ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Αλμοδόβαρ το βραβείο Donostia του φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν για το σύνολο του έργου του

Ο εμβληματικός Ισπανός σκηνιθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ με καρφίτσα υπέρ των προσφύγων στην βραδιά απονομής των Οσκαρ 2024

Evan Agostini/Invision/AP

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν θα τιμήσει τον εμβληματικό Ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ με το διάσημο βραβείο Donostia (όπως είναι το όνομα του σαν Σεμπαστιάν στη γλώσσα των Βάσκων) στην φετινή 72η διοργάνωσή του.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στη σκηνή του αμφιθεάτρου Κουρσάαλ πριν από την προβολή της νέας του ταινίας, «The Room Next Door».

Πρόκειται για την πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους ταινία του Ισπανού δημιουργού με πρωταγωνίστριες τις οσκαρικές Τίλντα Σουίντον και Τζούλιαν Μουρ.

Σύμφωνα με το Deadline, θα λάβει το βραβείο, την υψηλότερη διάκριση του Σαν Σεμπάστιαν για «την εξαιρετική συνεισφορά του στον κινηματογράφο», από τα χέρια της Σουίντον.

Νωρίτερα η ταινία θα βρεθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας το οποίο ξεκινά στις 28 Αυγούστου.

Ο Αλμοδόβαρ έκανε το ντεμπούτο του στο Σαν Σεμπαστιάν με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón», η οποία διαγωνίστηκε στο τμήμα Νέων Κινηματογραφιστών.

«Η καριέρα μου ξεκίνησε στο Σαν Σεμπαστιάν το 1980 και από τότε έρχομαι συχνά το φεστιβάλ, με ή χωρίς ταινία», ανέφερε σε δήλωσή του ο διάσημος κινηματογραφιστής.

«Πάντα περνούσα πάρα πολύ καλά. Έχω δώσει το βραβείο Donostia στον Αλ Πατσίνο), τον Γούντι Άλεν και τον Αντόνιο Μπαντέρας. Φέτος το δίνουν σε μένα και είμαι ευτυχής και ευγνώμων. Το εννοώ, είναι τιμή μου. Το Σαν Σεμπαστιάν είναι μια από τις πόλεις όπου ο κινηματογράφος γιορτάζεται με τεράστιο ενθουσιασμό. Περισσότερο από ποτέ, σε αυτούς τους καιρούς, χρειαζόμαστε τη συνδρομή των θεατών και την παρουσία τους στις κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι όνειρο να παρευρίσκεσαι σε ένα φεστιβάλ όπως αυτό, όπου οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι πάντα γεμάτες», πρόσθεσε.

Πέρυσι, το κορυφαίο βραβείο παρέλαβε ο Χαβιέ Μπαρδέμ.

Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο, στην πόλη του Σαν Σεμπαστιάν, από το 1953. Φέτος θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 του ίδιου μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης