ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «σουρεαλιστικό» ταξίδι του Jon Voight από την «αριστερή» ηθοποιία στην «δεξιά» πολιτική

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αριστερά, μιλάει με τον ηθοποιό Τζον Βόιτ, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του Εθνικού Μεταλλίου των Τεχνών και των Εθνικών Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου, Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, στην Ουάσιγκτον. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Από αντιεξουσιαστής ήρωας τώρα ο διάσημος ηθοποιός είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής του Donald Trump.

Οι σκέψεις του Jon Voight για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ήταν ξεκάθαρες από τον Νοέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, καθισμένος μπροστά από μια αμερικανική σημαία σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός φαινόταν να διαβάζει από ένα autocue.

Οι θέσεις του ήταν όλες πυρ και θειάφι, κούνημα των δακτύλων και επιχειρησιακές δηλώσεις ότι «ο Μεσσίας θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ήταν αναμφισβήτητα δραματικός. Αυτή την εβδομάδα η βραβευμένη με Όσκαρ, κόρη του Angelina Jolie, η οποία απλώς κάλεσε για κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ, κάτι που δεν του άρεσε καθόλου.

Ο Jon Voight, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η κόρη του έχει «επηρεαστεί από αντισημιτικούς ανθρώπους», προσθέτοντας: «Η Angie έχει σχέση με τον ΟΗΕ και της άρεσε να μιλάει για τους πρόσφυγες. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πρόσφυγες».

Ο πολιτικός μετασχηματισμός του Voight και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείου για τη διάδοση του προσωπικού του ευαγγελίου, δεν θα αποτελέσουν έκπληξη σε κανέναν που είναι εξοικειωμένος με τις διασημότητες της αμερικανικής δεξιάς – ο 84χρονος είναι φανατικός συντηρητικός χρόνια τώρα. Αλλά είναι έκπληξη αν σκεφτείς το έργο που τον έκανε διάσημο. Ο Voight έπαιξε έναν άκρως αντισυμβατικό ρόλο στο Midnight Cowboy (1969) του John Schlesinger και πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από αντιπολεμικά δράματα, όπως το Catch-22 (1970) και το The Revolutionary (1970).

Στο Coming Home του 1979, για το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, δεν έπαιξε απλώς έναν ανάπηρο βετεράνο πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά κάποιον παντρεμένο με έναν χαρακτήρα που υποδύθηκε η Jane Fonda - η πιο διάσημη αριστερή του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Voight, οι προηγούμενες πολιτικές του τάσεις ήταν ένα τρομερό, τρομερό λάθος – υποστήριξε μάλιστα πως οι σοσιαλιστές του έκαναν πλύση εγκεφάλου. «Με έπιασε η υστερία κατά την εποχή του Βιετνάμ», έγραψε το 2008, σε ένα άρθρο για τους The Washington Times, «Αυτό έγινε μέσω της μαρξιστικής προπαγάνδας που διέπει το λεγόμενο κίνημα της ειρήνης». Πρόσθεσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Αμερικής στοχεύει σκόπιμα τους νέους, «γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να προγραμματίσει το μυαλό τους».

Τα τελευταία χρόνια, ο Voight έχει υποστηρίξει αρκετούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, και κυρίως τον Trump. Το 2016, υπερασπίστηκε τη διαβόητη ατάκα του Trump «grab them by the pussy» υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει «πάρα πολλούς άνδρες που δεν έχουν εκφράσει κάποιου είδους παρόμοιους σεξουαλικούς όρους προς τις γυναίκες». Καταδίκασε επίσης τον «κακό» ηθοποιό Robert De Niro επειδή είπε ότι θα ήθελε να «χτυπήσει» τον Trump στο πρόσωπο.

Αυτό που κάνει επίσης τόσο συναρπαστική την πολιτική στροφή του Voight, είναι ότι η κόρη του δραστηριοποιείται εδώ και καιρό ως ανθρωπιστής και ακτιβίστρια. Η Angelina Jolie δεν έχει συνταχθεί ποτέ με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, αλλά έχει περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες δουλεύοντας δίπλα στα Ηνωμένα Έθνη και ενεργώντας για λογαριασμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Η έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – προκειμένου να επιτραπεί η ζωτική βοήθεια στην περιοχή – ήταν αναπόφευκτη. Η δημόσια μομφή του Voight για το παιδί του, δυστυχώς, ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Προς τιμήν του, ο Voight δεν έχει εκφράσει ποτέ τη λύπη του που έπαιξε σε κάποια από τις πιο αριστερές ταινίες του. Είναι όμως πολύ άσχημο να βλέπεις έναν τόσο καλό ηθοποιό του Χόλιγουντ –ανεξάρτητα από τις πολιτικές του απόψεις – να γίνεται προσηλυτιστής του Trump στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλη ηλικία. κάποιος άλλοτε τόσο ταλαντούχος και αινιγματικός τώρα μοιαζει αδέξιος και καταθλιπτικά κοινότυπος.

Με πληροφορίες από: Jon Voight’s surreal journey from countercultural hero to A-list Trumpster

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης