ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Massive Attack καταδικάζουν τη μουσική βιομηχανία για την κλιματική αδράνεια

Οι Massive Attack καταδικάζουν τη μουσική βιομηχανία για την κλιματική αδράνεια

Η Martina Topley-Bird, τραγουδίστρια του βρετανικού συγκροτήματος "Massive Attack", δεύτερη αριστερά, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Capital Corona, στην Πόλη του Μεξικού, Σάββατο, Οκτ. 11, 2014. 

AP

Καθώς το συγκρότημα προετοιμάζεται για το Act 1.5, ένα φεστιβάλ του Μπρίστολ που στοχεύει να έχει τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από οποιοδήποτε μεγάλο μουσικό γεγονός, ο Robert Del Naja λέει ότι είναι δυνατές οι περιοδείες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Καθώς οι αστέρες της ποπ πετούν με ιδιωτικά τζετ και μεταφέρουν σκηνικά σε όλο τον κόσμο, με τους θαυμαστές τους να παράγουν συλλογικά σημαντικές εκπομπές μέσω του δικού τους ταξιδιού στις συναυλίες, ο Robert Del Naja των Massive Attack είπε ότι «ήρθε η ώρα να δράσουμε» και να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από τη live μουσική.

Ένα νέο φεστιβάλ στην πόλη του Μπρίστολ, με τίτλο Act 1.5 – αναφορά στη συνθήκη του ΟΗΕ για το κλίμα του 2015 που ζητούσε από τις χώρες να διατηρήσουν την παγκόσμια θέρμανση κάτω από το όριο του 1,5 C – θα τροφοδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το φεστιβάλ το διοργανώνουν οι Massive Attack.

Tριάντα χιλιάδες θαυμαστές θα παρακολουθήσουν το μονοήμερο φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν επίσης ο αμερικανός ράπερ Killer Mike, το ιρλανδικό φολκ συγκρότημα Lankum και η σόλο μουσική της ηθοποιού Samantha Morton.

O Del Naja περιγράφει το φεστιβάλ ως «επιταχυντή δράσης για το κλίμα», προσθέτοντας:

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το όλο νόημα του τομέα μας είναι απλά να πούμε στους ανθρώπους για την κλιματική κρίση. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε άλλο για αυτό – πρέπει να δράσουμε».

Το φεστιβάλ σχεδιάστηκε το 2018 και ανακοινώθηκε το 2021 - μια προγραμματισμένη έναρξη στο Λίβερπουλ αναβλήθηκε λόγω των συνδέσεων του χώρου με μια έκθεση όπλων. Στη συνέχεια, τα νέα σχέδια έμειναν στο ράφι λόγω κακής υγείας μελών του συγκροτήματος των Massive Attack.

Οι Massive Attack, οι οποίοι σχηματίστηκαν το 1988 και καθόρισαν τη σκηνή του trip-hop του Ηνωμένου Βασιλείου με επιτυχίες όπως το Unfinished Sympathy και το Teardrop, ανέθεσαν το φεστιβάλ στους ειδικούς αποανθρακοποίησης, Tyndall Center for Climate Change Research.

Το φεστιβάλ Act 1.5 εφαρμόζει τις συστάσεις της ομάδας και θα ασχοληθεί με τους βασικούς τομείς εκπομπών των μεταφορών, των τροφίμων, της ενέργειας και των αποβλήτων. Καθώς το ταξίδι των θεατών στις συναυλίες αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό των εκπομπών μιας εκδήλωσης