ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ξεχασμένος action hero της «Χρυσής Εποχής» του Χόλιγουντ

Ο γεννημένος στη Βρετανία Αμερικανός ηθοποιός Στιούαρτ Γκρέιντζερ στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο. 13, 1960.

AP

O Stewart Granger έγινε διεθνής σταρ όταν σταμάτησε να παίζει σε μελοδράματα και αποφάσισε να αφιερωθεί στην περιπέτεια.

Ξεκινώντας την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου άνοιξε το δρόμο στην κινηματογραφική του ανάβαση, με τον Granger να απολύεται από το στρατό το 1942 μετά από έλκος στομάχου. Τον επόμενο χρόνο, εξασφάλισε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στο The Man in Grey.

Για αρκετά χρόνια, η Gainsborough Pictures έγινε συνώνυμη με μια σειρά από λογοτεχνικές προσαρμογές, ανάλαφρους ρομαντισμούς και φανταχτερές ταινίες που πούλησαν αρκετά γρήγορα χάρη με έναν αριθμό ηθοποιών που έπαιρναν τακτικούς ρόλους σε πολλές από αυτές.

Ο Granger θα δούλευε στα Gainsborough με ταινίες όπως Fanny by Gaslight, Love Story, Madonna of the Seven Moons και Caravan. Όλες αυτές οι ταινίες έκακαν μία σχετική εμπορικη επιτυχία αλλά ήταν όλες πολύ «κακές» και κάπως ανάλατες ακόμη και για τότε.

Το Studio MGM όμως εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τον Granger που του εκανε επταετές συμβόλαιο και σύντομα μπήκε στην a-list της εποχής. Μπήκε στην κορυφαία κωμωδία δράσης Soldiers Three, πρωτοστάτησε στο σκληρό θρίλερ The Light Touch σε ένα ρόλο που αρχικά προοριζόταν για τον Cary Grant και βρέθηκε στο επίκεντρο του γουέστερν The Wild North.

Ο Granger επαιξε στο Scaramouche του 1952, εκανε ντουεέτο με την Deborah Kerr στο The Prisoner of Zenda, θα έτρεχε μαζί με τη Rita Hayworth στη Salome, θα έπλεε τις θάλασσες στο All the Brothers Were Valiant και θα έπαιρνε το δεύτερο ρόλο στο North to Alaska μαζί με τον John Wayne. Για έναν άνδρα που γεννήθηκε στο Κένσινγκτον, ο Granger έκανε το κατόρθωμα να είσαι ένας action hero του Χόλιγουντ να φαίνεται απίστευτα εύκολο.

Ακόμη και όταν άφησε πίσω του την Αμερική, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σινεμά. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, δούλεψε με τον σκηνοθέτη του The Dirty Dozen, Robert Aldrich στα Σόδομα και Γόμορρα, εμφανίστηκε στην τότε Γιουγκοσλαβία για την πολεμική ταινία του Roger Carman, The Secret Invasion, έστρεψε την προσοχή του στην Ιταλία για να ηγηθεί στο Commando και ξεσκόνισε τις swashbuckling δεξιότητες στο Swordsman of Siena.

Ο Stewart Granger θα συνταξιοδοτηθεί τη δεκαετία του 1970 και θα κάνει μόνο σποραδικές επιστροφές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 80 ετών τον Αύγουστο του 1993, αλλά για λίγο, ήταν ένα από τα πιο καυτά πρόσωπα του κινηματογράφου δράσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης