ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dream On Baby»: Καλλιτέχνες συγκεντρώνουν τις παιδικές τους αναμνήσεις σε ένα βιβλίο

Ο εικαστικός Ai Weiwei στο Town Hall Theatre, στις 23 Ιανουαρίου 2024.

AP Photo/Bebeto Matthews

«Κατέβαλα όλη μου την προσπάθεια για να σπάσω τα δεσμά των παιδικών αναμνήσεων με το να είμαι ένας ανεξάρτητος επαναστάτης» αναφέρει ο Ai Weiwei στο νέο βιβλίο της επιμελήτριας τέχνης και αρθρογράφου σε περιοδικά και εφημερίδες, Gesine Borcherdt (Γκεζίνε Μπόρχερντ).

Το βιβλίο με τίτλο «Dream on Baby» συγκεντρώνει παιδικές αναμνήσεις 33 καλλιτεχνών, αποκαλύπτοντας πώς οι πρώιμες εμπειρίες τους διαμόρφωσαν τη δημιουργικότητά τους.

Εμπνευσμένος από την έκθεσή της «Dream Baby Dream» του 2020 στο Haus Mödrath, στη Γερμανία, ο τόμος εκδόθηκε για να διατηρήσει αυτές τις μοναδικές ιστορίες. Η αφήγηση του Ai Weiwei για την εξορία κοντά στην έρημο Gurbantünggüt της Κίνας υπογραμμίζει πώς η στέρηση τροφοδότησε την αναζήτησή του για «έναν απολύτως ελεύθερο χώρο για σκέψη».

Επιπλέον, ο Liu Ye θυμάται την παιδική του ηλικία κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, ενώ η Lynn Hershman Leeson μιλά για καθημερινές επισκέψεις στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ.

Καλλιτέχνες, όπως ο Jeff Koons, η Lynda Benglis και ο Ryan Trecartin, περιγράφουν ότι είχαν υποστήριξη κατά την παιδική τους ηλικία και τονίζουν ότι αγκαλιάζονταν οι εκκεντρικότητες τους. Η Laurie Simmons θυμάται τους γονείς της να εξηγούν τις διαφορές της λέγοντας: «Είναι καλλιτέχνης».

«Η παιδική ηλικία δεν αφήνει ποτέ κανέναν. Για πολλούς καλλιτέχνες ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία τέχνης εξαρχής και εξακολουθεί να είναι αυτό που τους οδηγεί σήμερα. Η επιμελήτρια Gesine Borcherdt συνομιλεί με 33 καλλιτέχνες σχετικά με την επιρροή της παιδικής τους ηλικίας στο έργο τέχνης τους» αναφέρεται στην περιγραφή του βιβλίου.

Οι ιστορίες συνοδεύονται από οικογενειακές φωτογραφίες, παιδικές ζωγραφιές, πορτρέτα και παραδείματα των σημερινών τους έργων. Οι ιστορίες τους είναι συγκινητικές, διασκεδαστικές ή τραγικές, οι περισσότερες δεν έχουν ειπωθεί ποτέ, σημειώνεται.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον οίκο Hatje Cantz στις 16 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης