ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπαίθρια γλυπτά του Μπρανκούζι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Υπαίθρια γλυπτά του Μπρανκούζι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
X/ UNESCO

Η UNESCO πρόσθεσε μια σειρά από υπαίθρια γλυπτά του Ρουμάνου μοντερνιστή ζωγράφου, φωτογράφου και γλύπτη Κόνσταντιν Μπρανκούζι  στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα έργα, που θεωρούνται από τα πιο σημαντικά δημόσια τέχνης του 20ου αιώνα, δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στην πόλη Τάργκου Ζίου στη νοτιοδυτική Ρουμανία.

Η συλλογή του Μπρανκούζι, συμπεριλαμβανομένης της «Ατελείωτης Στήλης» και της «Πύλης του Φιλιού», δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στους στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και εκτείνεται 1,5 χιλιόμετρο κατά μήκος της Λεωφόρου των Ηρώων της Πόλης.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ρουμανίας, Ραλούκα Τούρκαν τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης δηλώνοντας: «Μας αναγκάζει να διατηρήσουμε αυτή τη μνημειώδη συλλογή για τις μελλοντικές γενιές και την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας» σύμφωνα με το Reuters.

Το πιο διάσημο έργο από τα πέντε γλυπτά, το ύψους 29 μέτρων γλυπτό «Ατελείωτη Στήλη» (1937-38) μοιάζει με έναν πύργο από σχήματα από χυτοσίδηρο που υψώνονται στον ουρανό. Το έργο θεωρείται σημαντικό παράδειγμα μοντερνιστικής τέχνης για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τα βασικά στοιχεία των αντικειμένων μέσω της αφαίρεσης.