ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Frank O'Hara: O πιο ταλαντούχος «άγνωστος» συγγραφέας της Beat Generation

O Frank O' Hara, συγγραφέας.

Kenward Elmslie

Όταν ο κόσμος σκέφτεται τη γενιά των Beat, σκέφτεται τον Allen Ginsberg, τον Jack Kerouac, τον William S. Burroughs και τη συμμορία τους, που ξέφυγαν από τα όρια της παράδοσης και της εκπαίδευσης για να φτιάξουν κάτι επαναστατικό και φρέσκο.

Η Νέα Υόρκη ήταν πάντα ένας πολυσύχναστος κόμβος ταλέντων, αλλά για μια λαμπρή περίοδο στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, η πόλη ήταν γεμάτη από νέες ιδέες, νέα κινήματα και ομάδες ποίησης. Όταν ο κόσμος σκέφτεται τη γενιά των Beat, σκέφτεται τον Allen Ginsberg, τον Jack Kerouac, τον William S. Burroughs, πίσω όμως από αυτά τα ιερά τέρατα βρίσκονταν κι άλλοι συγγραφείς που δεν τους γνωρίζει ο κόσμος. Ο Φρανκ Ο' Χάρα ήταν ένας από αυτούς τους πιο αδικημένους συγγραφείς που «έσκιζε» το βιβλίο κανόνων και το αναμόρφωσε ώστε να ταιριάζει όπου κι αν τον πήγαιναν οι ποιητικές του ιδιοτροπίες.

Οι Beats ήταν επαναστάτες. Πολέμησαν ενάντια στο σύστημα, με το πνεύμα στο κέντρο του κόσμου τους να είναι εκείνο που ήθελε να μάθει πολλά για τη λογοτεχνία, την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά χωρίς τα όρια των αποπνικτικών παραδόσεων. Όταν συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο δεσμός μεταξύ τους ήταν η επιθυμία να τεμαχίσουν ό,τι είχαν διδαχθεί και να κάνουν κάτι νέο και διαφορετικό χωρίς κανόνες ή περιορισμούς. Ήταν ο νέος αναρχισμός στον λογοτεχνικό κόσμο.

Αυτό που είναι τόσο ιδιαίτερο στη δουλειά του Φρανκ Ο' Χάρα όμως και που τον διαφοροποιεί από τους άλλους beats είναι ο αυθορμητισμός του. Ο O'Hara δεν έσκισε απλώς το βιβλίο κανόνων όπως έκαναν όλοι οι Beats, αλλά φαινόταν να μην το σκέφτεται καν. Αντίθετα, το έργο του μοιάζει με προσωπικό ημερολόγιο καθώς αρνήθηκε να διαχωρίσει τον καλλιτεχνικό του κόσμο από τον πραγματικό του.

Η προσωπική του ζωή είναι διάσπαρτη σε όλη την ποίηση του καθώς γράφει για τα καθημερινά γεγονότα της ζωής του, τα κουτσομπολιά από τους φίλους του και ακόμη και τις πιο μικρές λάμψεις συναισθήματος που πιάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα σε σονέτα και γραφές. Πίστευε ότι η καθημερινή ζωή έχει καλλιτεχνική αξία και ότι ένας καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να απορρίπτει τον εαυτό του για την τέχνη του επειδή η τέχνη του είναι αυτή που είναι και είναι εγγενώς συνυφασμένη με την ίδια του την ύπαρξη. Γιατί λοιπόν να κρατήσουν τη ζωή τους μακριά από τη σελίδα;

Ο τρόπος που το κάνει ο Frank O'Hara είναι ξεχωριστός. Ακριβώς όπως οι Beats αψήφησαν τους παραδοσιακούς κανόνες φόρμας για να δημιουργήσουν πιο ελεύθερα κείμενα ή ακόμα και στο «cut up method» του Burroughs, η φόρμα του O'Hara είναι χαλαρή και όμορφη με έναν απλό τρόπο. Τα κείμενα του συχνά διαβάζονται σαν συνομιλίες ή φωνητικές σημειώσεις που αφήνονται σε φίλους, καθώς όχι μόνο αρνείται να κρατήσει μακριά τη ζωή του από τη σελίδα του, αλλά θέλει να διατηρήσει το δικό του φυσικό τόνο και τον τρόπο ομιλίας του από αυτήν.

Ο Frank O'Hara δημιούργησε απλά ποιήματα αγάπης που είναι ακόμα πιο απλό από ένα γράμμα.

Αυτός είναι ο τρόπος της δουλειάς του. Καθώς εγκαταλείπει κάθε αίσθηση του τι πρέπει να είναι ένα ποίημα ή ένας ποιητής, ακυρώνοντας την κουραστική φύση των Beats, αυτό που του μένει είναι κάτι διαφορετικό και πιο απαλό από τους συνομηλίκους του. Αντί να χρειάζεται η εξέγερση του να είναι τολμηρή, είναι μάλλον σαγηνευτικά απλή και ήρεμη καθώς γράφει για λάμψεις καθαρής ομορφιάς και ποίησης σε αυθόρμητους στίχους που αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι πολύ απλό και ότι η ζωή είναι επίσης τέχνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης