ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών» - Ο τίτλος που απένειμε η γαλλική κυβέρνηση στον Τομ Κρουζ

«Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών» - Ο τίτλος που απένειμε η γαλλική κυβέρνηση στον Τομ Κρουζ

 Τομ Κρουζ παρευρίσκεται στην πρεμιέρα του "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One" στο Jazz στο Frederick P. Rose Hall του Lincoln Center τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, στη Νέα Υόρκη. 

Invision

Για σχεδόν 40 χρόνια, ο Τομ Κρουζ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια και τα πιο διάσημα πρόσωπα στον πλανήτη, το οποίο έρχεται με το δικό του μοναδικό σύνολο προνομίων, το τελευταίο εκ των οποίων είδε τον βετεράνο σταρ να βραβεύεται με έναν από τους υψηλότερους τίτλους στο όλη τη Γαλλία.

Ο Κρουζ είναι μία επική φιγούρα του Χόλιγουντ, ένα σύμβολο πολλών γενεών της μεγάλης οθόνης, ένας παραγωγός ταινιών και ένας εξαιρετικά πλούσιος άνδρας. Επιπλέον, τώρα μπορεί να αυτοαποκαλείται αποδέκτης του ανώτατου τάγματος της Γαλλίας μετά την απονομή του Legion of Honor.

Αρχικά ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802, το Ordre royal de la Légion d'honneur, αλλά ο Κρουζ απέχει πολύ από το να είναι ο πρώτος θρύλος της κινηματογραφικής βιομηχανίας που του απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμή της τοπικής κυβέρνησης.

Ο ηθοποιός ακολουθεί τα χνάρια κάποιων πραγματικά σημαντικών ηθοποιών και σκηνοθετών, με τους Κλιντ Ίστγουντ, Μάρτιν Σκορσέζε, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μπέτ Ντέιβις, Γουόλτ Ντίσνεϊ, Κερκ Ντάγκλας, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Γκρέγκορι Πεκ μόνο μια επιλογή από τους Αμερικανούς που είχαν την ίδια τιμή.

Ο ηθοποιός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση των γυρισμάτων της όγδοης εγκατάστασης στο franchise Mission: Impossible σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, αλλά όταν ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού τηλεφώνησε και του πρότεινε να ταξιδέψει στο Παρίσι πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων – για την οποία ήταν επίσης παρών – για να παραλάβει την υψηλότερη διάκριση της χώρας, δεν ήταν δυνατόν να αρνηθεί.

Η Λεγεώνα της Τιμής χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες ανερχόμενων διακρίσεων, ξεκινώντας από τον Ιππότη και ανεβαίνοντας μέσω Αξιωματικού, Διοικητή, Μεγάλου Αξιωματικού και Μεγάλου Σταυρού. Ο Κρουζ τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη.

Σε τελική ανάλυση, ο Κρουζ έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο των τεχνών, της ψυχαγωγίας ή του πολιτισμού και η Λεγεώνα της Τιμής του το αναγνωρίζει σαν έργο ζωής, μιας και ο Κρουζ έγινε ένας από τους πιο διαρκείς και ανεξίτηλους ερμηνευτές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Η υπουργός Πολιτισμού Rachida Dati του απένειμε το μετάλλιο σε μια ήσυχη και οικεία τελετή λίγες ώρες πριν παρουσιαστεί στα εγκαίνια των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που κατ' επέκταση τον έκανε τεχνικά έναν από τους πιο διακεκριμένους παρευρισκόμενους.