Μαστόδοντες, ρινόκεροι και καμηλοπαρδάλεις επτά εκατ. ετών στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Σερρών
Η περιοχή της Θερμοπηγής Σερρών είχε την συγκυρία να παράσχει ιδανικές συνθήκες διατήρησης των απολιθωμάτων των ζώων, που έζησαν την παλαιοντολογική εποχή στην ευρύτερη περιοχή πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια και αυτό κάνει το Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής μοναδικό στο είδος του.
Το καλοκαίρι του 1997, ο σιδηροδρομικός, Γιώργος Τομπουλίδης παρατήρησε απολιθωμένα οστά ζώων σε ένα μονοπάτι, στη θέση Πεύκα της Θερμοπηγής Σερρών.
Ένα χρόνο μετά, το 1998, πήγε ένα δείγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η παλαιοντολόγος Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά διαπίστωσε ότι είναι απολίθωμα καμηλοπάρδαλης με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η περιοχή της Θερμοπηγής είχε την ευτυχή συγκυρία να παράσχει ιδανικές συνθήκες διατήρησης των λειψάνων των ζώων, που έζησαν στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια.
Η Παλαιοντολογία είναι μια εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης της Σιντικής με τα απολιθώματά της, που ως αδιάψευστοι μάρτυρες αποτελούν ιδανικό πλούτο γνώσεων του παρελθόντος, της Φυσικής Ιστορίας του τόπου και του παλαιοπεριβάλλοντός της.
Στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής φιλοξενούνται εκθέματα από διάφορες άλλες περιοχές του Νομού Σερρών, αλλά και της Ελλάδος όπως απολιθωμένα ασπόνδυλα ζώα, ψάρια, φυτά, ορυκτά κ.λ.π από τη γύρω περιοχή για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Όπως τόνισαν στην ΕΡΤ η υπεύθυνη του μουσείου, Μαρία Κωνσταντινίδου και ο δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος σκοπός των φορέων της περιοχής είναι να αναδειχθεί το μουσείο και να αποτελέσει τουριστικό αλλά και εκπαιδευτικό πόλο έλξης για επισκέπτες του νομού.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου.