ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί το Χόλιγουντ πατάει... φρένο μετά τη μεγάλη άνθηση

Από απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ το 2023.

Invision

Η γοητεία του παλιού Χόλιγουντ αρχίζει να ξεθωριάζει με την «έκρηξη» που έφεραν οι πλατφόρμες streaming. 

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η βιομηχανία του Χόλιγουντ σημείωνε μεγάλη ανάπτυξη, καθώς τα στούντιο ανταγωνίζονταν με νέες πλατφόρμες όπως το Netflix και το Hulu.

Ωστόσο, οι καλές μέρες τελείωσαν τον Μάιο του 2023, όταν οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ ξεκίνησαν μαζική απεργία.

Η απεργία κράτησε για πολλούς μήνες και ήταν η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 που συγγραφείς και ηθοποιοί συνεργάστηκαν, προκαλώντας ουσιαστικά το «πάγωμα» της παραγωγής.

Παρά τη λήξη των απεργιών, η κατάσταση δεν επανήλθε.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η παραγωγή μειώθηκε σημαντικά.

Πολλές ταινίες και τηλεοπτικά έργα ακυρώθηκαν και οι παραγωγές σταμάτησαν σε ολόκληρη την πόλη.

Οι θέσεις εργασίας στέρεψαν, με απολύσεις να γίνονται σε διάφορα στούντιο, όπως στην Paramount, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε δεύτερο γύρο απολύσεων, προετοιμάζοντας τη συγχώνευσή της με την Skydance.

Η ανεργία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στις ΗΠΑ έφτασε το 12,5% τον Αύγουστο, αν και εκτιμάται ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν δικαιούνται επιδόματα ή τα έχουν εξαντλήσει λόγω της μακροχρόνιας αδράνειας.

Κι όλα αυτά σε μία εποχή που υποτίθεται πως το streaming έχει ανέβει κατακόρυφα στις προτιμήσεις των θεατών, κάτι όμως δεν είναι σωστό και αυτό φαίνεται από τις συμβάσεις εργασίας που προσφέρουν πλέον τα στούντιο.

Συνολικά, η παραγωγή στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ήταν μειωμένη κατά 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η πτώση ήταν της τάξης του 20%, σύμφωνα με την ProdPro, που παρακολουθεί τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Αυτή η μείωση σημαίνει λιγότερες νέες ταινίες και σειρές για το κοινό.

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η άνθηση του streaming δεν ήταν βιώσιμη, καθώς τα στούντιο δυσκολεύονται να είναι κερδοφόρα σε μια εποχή όπου οι θεατές εγκαταλείπουν την παραδοσιακή καλωδιακή τηλεόραση που στηρίζεται σε διαφημιστικά έσοδα.

Η μεγάλη ανάπτυξη του streaming ενισχύθηκε από την Wall Street, καθώς πλατφόρμες όπως το Netflix γνώρισαν ραγδαία αύξηση, ενώ και τα στούντιο, όπως η Paramount, ανέβασαν την αξία των μετοχών τους προσθέτοντας τις δικές τους υπηρεσίες ροής.

Ωστόσο, καθώς η «φούσκα» του streaming υποχωρεί, κάποιες παραγωγές μεταφέρονται εκτός Καλιφόρνιας σε περιοχές με καλύτερα φορολογικά κίνητρα.

Είναι τελικά αυτή η αρχή του τέλους για το παραδοσιακό και δυνατό Χόλιγουντ που είχαμε μάθει τόσα χρόνια; Το μέλλον θα το δείξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης