ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διάσημος αρχαιολόγος θέλει η «Μόνα Λίζα» να επιστρέψει στην Ιταλία

Η Μόνα Λίζα στο Λούβρο.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ο κορυφαίος αρχαιολόγος της Αιγύπτου Zahi Hawass μοιράστηκε τις φιλοδοξίες του να συνεργαστεί με την Ιταλία για να φέρει πίσω τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι στη πατρίδα της.

Το αντικείμενο εκτίθεται επί του παρόντος στο Λούβρο, αλλά ο Hawass είναι βέβαιος ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού για να επαναφέρει το διάσημο έργο τέχνης στο νόμιμο σπίτι του. Η Μόνα Λιζα είναι το πιο αναγνωρίσιμο έργο τέχνης στον κόσμο, αλλά παρά την ιταλική καταγωγή του, εκτίθεται στη Γαλλία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Το έργο της ιταλικής αναγεννησιακής τέχνης του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποκτήθηκε από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α' της Γαλλίας το 1519, λίγο μετά τον θάνατο του Ιταλού. Αφού ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α' έγινε ιδιοκτήτης του έργου τέχνης, πλέον ανήκει στη Γαλλική Δημοκρατία και εκτίθεται στο Λούβρο από το 1797.

Συγκεκριμένα, το 1911, ο Βιθέντε Περούτζια, πρώην υπάλληλος στο Λούβρο, εισέβαλε στο μουσείο και έκλεψε τον πίνακα. Ο Περούτζια επέστρεψε στην Ιταλία με τη Μόνα Λίζα, αλλά πριν προλάβει να πουλήσει το αντικείμενο, συνελήφθη και για μικρό χρονικό διάστημα, το έργο τέχνης εκτέθηκε στην Ιταλία. Επέστρεψε στο Λούβρο το 1913.

Τώρα, ο Hawass είπε σε ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιστροφή του αντικειμένου στην Ιταλία. Μιλώντας στο φεστιβάλ λογοτεχνίας Isola del Libro, ο Hawass είπε σχετικά με τη συνεργασία του με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού, Gennaro Sangiuliano, «Ναι, θα μιλήσω με τον υπουργό όταν τον δω. Η Ιταλία και εγώ μπορούμε να ενωθούμε για να επιστρέψουμε τα κλεμμένα αντικείμενα της Ιταλίας. Η Τζοκόντα [Μόνα Λίζα] είναι το πιο σημαντικό πράγμα. «Πρέπει να επιστρέψει στην Ιταλία».

Επιπλέον, ο Hawass είπε επίσης ότι πιστεύει ότι η πέτρα της Ροζέτα, η προτομή της Νεφερτίτης και ο ζωδιακός κύκλος Dendera θα πρέπει να επιστραφούν στην Αίγυπτο. Τα τρία αρχαία αντικείμενα εκτίθενται επί του παρόντος στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι αντίστοιχα.

Το 2023, ο Ιταλός ποδηλάτης Alberto Bettiol είπε στο X κατά τη διάρκεια του Tour de France μετά από μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν: «Monsieur le Président, παρακαλούμε δώστε μας πίσω τη Monna Lisa και σας ευχαριστούμε που ήρθατε στο Tour».

Το αν ο Hawass τα καταφέρει να υπερπηδήσει την Γαλλική γραφειοκρατία, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης