ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «Dream Scenario» είναι η πιο υπέροχα cringe ταινία του Νίκολας Κέιτζ

Το «Dream Scenario» είναι η πιο υπέροχα cringe ταινία του Νίκολας Κέιτζ

Ο Νίκολας Κέιτζ πρωταγωνιστεί στο «Dream Scenario».

A24

Ο Νίκολας Κέιτζ μάς δίνει τον πιο Νίκολας Κέιτζ εαυτό του σε αυτή που θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ερμηνεία του ever, ίσως καλύτερη ακόμη κι από τα χρόνια του Όσκαρ και του «Leaving Las Vegas».

To «Dream Scenario» είναι μια σουρεαλιστική φαντασία-σάτυρα για τον ανασφαλή χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη φύση της viral φήμης, κάτι που πρέπει να στοχεύουν - ή να το ονειρεύονται - όλοι: ένας εκδημοκρατισμένος και προσβάσιμος εφιάλτης που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Αυτό το είδος της φήμης μπορεί να εξορυχθεί από τη συνηθισμένη και καθημερινή ζωή, μια φήμη που παράγεται και καταναλώνεται σε smartphone και μπορεί να μπει μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων επειδή μπορούν και θέλουν να ονειρευτούν, στην πραγματικότητα θέλουν να επιτύχουν, αλλά στο τέλος το μόνο που μένει είναι ο ίδιος ο εφιάλτης. Και γι΄αυτό ακριβώς μιλάει και η ταινία «Dream Scenario».

Ο Κέιτζ εδώ υποδύεται τον καθηγητή Πολ Μάθιους, έναν ακαδημαϊκό με μια αξιοπρεπή αλλά συναρπαστική καριέρα που δίνει διαλέξεις για τη βιολογία και το πώς εξελίσσονται τα ζώα για να αποφύγουν τον θανάσιμο κίνδυνο να ξεχωρίζουν από το κοπάδι.

Ο Κέιτζ μας δείχνει έναν θαμπό και κάπως περίεργο τύπο, φαλακρό με γυαλιά, που συνήθως φοράει άνορακ με γούνινο γιακά. Στην ζωή του στο σπίτι αισθάνεται οργή για την έλλειψη δημοσιεύσεων του και τη στασιμότητα της καριέρας του.

Εν τω μεταξύ, ένας πρώην συνάδελφος του έχει γίνει τεράστια επιτυχία με ιδέες πολύ παρόμοιες με τις δικές του. Και κάπου εδώ αρχίζει και ο εφιάλτης που λέγαμε παραπάνω, δοσμένος από τον σκηνοθέτη με μαεστρία και συμβολισμό.

Αλλά είναι η τρομερή μοίρα του καθηγητή Μάθιους θα γίνει ένα μίγμα με εκείνη του Φρέντι Κρούγκερ στην κλασική ταινία τρόμου «A Nightmare on Elm Street» και κάποιου χαρακτήρα από ταινία του Γούντι Άλεν.

Ο Μάθιους περιέχει μέσα του διάφορους δυστυχησμένους άνδρες από την παγκόσμια λογοτεχνία από το «The Human Stain» του Φίλιπ Ροθ ή το «Disgrace» του Τζέι Εμ Κέτζι, κάτι που δίνει στον χαρακτήρα του Κέιτζ κάτι το απολαυστικά intellectual.

Μέσα από κάποια υπερφυσική, ψυχοπαθολογική επιδημία, ο βαρετός γέρος καθηγητής Μάθιους αρχίζει ξαφνικά να εμφανίζεται στα όνειρα όλων – αλλά πάντα, προς την αυξανόμενη θλίψη του, ως ένας ξεκαρδιστικά ασήμαντος χαρακτήρας στο φόντο κάποιου δραματικού ή βίαιου σεναρίου ονείρου. Το σενάριο είναι πραγματικά ευάνταστο και σε κερδίζει από την αρχή, όπως επίσης και η ερμηνεία του Κέιτζ.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης εδώ είναι ο Νορβηγός Κρίστεφερ Μπόργκλι, με μακροχρόνιο ενδιαφέρον να σατιρίζει τον ναρκισσισμό των διασημοτήτων και την πείνα τους για δόξα, του οποίου η προηγούμενη ταινία «Sick of Myself» έκανε μεγάλη αίσθηση.

Το «Dream Scenario» είναι ωστόσο μια έξυπνη ταινία για την ασυνήθιστη εμπειρία της φήμης, την αυτοσυνείδηση της και την αποξένωση του εαυτού. Και όλα αυτά με την βοήθεια του Νίκολας Κέιτζ που χωρίς την ερμηνεία του η ταινία μάλλον θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό.