ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Massive Attack απέδειξαν για άλλη μια φορά την διαχρονική τους αξία

Οι Massive Attack ζωντανά στην πλατεία νερού. 

Instagram

Πήγαμε στο Release Festival και είδαμε την ιστορική trip hop μπάντα.

To να συζητήσουμε για το πόσο σημαντικό κι επιδραστικό συγκρότημα είναι οι Massive Attack, νομίζω πως μάλλον δεν χρειάζεται. Οι δημιουργοί -ουσιαστικά- του trip-hop έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία στη σύγχρονη μουσική ακόμα κι αν έχουν να κυκλοφορήσουν καινούριο υλικό από το 2016. Είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά στην πλατεία νερού και φυσικά είναι μια στιγμή που θα θυμόμαστε για καιρό.

Το ντεμπούτο τους άλμπουμ “Blue Lines” το 1991 όχι μόνο καθιέρωσε το είδος του trip-hop, αλλά επαναπροσδιόρισε και την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής μουσικής και της σκηνής του Bristol.

Στη συνέχεια, με τα άλμπουμ “Protection” και “Mezzanine”, καθιερώθηκαν ως πρωτοπόροι και έγιναν έμπνευση για πολλές γενιές μουσικών και ακροατών. Η σκοτεινή, ατμοσφαιρική παραγωγή τους, σε συνδυασμό με τις δυνατές κοινωνικές και πολιτικές αναφορές στους στίχους τους, έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη μουσική βιομηχανία.

Οι Massive Attack πλαισιώθηκαν από τους τρομερούς Beak και τους Mount Kimbie που πρόσφατα είχαν μία αξεπέραστη εμφάνιση στο Glastonbury.

Έκτοτε, έχουν ηχογραφήσει άλλα δύο studio albums, έχουν υπογράψει το soundtrack για το ψυχολογικό δράμα “Couple In A Hole”, του Βέλγου σκηνοθέτη Tom Geen, και έχουν κυκλοφορήσει μια σειρά σπουδαίων single όπως τα “Sex Music”, “The Meader” και το πιο πρόσφατο “Kosmik Musik”, το οποίο συνόδευε το sci-fi graphic novel των Joe Currie και Ben Wheatley.

Οι Beak αυτή τη στιγμή αποτελούνται από τον Geoff Barrow των Portishead, τον Will Young, μπασίστα του Robert Plant, και τον Billy Fuller aka Moon Gangs. Με επιρροές που ξεκινούν από το krautrock και φτάνουν μέχρι την πειραματική/ηλεκτρονική μουσική, οι Beak> κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 2009, το οποίο ξεχώρισε χάρις στον αυτοσχεδιαστικό του χαρακτήρα.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες εμφανίσεις σε Ευρώπη και Αμερική, κερδίζοντας επάξια φανατικό κοινό και τη φήμη μιας σπουδαίας live μπάντας που σε κάθε της εμφάνιση παρουσιάζει κάτι τελείως διαφορετικό.

Τι περιμέναμε πιο πολύ όμως το βράδυ της Τετάρτης στη Πλατεία Νερού; Tους εκπληκτικούς και γεμάτους πάθος Massive Attack.

Οι Massive Attack απέδειξαν για άλλη μια φορά την αξία τους επί σκηνής στην πλατεία νερού με ένα κορυφαίο από όλες τις απόψεις live, κι αυτό ήταν εμφανές στην ατμόσφαιρα και στην ενέργεια του κόσμου που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να τραγουδάει κλασικά κομμάτια όπως: Angel, Inertia Creeps, Teardrop, Unfinished Sympathy και Safe From Harm. Τα κλασικά guest των Horace Andy και Elizabeth Fraser δεν έλειψαν κι αυτό έδωσε περισσότερο βάρος στην εμφάνιση τους, η οποία έμοιαζει τόσο καλά προβαρισμένη που δεν το πίστευες.

Η οθόνη πίσω τους όμως έπαιζε κι αυτή το ρόλο της σε όλο το σόου μιας και πρόβαλαν εικόνες από τον πόλεμο στη Γάζα μιξαρισμένες με εικόνες του Έλβις και με δεδομένα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή από το μισό του εικοστού αιώνα και μετά. Μία πραγματικά καθοριστική προσθήκη στη συναυλία που σε συγκινούσε αμέσως.

Σε κάθε κομμάτι το κοινό ανταποκρινόταν με ρυθμό και δύναμη, αγάπη και προσμονή για τα αγαπημένα κομμάτια. Οι μεγάλες οθόνες έδωσαν έξτρα δύναμη στη συναυλία των Massive Attack καθώς ήταν εμφανές πως το συγκρότημα είχε επιμεληθεί τις εικόνες που βλέπαμε από πίσω τους και οι οποίες είχαν συνδεθεί αποκλειστικά με τη μουσική. Μέσα σε όλο αυτό το υπέροχο συναίσθημα η λεπτομέρεια ήταν το περιβραχιώνιο του Robert Del Naja που έγραφε Palestine.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε την εκπληκτική εμφάνιση των Beak που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με το ιδιόρρυθμο krautrock τους, όπως και των Mount Kimbie που είχαν έναν πολύ παράξενο αλλά πιασάρικο ήχο, ακόμη κι όταν ο ήλιος έκαιγε ακόμη στα πρόσωπα μας. Ένα live που θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης