ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι πρέπει να ξέρετε για τις ταινίες «Alien»: Από το A έως το… Xenomorph

Σκηνή από την ταινία Alien: Romulus.

20th Century Fox

Το συναρπαστικό franchise τρόμου επιστημονικής φαντασίας «Alien» επιστρέφει στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα με το «Alien: Romulus».

Για κακή του τύχη, το νέο πλήρωμα του Alien: Romulus θα συναντήσει στο διάβα του facehuggers, chestbursters και xenomorphs στο σκάφος, όπως φαίνεται στα νέα τρέιλερ. Μια τρομακτική καμπάνια viral marketing με μαριονέτες facehugger να επιτίθενται σε ηθοποιούς εδώ στη Γη. Εντάξει, δεν θέλουμε να το χαλάσουμε για τους φανς των ταινιών Alien.

Αν το «Alien: Romulus» είναι η πρώτη σας «εισβολή» στον φρικτό μελλοντικό κόσμο της σειράς ταινιών, ωστόσο, μπορεί να νιώσετε λίγο χαμένοι στο διάστημα.

Πότε όμως, στο χρονοδιάγραμμα «Alien», διαδραματίζεται το «Romulus»; Επιστρέφει η εμβληματική ηρωίδα Ripley; Και γιατί αυτοί οι εξωγήινοι συνεχίζουν να βγαίνουν από τα στήθη των αστροναυτών; Εδώ θα βρείτε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ταινίες «Alien» πριν από την νέα ταινία.

Τι είναι τα Xenomorphs;

Οι μακρυκέφαλοι εξωγήινοι με το μαύρο δέρμα, με τα αιχμηρά δόντια, οι δολοφόνοι που συχνά σιγοβράζουν μέσα σε διαστημικές φωλιες είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά τέρατα που είδαμε ποτέ στην οθόνη. Πέρα από την εξωγήινη δύναμη, το ύψος και την πονηριά τους, έχουν την συνήθεια να φωλιάζουν μέσα από διαστημόπλοια. Αλλά στην πραγματικότητα, θέλουν απλώς να γεμίσουν το διάστημα βάζοντας τα έμβρυα τους μέσα στους ιστούς των ανθρώπινων σωμάτων.

Η ζωή ενός Xenomorph ξεκινά όταν μια «βασίλισσα» γεννά αυγά, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους για χρόνια μέχρι να νιώσουν ότι ένας βιώσιμος ξενιστής είναι κοντά.

Τελικά, ένα φρικτό πλάσμα σαν αράχνη θα εκκολαφθεί από ένα αυγό και, πιστό στο όνομά του facehuggers, θα κολλήσει στο πρόσωπο ενός οικοδεσπότη και θα μπει στο σώμα ενός ανθρώπου. Ο εν λόγω «οικοδεσπότης» θα βιώσει σύντομα έντονο πόνο στο στήθος.

Ο άτυχος αστροναύτης συναντά το τέλος του όταν το μικροσκοπικό, οδοντωτό πλάσμα βγαίνει από το σώμα τους. Και κάπως έτσι γεννιέται ένα Xenomorph. Επίσης κάπου εδώ γεννιέται και η κινηματογραφική φοβία των ανθρώπων για τους εξωγήινους μιας και έχουμε συνδέσει αυτή τη φρικτή εικόνα με όλα τα κακά που μπορεί κάποιος να φανταστεί για ένα alien.

Μόλις εκραγούν από το στήθος του οικοδεσπότη τους, το πλάσμα μεταμορφώνεται ταχύτατα σε ενήλικα και αρχίζει να κυνηγά το υπόλοιπο πλήρωμα. Το πιο τρομακτικό από όλα τα ενήλικα ξενόμορφα είναι η βασίλισσα, πανύψηλη και δολοφονικά υπερασπιζόμενη τον γόνο της.

Με το «Romulus» προ των πυλών, υπάρχουν πλέον επτά επίσημες ταινίες «Alien». Τέσσερα από αυτές διαθέτουν την πρωταγωνίστρια Ripley — με την πρώτη της εμφάνιση το 1979. το σίκουελ «Aliens» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Κάμερον, από το 1986 το «Alien 3», σε σκηνοθεσία David Fincher, το 1992. και το «Alien Resurrection» του Jean-Pierre Jeunet από το 1997. Αυτό το τελευταίο θεωρείται ευρέως ως το χειρότερο της σειράς μιας και επαναφέρει τη Ripley ως έναν κλώνο μετά τη θυσία της στο τέλος του «Alien 3».

Το «Romulus» τοποθετείται ανάμεσα στις δύο πρώτες ταινίες «Alien», οι οποίες έχουν διαφορά 50 ετών μεταξύ τους, αλλά και στις δύο συμμετέχει η Ripley, η οποία επέζησε μέσα σε κρυόσταση.

Αν και τα συνεργεία του «Alien» και του «Romulus» δεν έχουν καμία σχέση, τα γεγονότα του «Alien» μπορεί να έχουν κάποια σχέση με το «Romulus». Τα τρέιλερ για την επερχόμενη ταινία δείχνουν τη Weyland-Yutani να ψάχνει για το «τέλειο δείγμα», δηλαδή το μοναχικό ξενόμορφο της πρώτης ταινίας, το οποίο νίκησε η Ripley ανοίγοντας τον αεραγωγό του πλοίου της και εκτοξεύοντάς το στο διάστημα.

Παρακάτω μπορεί κανείς να δει και τις φανταστικές χρονολογίες στις οποίες διαδραματίζονται οι ταινίες:

«Προμηθέας»: 2093

«Alien: Covenant»: 2104

«Alien»: 2122

«Alien: Romulus»: περίπου 20 χρόνια μετά το «Alien»

"Aliens": 2179

"Alien 3": 2179

«Alien Resurrection»: 2381

What to know about the ‘Alien’ series, from A to xenomorph

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης