδισε από τότε και με κρατάει ακόμα.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα για έναν νέο ηθοποιό στην Ελλάδα;

Δημήτρης Μαμιός: Να βρει δουλειά. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Υπάρχουν πάρα πολλοί ηθοποιοί και περιορισμένες ευκαιρίες. Υπάρχουν και άνθρωποι που κρατάνε με πείσμα κάποιες από τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες στον χώρο. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να δουλέψεις αν δεν είσαι σε κάποιες συγκεκριμένες παρέες. Ο χώρος είναι σκληρός και δυστυχώς δεν είμαστε αρκετά μεγάλη βιομηχανία. οπότε συχνά λέω σε νέους ηθοποιούς πω μπορούν να ξεκινήσουν μόνοι, με δικούς τους όρους και δικούς τους ανθρώπους. Να φτιάξουν ομάδες και να κάνουν ωραία πράγματα με επιμονή.

Ο Δημήτρης Μαμιός είναι ηθοποιός.

Νίκος Ραζής

Προτιμάς το θέατρο, το σινεμά ή την τηλεόραση;

Δημήτρης Μαμιός: Σινεμά, θέατρο, τηλεόραση. Με αυτή την σειρά!

Έχεις μπει ποτέ στον πειρασμό να γράψεις τα δικά σου θεατρικά ή σενάρια;

Δημήτρης Μαμιός: Μου αρέσει το γράψιμο. Το έχω αποπειραθεί. Μια από τις πρώτες δουλειές που έκανα μετά την σχολή ήταν ένα θεατρικό έργο που είχαμε γράψει μια παρέα -το Homo Galacticus. Το ίδιο και με τα σενάρια. Έχω γράψει κάποια μικρού μήκους. Ελπίζω στο μέλλον να ασχοληθώ περισσότερο με το γράψιμο.

Τι νέο θα δούμε από σένα στην νέα σεζόν;

Δημήτρης Μαμιός: Προς το παρόν θα επαναλάβω τις δύο θεατρικές παραστάσεις που ήμουν και πέρυσι. Το “Χρονικό ενός δυσλεκτικού” και το “Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς”. Πήγαν πολύ καλά και τα δύο και θεωρώ πως έχουν ακόμα να δώσουν στο κοινό, δεν έχει κλείσει ο κύκλος τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζω και με τα δύο. Ίσως αργότερα στην σεζόν αποπειραθούμε και μια νέα δουλειά ενός έργου του Γκόγκολ αλλά δεν το έχουμε κλείσει ακόμα.

Πώς τα πας με τους συναδέλφους σου; Τους «αντέχεις»;

Δημήτρης Μαμιός: Τους αντέχω και με αντέχουν! Έτσι είναι. Η συμβίωση και συνεργασία είναι απαραίτητες στο θέατρο. Άλλες φορές η συνεργασία θα είναι καλή και άλλες κακή. Ακριβώς όπως σε όλα τα επαγγέλματα που δουλεύεις με άλλους ανθρώπους.

Είναι η δραματική τέχνη ψυχοθεραπεία ή μήπως είναι άλλο ένα επάγγελμα;

Δημήτρης Μαμιός: Σίγουρα είναι επάγγελμα. Δεν θα μπορούσαμε να το αναιρέσουμε αυτό. Τώρα αν έχει κάποια χαρακτηριστικά που βοηθούν την προσωπική εξέλιξη, βελτίωση ή αν έχει ‘ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες’; Ναι, εγώ πιστεύω πως έχει. Ασχολείσαι πολύ με την ανθρώπινη φύση, με απτά προβλήματα της καθημερινότητας ή και ιδιαίτερες καταστάσεις με έντονο συναισθηματισμό. Συχνά λοιπόν εμένα όλα αυτά με βοηθούν να γυρνάω στον εαυτό μου και να αναλογίζομαι τις δικές μου καταστάσεις, να τις αξιολογώ.

Προτιμάς κάποιο συγκεκριμένο είδος ρόλου που σου πάει ή παίζεις ό,τι σου προσφέρεται;

Δημήτρης Μαμιός: Δεν έχω προτιμήσεις τόσο αυστηρές. Ο καλός ρόλος, ο ρόλος που θα με τραβήξει δεν σχετίζεται με το είδος. Κάθε είδος εκφράζει κάτι διαφορετικό. Αλλά αν κάτι είναι καλογραμμένο και έχει βάθος, οποιοδήποτε ανθρώπινο στοιχείο και να αναδεικνύει μπορεί να με κερδίσει. Ο θρήνος, ο έρωτας, το γέλιο, όλα έχουν την θέση τους στην ζωή, έτσι και στην υποκριτική.

Ποιες είναι οι επιρροές σου όσο αφορά την δραματική τέχνη;

Δημήτρης Μαμιός: Πολλά πράγματα. Και οι συνάδελφοι που εχω συνεργαστεί, και θεατρικά έργα η ταινίες που έχω παρακολουθήσει, πίνακες, βιβλία. Οτιδήποτε αποτελεί όχημα έκφρασης της ανθρώπινης φύσης μπορεί να με εμπνεύσει. Οτιδήποτε. Ακόμα και κάτι που μοιάζει ρηχό και φλατ, μπορεί κάποιος να το δει και να εμπνευστεί με τον τρόπο του. Αν κάτι υποδηλώνει ελευθερία και έκφραση, μπορεί να με επηρεάσει.

Τι θα ήθελες να αλλάζει στο ελληνικό θέατρο αλλά και στην τηλεόραση τα επόμενα χρόνια, κάτι που σε ενοχλεί σήμερα.

Δημήτρης Μαμιός: Είμαστε μια μικρή χώρα. Αυτό μας καθιστά μερικές φορές λίγο πιο συντηρητικούς. Θα ήταν ωραίο να είμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις. Σε νέα πρόσωπα. Νέες μορφές τέχνης. Αυτό εξαρτάται από εμάς τους ανθρώπους του χώρου. Ας είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι και θα ανακαλύψουμε ωραία πράγματα. Είναι κρίμα να βλέπεις σε πολλά θέματα να ακολουθούνται συνεχώς κάποιες ‘συνταγές’, να υπάρχει μονίμως και η έγνοια του αν θα καταλάβει το κοινό, πως θα το δει και τι θα πει.

Ευχαριστούμε το Cafe Bayard για τη φωτογράφιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης