ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Αππία οδός προστέθηκε στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

H Αππία Οδός (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Michele Barbero

Η Αππία Οδός έγινε το τελευταίο ιταλικό μνημείο  που προστέθηκε στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συνεδρίασε στο Νέο Δελχί κατά την 46η σύνοδό της, αποφάσισε να προσθέσει τη «Via Appia Regina Viarum» στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- και να γίνει ο 60ος ιταλικός χώρος που αναγνωρίζεται.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης την κατοικία Ανσάμπλ Σβέριν στη Γερμανία, το Εθνικό Πάρκο Νιάχ στη Μαλαισία, την αρχαιολογική περιοχή Αλ Φόου στη Σαουδική Αραβία, το γλυπτό σύνολο του Κονσταντίν Μπρανκούσι στο Τάργκου Ζίου και τα Σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Δακία, αμφότερα στη Ρουμανία.

Η υποψηφιότητα προωθήθηκε για πρώτη φορά απευθείας από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο συντόνισε όλα τα στάδια της διαδικασίας και προετοίμασε την απαραίτητη τεκμηρίωση της αίτησης.

Η αρχαία Αππία Οδός, μήκους περίπου 650 χιλιομέτρων, διασχίζει την κεντρική και τη νότια Ιταλία. Ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους δρόμους της Ρώμης που κατασκευάστηκαν με καινοτόμες τεχνικές- αληθινά αριστουργήματα της πολιτικής μηχανικής που συμπλήρωναν τους φυσικούς δρόμους και αποτελούν τα πιο διαχρονικά μνημεία του ρωμαϊκού πολιτισμού.

Η διαδρομή εγκαινιάστηκε το 312 π.Χ. από τον λογοκριτή Άππιο Κλαύδιο για να συνδέσει τη Ρώμη με την Κάπουα. Αργότερα επεκτάθηκε προς το Μπενεβέντο, τη Βενόζα, τον Τάραντα και το Μπρίντιζι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης