ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Poor Things»: «Ταινία της χρονιάς» και από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών - Στον Λάνθιμο το Grand Prix

«Poor Things»: «Ταινία της χρονιάς» και από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών - Στον Λάνθιμο το Grand Prix

Μαρκ Ράφαλο, Εμα Στόουν και Γουίλεμ Νταφόε στην πρεμιέρα της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Poor Things, στο Λονδίνο  

Scott A Garfitt/Invision/AP

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διακρίσεις για το πολυβραβευμένο «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου. Μετά τον Χρυσό Λέοντα στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας, τις 2 Χρυσές Σφαίρες, τα 5 BAFTA και φυσικά τα 4 Όσκαρ, έρχεται και η  Διεθνής Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci να την αναδειξει ως την καλύτερη ταινία του 2024.

 

Ο Λάνθιμος κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά το βραβείο Grand Prix, μετά από ψηφοφορία 791 κριτικών, που ξεχώρισαν την ταινία του ανάμεσα σε εκείνες που έκαναν πρεμιέρα από την 1η Ιουλίου 2023 και μετά.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 72ου gala του Φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν, ενώ την ίδια μέρα θα ακολουθήσει και προβολή της ταινίας, σε ώρα που θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ είναι: «Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου», του Ράντου Ζούντε, το «Ο διάβολος δεν υπάρχει», του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, που δύο χρόνια πριν είχε κερδίσει την πρώτη θέση με το «Drive my car», το «Άγνωστοι μεταξύ μας», του Αντριου Χέιγκ, και το «Ο σπόρος του ιερού σύκου», του Μοχαμάντ Ρασούλοφ.