ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Desert Monks στο CNN Greece: «Η μουσική παραμένει το ψυχολογικό μας καταφύγιο»

Το συγκρότημα Desert Monks.

KERASI PROJECT

Μία νέα alternative rock μπάντα μιλάει στο CNN Greece για το ενδιαφέρον μουσικό τους ταξίδι.

Από ζωντανή εμφάνιση των Desert Monks

calossi

Οι Desert Monks σχηματίστηκαν στην Αθήνα στα τέλη του 2015, σε μια προσπάθεια συνδυασμού μιας σειράς μουσικών και αισθητικών πτυχών κάτω από μια γνώριμη, αλλά συγχρόνως ξεχωριστή, χροιά.

Η μουσική τους εστιάζει στο Alternative Rock και τα συγγενή genres, με τη διακριτική παρουσία στοιχείων που πηγάζουν από το ποικιλόμορφο καλλιτεχνικό και μουσικό υπόβαθρο του κάθε μέλους τους.

Οι δημιουργίες τους βασίζονται στην έντονη παρουσία της παραμόρφωσης, τους ξεκάθαρους ρυθμούς, τις περιστασιακά ευγενικές και αντισυμβατικές αρμονίες, τα επαναλαμβανόμενα φορτισμένα μοτίβα και τα βαρύτερα ξεσπάσματα.

Επί σκηνής, η ομάδα εστιάζει στην έντονη εναλλαγή συναισθημάτων, την δυναμικότητα και την αμεσότητα της εμπειρίας μουσικά, εννοιολογικά αλλά και φωτιστικά/σκηνογραφικά. Από την έναρξη της πορείας τους έως σήμερα, μετρούν πολλές εμφανίσεις τόσο ως solo acts όσο και πλάι σε μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής σε venues, festivals αλλά και συλλογικές δράσεις.

Οι Desert Monks παραμένουν πιστοί στον σκληρότερο British ήχο, την μουσικότητα και την ευρύτερη ενέργεια της σκηνής των 90s, ενσωματώνοντας εκεί τα όποια επιπλέον στοιχεία εισάγουν στη σύνθεση των δελεαστικών ηχητικών τοπίων τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τους Desert Monks:

Πόσο καιρό έχετε την μπάντα και τι ήταν αυτό που σας έφερε μαζί;

Οι Desert Monks, ‘γεννήθηκαν’ το 2016. Οι τρεις από εμάς (Θάνης, Βαγγέλης, Ανδρέας) είμαστε πρώην συμμαθητές και φίλοι για πάνω από 25 χρόνια. Συνυπήρξαμε σαν μουσικοί για πάνω από μια δεκαετία, σε άλλα projects. Ο Κώστας ήρθε στην ομάδα το ’16 και έδωσε αυτό που έλειπε. Δέσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έκτοτε προχωράμε παρέα. Τι μας έφερε μαζί ε; Νομίζω πως σιωπηλά, ταιριάξαμε στην οπτική περί της Μουσικής, της Τέχνης και της δημιουργίας. Η κοινή μας πορεία δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική δημιουργία· είναι για εμάς εξίσου σημαντικό να μοιραζόμαστε στιγμές και εμπειρίες πέρα από τη μουσική. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η ουσία κάθε τέχνης, και η αίσθηση ότι έχεις μια κοινή φωνή με τους ανθρώπους γύρω σου, ότι μοιράζεσαι μαζί τους δυνατές στιγμές έξω από το «στούντιο», είναι αυτό που σου δίνει την ελευθερία να δημιουργείς χωρίς περιορισμούς.

Πώς είναι η μουσική σκηνή στην Αθήνα τώρα; Μήπως ο ροκ ήχος έχει αρχίσει να μένει λίγο πίσω σε σχέση με το τραπ και την ηλεκτρονική;

Είναι ζωντανή. Υπαρκτή. Και μάλιστα διάγει «καλό φεγγάρι». Και αυτό είναι πολύ
ευχάριστο. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο δυστυχώς στη χώρα αυτή, αυτούς τους καιρούς.

Η ηλεκτρονική μουσική, ξεπρόβαλε στα 70s, γιγαντώθηκε στα 80s, καθόρισε τα 90s, και συνεχίζει να υπάρχει και να ακούγεται και να κάνει το κοινό της χαρούμενο. Και εμείς ακούμε!

Η τραπ τώρα. Δεν την ακούμε, και για να είμαστε ειλικρινείς, δυσκολευόμαστε να
κατανοήσουμε και γιατί είναι τόσο hyped. Όχι όχι, δεν είμαστε boomers, σε καμία περίπτωση. Απλώς δεν θεωρούμε πως τα ιδανικά (;) και η υφολογία της, δίνουν κάτι στο κοινό της. Είναι -για εμάς- φτηνή, εύκολη, και στοιχηματίζουμε πως δεν θα έχει ιστορικότητα και διάρκεια. Η Hip Hop σκηνή, που πραγματικά μεγαλουργεί (έχοντας και σαν βάση σπουδαίους καλλιτέχνες από τα 90s ήδη), μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Και θεωρούμε πως δίνει στο κοινό της αξίες, ερωτήματα, προβληματισμούς.

Οι Desert Monks.



Μπορεί ένας μουσικός εναλλακτικής μουσικής να ζήσει στην Ελλάδα;

Xμ. Μπορεί, ναι φυσικά, το βλέπουμε, το ζούμε. Δύσκολο; Σαφώς. Σπάνιο; Φυσικά.
Δεν παράγει η χώρα αυτό το ‘προϊόν’ τόσο όσο θα θέλαμε, γιατί δεν το καταναλώνει κιόλας.

Ζούμε μέσα στη σκηνή, πολλά χρόνια, και ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας. Υπάρχουν μπάντες, σπουδαίες, που μεγαλουργούν και εκτός Ελλάδας, και δυστυχώς, απλώς συντηρούνται από τη μουσική. Εξαιρέσεις υπάρχουν, και χαιρόμαστε για αυτές.

Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας δίσκο.

Ίσως δεν γίνουμε απολύτως κατανοητοί, αλλά θα το προσπαθήσουμε.
Μετά και το δεύτερο δίσκο μας, το Sympan το 2022, μπήκαμε σε μια λογική να τον
ταξιδέψουμε όσο μπορούμε. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε φεστιβάλ, σε σκηνές, οπουδήποτε κρίναμε πως αξίζει. Αυτή η περίοδος, νομίζουμε πως κλείνει σιγά σιγά. Και αυτό φαίνεται στις πρόβες μας, καθώς συνεχώς κάτι «βγαίνει». Ιδέες, συνθέσεις, πειραματισμοί, αλλά και ολοκληρωμένα τραγούδια. Στις 11 Σεπτεμβρίου, πολύ πρόσφατα δηλαδή, έκανε πρεμιέρα το νέο μας single, “The First Time I Died”, συνοδευόμενο από ένα lyric video clip.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι πως ο τρίτος δίσκος είναι στα σκαριά.
Θολά αλλά και αισιόδοξα, ίσως θα μπορούσαμε να πούμε πως θα μπούμε στο στούντιο στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Θα πάτε περιοδεία εκτός Ελλάδας;

Ναι! Λοιπόν, στις 26 Σεπτεμβρίου, αρχίζουμε μια δεκαήμερη περιοδεία που περιλαμβάνει την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, και κλείνουμε αυτό το ταξίδι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο ιστορικό An Club. Είμαστε ενθουσιασμένοι, καθώς είναι η δεύτερη φορά που βγαίνουμε εκτός Ελλάδας, αλλά η πρώτη φορά που περιλαμβάνει πολλές ημέρες και 9 διαφορετικά gigs. Οργανωνόμαστε όσο μπορούμε αυτό το διάστημα, μελετώντας διαδρομές, local κουζίνες, αξιοθέατα (όσο προλάβουμε) κτλ κτλ.

Τι μουσική προτιμάτε να ακούτε στο σπίτι;

Cliché απάντηση θα δώσουμε, μα είναι η πραγματικότητα.
4 άνθρωποι, 4 διαφορετικά ζευγάρια αυτιά με διαφορετικές προτιμήσεις.
Εδώ η παλέτα ανοίγει δραματικά: Ακούμε από metal, jazz και καλή pop, έως και παραδοσιακή ελληνική και world μουσική.

Ποιες μπάντες ή καλλιτέχνες σας έχουν επηρεάσει στον ήχο σας;

Δεν ξεκινήσαμε με στόχο να υπηρετήσουμε αυστηρά κάποιο ιδίωμα ή να μοιάσουμε σε
κάποιο από τα ινδάλματα μας, αλλά κάποια από αυτά είναι οι Beatles, οι Pink
Floyd, οι Radiohead, οι Soundgarden, οι Nirvana, οι Tool και πολλοί άλλοι που μάλλον θα σε κάνουν να βαρεθείς να σκρολάρεις. Τα παρακάτω acts, ίσως να μην έχουν επηρεάσει τον ήχο μας, αλλά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το είδος αλλά και γενικότερα τη μουσική. Οι Metallica, οι Rage Against the Machine, οι Doors, οι Red Hot Chilli Peppers, ο Miles Davis, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Κάνετε μόνο αυτό ή έχετε και τις δουλειές σας παράλληλα;

Έχουμε τις δουλειές μας, τις καριέρες μας, τις σπουδές μας – όλες εκείνες τις ευθύνες που καθορίζουν τη ζωή μας. Συχνά λέμε μεταξύ μας πως ζούμε δύο διαφορετικές, παράλληλες ζωές εδώ και χρόνια. Όμως, φαίνεται πως το παιδί μας, οι Desert Monks, έχει κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Αυτή η πορεία είναι συχνά εξαντλητική, αλλά ταυτόχρονα λυτρωτική. Ένα αισιόδοξο αλλά και ρεαλιστικό όνειρο είναι να καταφέρουμε να χρηματοδοτούμε τις πρόβες μας, τις περιοδείες μας, τις παραγωγές μας, όλα όσα συνθέτουν το μουσικό μας ταξίδι. Να έχουμε έσοδα για να υποστηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια. Ωστόσο, η μουσική παραμένει το ψυχολογικό μας καταφύγιο, μια πηγή ανακούφισης και κάθαρσης. Είτε κάποιος την ακολουθεί επαγγελματικά είτε απλώς μαζεύεται με τους φίλους του για να παίξει, η ουσία και η δύναμη της μουσικής είναι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, η ίδια.

Ακούει ο κόσμος πλέον μουσική με το ίδιο πάθος όπως παλιά; Το κοινό στις συναυλίες πως το νιώθετε;

Στη post-COVID εποχή, η δίψα του κοινού για μουσική και καλλιτεχνικές εμπειρίες έγινε πιο έντονη, σαν μια εσωτερική κραυγή που λέει «αν όχι τώρα, πότε;». Οι γενιές που έχουν ζήσει τις ταραγμένες εποχές της κρίσης, της πανδημίας, των πολέμων και της αβεβαιότητας, νιώθουν μια βαθύτερη ανάγκη να συνδεθούν με την τέχνη, να βρουν παρηγοριά και νόημα μέσα από τη μουσική και τις συναυλίες. Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι αναζητούν την εμπειρία των μεγάλων φεστιβάλ στο εξωτερικό, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται θυσίες και κόστη.
Το lyric video του νέου τους single: https://youtu.be/jZSxgSsHUcI

Oι Desert Monks ξεκινάνε στις 26 Σεπτεμβρίου την περιοδεία τους, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο AN Club.


Tickets more : https://www.more.com/music/offer/desert-monks-live-in-athens/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης