ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πραγματικός φόνος πίσω από την πιο διάσημη ταινία τρόμου

Ο πραγματικός φόνος πίσω από την πιο διάσημη ταινία τρόμου

Σκηνή από την ταινία «Ψυχώ».

Paramount Pictures[a]

Λίγες είναι οι ταινίες που έχουν επηρεάσει τον κινηματογράφο, όπως το Ψυχό του Άλφρεντ Χίτσκοκ, που βρήκε τον «Δάσκαλο της αγωνίας» στα καλύτερά του.

Ως το μεγαλύτερο αστέρι στο καστ και το επίκεντρο του μάρκετινγκ, όλοι υπέθεσαν ότι η Janet Leigh θα ήταν το επίκεντρο της ιστορίας και φυσικά ήταν, μετά από πολλά χρόνια μάθαμε για το φρικτό backstory από τα παρασκήνια της ταινίας.

Μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ταινία, η σεκάνς με το μαχαίρωμα του ντους τραβάει το χαλί στον θεατή, δημιουργώντας μια αίσθηση ανησυχίας και τρόμου από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Το 1988, η Maira Davis –η οποία ήταν ουσιαστικά το σώμα της Leigh στην οθόνη– δέχτηκε σεξουαλική επίθεση και δολοφονήθηκε από τον Kenneth Dean Hunt, έναν τρελό θαυμαστή της ταινίας που μιμείται στη πραγματική ζωή τη σκηνή του «Ψυχώ», ένα δεδομένο που συγκλονίζει και προκαλεί ακόμη και σήμερα μεγάλο σοκ.

Η μαγνητοσκόπηση της σκηνής του ντους στο «Ψυχώ» απαιτούσε πολυάριθμες αλλαγές στη σκηνή για να κινηματογραφηθεί κάθε γωνία της κάμερας. H Davis, μαζί με τη Marli Renfro, λειτούργησαν ως stand-in για την Janet Leigh, έτσι ώστε τα επίπεδα φωτισμού στο σετ να μπορούν να ελεγχθούν προτού η Leigh κληθεί στο σετ.

Το 1988, η Maira Davis δολοφονήθηκε και οι επόμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ανακριβώς τον ρόλο της στο «Psycho», κάτι που οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι η Maira Davis ήταν στην πραγματικότητα η Marli Renfro. Τελικά η Marli Renfro ήταν ζωντανή αλλά δυστυχώς η Davis όντως δολοφονήθηκε από τον Kenneth Dean Hunt με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην ταινία. Ένα πραγματικά ανατριχιαστικό δεδομένο για μια ταινία που έγραψε ιστορία στην μεγάλη οθόνη.