ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκάκι: Η ανεξίτηλη γοητεία που ασκεί τους καλλιτέχνες - Ολοι οι διάσημοι σκακιστές σε ένα τόμο

Από τις πλέον εμβληματικές σκηνές του κινηματογράφου, η παρτίδα σκάκι στην 7η Σφραγίδα του Μπέργκμαν 

Screen shot / The 7th Seal trailer

Μια ξεχωριστή συλλογή φωτογραφιών καταγράφει την αγάπη ανθρώπων του πολιτισμού για το σκάκι τα τελευταία 130 χρόνια σε νέο τόμο που κυκλοφορεί από τον FUEL φέτος, χρονιά που η FIDE (η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία) γιορτάζει τα 100 χρόνια της.

 

Το εμβληματικό απόφθεγμα του λάτρη του παιχνιδιού Μαρσέλ Ντουσάμ «όλοι οι σκακιστές είναι καλλιτέχνες», αντηχεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Chess Players: From Charlie Chaplin to Wu-Tang Clan».

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ παρομοίασε τη στρατηγική σκέψη του παιχνιδιού με αυτή της δημιουργίας τέχνης: «Η ζωγραφική είναι σαν να παίζεις σκάκι: το μυαλό σου τρέχει μπροστά από τις κινήσεις που τελικά κάνεις» αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.

«Οι αστέρες του Χόλιγουντ έπαιζαν σκάκι εντός και εκτός οθόνης – ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ανέπτυξε μια Σικελική άμυνα ενάντια στη Λόρεν Μπακόλ, ενώ η Φέι Ντάναγουεϊ και ο Στιβ ΜακΚουίν σχεδίασαν το επόμενο γκαμπί τους στην εμβληματική σκακιστική σκηνή αποπλάνησης από το «The Thomas Crown Affair» (1968)» υπογραμμίζεται.

Στις σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται φωτογραφίες του Ντέιβιντ Μπόουι και της Κατρίν Ντενέβ να παίζουν σκάκι στο πλατό της ταινίας του 1983 «The Hunger», της βασίλισσας της ντίσκο Ντόνα Σάμερ με αντίπαλο τον συνάδελφό της Ρον Γουίλιαμς, καθώς και το τρισδιάστατο σκάκι, που δημιουργήθηκε ειδικά για τη σειρά Star Trek.

Φωτογραφία από τη σειρά σειρά ντοκιμαντέρ Wu-Tang Clan: Of Micks and Men του 2019 στην οποία τα μέλη των Wu-Tang Clan, GZA και Masta Killa παίζουν σκάκι αναδεικνύουν το διαφορετικό φάσμα ατόμων που έχουν αγκαλιάσει το παιχνίδι σε διαφορετικές ηπείρους και εποχές.

Μοντέλο σε φωτογραφία του 1967 πάνω σε ασημένιο σκάκι

AP Photo/Tewkesbury

Με εισαγωγή του Dylan Loeb McClain, πρώην αρθρογράφου για το σκάκι των New York Times, το βιβλίο του Παγκόσμιου Σκακιστικού Πρωταθλήματος (World Chess Championship) και της FIDE περιλαμβάνει δοκίμιο του συγγραφέα Μάρτιν Έιμις και συνέντευξη με τον πέντε φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο σκάκι, Βισβανάθαν Ανάντ.

Δείτε φωτογραφίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης