ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε εμβληματικοί ρόλοι και οι ηθοποιοί που έχασαν την ευκαιρία να τους υποδυθούν

Πέντε εμβληματικοί ρόλοι και οι ηθοποιοί που έχασαν την ευκαιρία να τους υποδυθούν

Ο Ντάγκρεϊ Σκοτ έμπλεξε με τα γυρίσματα της «Επικίνδυνης Αποστολής 2» και ο Χιου Τζάκμαν κέρδισε τον ρόλο της καριέρας του ως Γούλβεριν

AP Photo/20th Century Fox

Πριν από 25 χρόνια, ο Χιου Τζάκμαν κέρδισε τον ρόλο που άλλαξε την καριέρα του, καθώς έγινε ο Γούλβεριν στην ταινία «X-Men». Ωστόσο, δεν ήταν ο πρώτος ηθοποιός που επιλέχθηκε για τον ρόλο.

Αυτός ήταν ο Ντάγκρεϊ Σκοτ που αναγκάστηκε να αρνηθεί επειδή δεν προλάβαινε να ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας «Επικίνδυνη Αποστολή 2».

Ο Τζάκμαν υποδύθηκε τον Γούλβεριν σε δέκα ταινίες, με τελευταία την «Deadpool & Wolverine» που παίζεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους. Ο Σκοτ, από την άλλη, έγινε μια κλασική περίπτωση «what if», μπαίνοντας στην ομάδα των ηθοποιών που προσπέρασαν την ευκαιρία να υποδυθούν ρόλους που σημάδεψαν την ποπ κουλτούρα. Ας δούμε περισσότερα για την περίπτωσή του και τέσσερις ακόμα.

Ο Ντάγκρεϊ Σκοτ και ο Γούλβεριν

Ο Σκοτ δήλωσε στην Daily Telegraph το 2020 ότι όταν τα γυρίσματα του «Επικίνδυνη Αποστολή 2» κράτησαν περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί, ο πρωταγωνιστής Τομ Κρουζ επέμενε να παραμείνει μαζί τους για να τελειώσει την ταινία. Αποκαλώντας τον Κρουζ «έναν πολύ ισχυρό τύπο», ο Σκοτ πρόσθεσε ότι «άλλοι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να γίνει αυτό που ζήτησε».

Ο Σκοτ είπε επίσης ότι υπέστη έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, που απειλούσε να καθυστερήσει περισσότερο τα πράγματα. Και κάπως έτσι άνοιξε η πόρτα για τον Τζάκμαν.

Ο Γουίλ Σμιθ και ο Νίο

smith-neo.jpg

Ο Γουίλ Σμιθ ήθελε να μείνει μακριά από ταινίες επιστημονικής φαντασίας όταν του προτάθηκε το «The Matrix» και ο ρόλος του Νίο πήγε στον Κιάνου Ριβς

AP Photo/Warner Bros.

Το «The Matrix» θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά τουλάχιστον δύο μεγάλοι σταρ είχαν προηγηθεί για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νίο, προτού αυτός καταλήξει τελικά στον Κιάνου Ριβς.

Ο Γουίλ Σμιθ εξήγησε σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο YouTube το 2019 ότι δίσταζε να κάνει περισσότερες δουλειές στο είδος της επιστημονικής φαντασίας μετά την «Ημέρα Ανεξαρτησίας» του 1996, επειδή «δεν ήθελε να είναι ο “τύπος της ταινίας με τους εξωγήινους”». Είχε μάλιστα απορρίψει και τους «Άνδρες με τα Μαύρα» του 1997, αλλά τον έπεισε τελικά ο παραγωγός Στίβεν Σπίλμπεργκ να δεχθεί. Όταν αμέσως μετά του προτάθηκε το «The Matrix», αρνήθηκε γιατί δυσκολευόταν να φανταστεί το όραμα των σκηνοθετών αδελφών Γουατσόφσκι για τον Νίο που «παγώνει» στον αέρα αποφεύγοντας σφαίρες – το κλασικό σήμερα «bullet time» που εισήγαγε το «The Matrix».

Όσο για τον άλλο σταρ που είπε «όχι» στον Νίο; Ο Μπραντ Πιτ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά στις αρχές του 2020: «πήρα το κόκκινο χάπι».

Η Γουινόνα Ράιντερ και η Μαίρη Κορλεόνε

ryder-corleone.jpg

Τα προβλήματα υγείας της Γουινόνα Ράιντερ έφεραν μπροστά από τις κάμερες την κόρη του Φράνσις Φορντ Κόπολα, Σοφία στην ταινία «Ο Νονός ΙΙΙ»

AP Photo/Paramount Pictures

Το 1990 είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος γύρω από την αποχώρηση της Γουινόνα Ράιντερ από το «Ο Νονός III» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η Ράιντερ είχε μόλις ολοκληρώσει την ταινία «Γοργόνες» με τη Σερ και πέταξε για τη Ρώμη μόλις μία μέρα πριν από την έναρξη των γυρισμάτων όπου θα υποδυόταν τη Μαίρη Κορελόνε, κόρη του Μάικλ Κορλεόνε – Αλ Πατσίνο.

Όπως είχε εξηγήσει η ίδια στους «LA Times»: «Πέταξα για τη Ρώμη με μια τρομερή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και 40 πυρετό. Κυριολεκτικά δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ο γιατρός του στούντιο μου είπε να πάω σπίτι, είπε ότι ήμουν πολύ άρρωστη για να δουλέψω. Δεν ήταν δική μου επιλογή. Δεν ήταν στο χέρι μου. Μακάρι να μην είχε συμβεί ... αλλά συνέβη».

Ο ρόλος πήγε τελικά στη Σοφία Κόπολα, κόρη του σκηνοθέτη. Μια κίνηση που έγινε δεκτή με χλευασμό και απαξιωτικές κριτικές για την ερμηνεία της. Αργότερα, βέβαια, έγινε η ίδια επιτυχημένη σκηνοθέτρια.

Ο Σον Κόνερι και ο Γκάνταλφ

connery-gandalf.jpg

Ο Σον Κόνερι δεν καταλάβαινε τον ρόλο του Γκάνταλφ και τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», έτσι ο Ίαν ΜακΚέλεν κατάφερε να εκτοξεύσει την καριέρα και τη δημοφιλία του

AP Photo/New Line Cinema

Το περασμένο φθινόπωρο ο Ίαν ΜακΚέλεν μιλώντας στο «Variety» είχε αναφέρει ότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή για να υποδυθεί τον μάγο Γκάνταλφ στη σειρά ταινιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Είχε μάλιστα αναφέρει τους Άντονι Χόπκινς και Σον Κόνερι ως ηθοποιούς που απέρριψαν το ρόλο, ανοίγοντας τον δρόμο στον ίδιο.

Ο Κόνερι είχε μιλήσει το 2006 για την άρνησή του αυτή, εξηγώντας ότι ποτέ δεν κατάλαβε ούτε τον ρόλο ούτε τα βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν τα οποία μετέφερε στον κινηματογράφο ο Πίτερ Τζάκσον. «Διάβασα το βιβλίο, διάβασα το σενάριο, είδα την ταινία. Ακόμα δεν το καταλαβαίνω. Θα με ενδιέφερε να κάνω κάτι που δεν καταλαβαίνω πλήρως, αλλά όχι για δεκαοκτώ μήνες», είχε δηλώσει τότε ο Κόνερι, αναφερόμενος στα χρονοβόρα γυρίσματα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Τομ Σέλεκ και ο Ιντιάνα Τζόουνς

selleck-indiana.jpg

Η δέσμευση του Τομ Σέλεκ με την τηλεοπτική σειρά «Magnum, P.I.», χάρισε στον κινηματογράφο τον Χάρισον Φορντ ως Ιντιάνα Τζόουνς

Μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς μετά από πέντε ταινίες, αλλά ο Χάρισον Φορντ δεν ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη επιλογή για να υποδυθεί τον ατρόμητο αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς στην κλασική περιπέτεια του 1981 «Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού». Ο ρόλος προσφέρθηκε αρχικά στον Τομ Σέλεκ, ο οποίος δεν ήταν ακόμα πολύ γνωστός, καθώς μόλις είχε γυρίσει τον πιλότο της σειράς «Magnum, P.I.».

Τον περασμένο Μάιο στην εκπομπή «Today» του NBC, ο Σέλεκ ανέφερε σχετικά: «Μου προσφέρθηκε ο ρόλος και τον ήθελα, αλλά είχα γυρίσει τον πιλότο του “Magnum”. Και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τζορτζ Λούκας διατήρησαν την προσφορά τους, μου έλεγαν “Θα τα βρούμε και μπορείς να κάνεις και τα δύο”. Αλλά το CBS (το δίκτυο πίσω από τη σειρά) ήταν ανένδοτο».

Ο Σέλεκ δεν μετάνιωσε, πάντως, για τη χαμένη ευκαιρία. Η σειρά έγινε επιτυχία, κράτησε 8 σεζόν και του χάρισε ένα βραβείο Emmy. «Όταν υπέγραψα το συμβόλαιο για το “Magnum”, ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ», είπε.

Με πληροφορίες από: Hugh Jackman almost didn’t play Wolverine. The story of 5 actors who missed out on iconic roles by Dan Heching and Brian Lowry, CNN