ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αριστούργημα του Μπομπ Ντίλαν που γράφτηκε στο πίσω κάθισμα ενός ταξί

Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός Bob Dylan εμφανίζεται στη σκηνή στο φεστιβάλ "Les Vieilles Charrues" στο Carhaix, στη δυτική Γαλλία, 2016.

AP

Στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Bob Dylan δεν σταματούσε Να γράφει τραγούδια και κάποια από αυτά τα έγραψε σε πολύ παράξενα μέρη.

Ο Ντύλαν βγήκε στην ροκ σκηνή ως η νέα πολιτική φωνή της εποχής και ήταν παραγωγικός σε άκρα. Δεν ήταν απλώς θέμα ποσότητας. η ποιότητα παρέμεινε στο χρυσό πρότυπο καθώς έγραψε μερικές από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του με φαινομενική ευκολία. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι ένα τέλειο παράδειγμα: γραμμένο στο πίσω μέρος ενός ταξί.

Ο Ντύλαν είναι ένας καλλιτέχνης του οποίου το ταλέντο φαίνεται τόσο θαυματουργό που έχει φτάσει σε επίπεδο status παρόμοιο με κάτι ιερό, και λατρεύεται σαν ένας αληθινός μουσικός Θεός. Αλλά ενώ ο Μωυσής ανέβηκε ένα βουνό για να βρει τις εντολές, ο Ντύλαν έπρεπε απλώς να πάρει ένα ταξί της Νέας Υόρκης για να γράψει το «Desolation Row», το επικό τραγούδι του για την Αμερική.

Ως τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ του 1965 Highway 61 Revisited, το «Desolation Row» είναι ένας μαίανδρος διάρκειας 11 λεπτών για το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα της χώρας. Συνδυάζοντας μια σειρά από μεταφορές και εικόνες είτε από τις πρόσφατες ειδήσεις του κόσμου, την κλασική λογοτεχνία ή την κινηματογραφική ιστορία, είναι ένα πολύ διάσημο κομμάτι. Ο Ντύλαν εδώ φαίνεται να σχολιάζει το χάος της σύγχρονης ζωής.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Playboy, ρωτήθηκε για τη σύλληψη του τραγουδιού. «Πού έγραψες το «Desolation Row»; Πού ήσουν όταν το έγραψες;» ρώτησαν, περιμένοντας ίσως μια απάντηση τόσο μεγαλειώδη όσο το ίδιο το τραγούδι. Αντίθετα, ο Dylan είπε απλώς: «Ήμουν στο πίσω μέρος ενός ταξί».

Φαίνεται ότι ο Ντύλαν βρήκε όλη την έμπνευση που χρειαζόταν ακριβώς μέσα σε ένα απλό ταξί. Ίσως το μήνυμα να προήλθε από τον Θεό, ή ίσως και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση, ένα θαύμα έμπνευσης χτύπησε τον Μπομπ Ντίλαν εκείνη την ημέρα καθώς μια βόλτα με ταξί έδωσε στον κόσμο ένα διαχρονικό μουσικό κομμάτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης