ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτοκίνητο και σινεμά: Αυτό ήταν το πρώτο drive-in στην ιστορία

Αυτοκίνητο και σινεμά: Αυτό ήταν το πρώτο drive-in στην ιστορία
Unsplash

Ο κινηματογράφος ήταν πάντα γρήγορος στην υιοθέτηση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών και την εφαρμογή τους στη βιομηχανία.

Το drive-in προαναγγέλθηκε από πολλούς ως ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τις τελευταίες κυκλοφορίες στην μεγάλη οθόνη.

Μόλις τη δεκαετία του 1950 έγινε βασικό πολιτιστικό στοιχείο, παρόλο που οι βασικές παράμετροι του τι αποτελούσε το drive-in είχαν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δύο δεκαετίες νωρίτερα. Ακόμη και τότε, η πρώτη συνάντηση των αυτοκινήτων και του σελιλόιντ χρονολογείται από το 1915

Στο Νέο Μεξικό, το Theatre de Guadalupe άνοιξε τις πόρτες του, το οποίο επέτρεψε σε εκατοντάδες ανθρώπους να καθίσουν στο απέραντο αμφιθέατρό του, παρέχοντας επίσης χώρο για δεκάδες αυτοκίνητα να παρκάρουν περιμετρικά χωρίς να θυσιάζεται η ικανότητα κανενός να έχει καλή θέαση του τι εκτυλίσσεται στην οθόνη. Ήταν μία ιστορική στιγμή για το σινεμά και την ποπ κουλτούρα.

Το Guadalupe θα έκλεινε τις πόρτες του μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού, πριν ο Claude V. Caver εξασφαλίσει άδεια από τις αρχές στο Comanche του Τέξας για προβολή ταινιών σε δημόσιο χώρο. Η παρακολούθηση ταινιών σε εξωτερικούς χώρους έγινε σταδιακά πιο έντονη, αλλά και πάλι δεν ήταν το drive-in όπως το ξέρουμε σήμερα.

Ο Richard M. Hollingshead κατέληξε να γίνει ο νονός του drive-in και είχε κάνει την έρευνα για να βεβαιωθεί ότι ήταν ένα πείραμα που άξιζε να συμβεί. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας χημικών είχε πραγματοποιήσει δοκιμές στο δρόμο του για να δει αν μπορούσε να επιλύσει τις υλικοτεχνικές στροφές που είχαν εμποδίσει τις μαζικές εξωτερικές προβολές να γίνουν τόσο μεγάλες όσο πίστευε ότι μπορούσαν, και θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι έλυσε το πρόβλημα.

Τοποθέτησε χοντροκομμένα μια οθόνη στα δέντρα του κήπου του, έβαλε έναν προβολέα στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου του και άρχισε να φτιάχνει τον ήχο για να φτάσει στα τέλεια επίπεδα έντασης.
]
Αυξάνοντας την σύντομα καινοτόμο φόρμουλα του, ο Hollingshead επινόησε επίσης ένα σύστημα ράμπας που θα επέτρεπε στα αυτοκίνητα να σταθμεύουν σε διάφορα ύψη για να δώσει σε κάθε συμμετέχοντα μια εξίσου σταθερή εικόνα του τι συνέβαινε.

Στις 16 Μαΐου 1933 εγκρίθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του και δεν έχασε χρόνο για να το κάνει πράξη. Τον επόμενο κιόλας μήνα, ο Hollingshead στο Νιου Τζέρσεϊ χρέωσε στους θαμώνες 25 σεντς ανά αυτοκίνητο και ανά άτομο για να παρακολουθήσουν τη βρετανική κωμωδία Wives Beware κάτω από το φως του φεγγαριού, η οποία έγινε επίσημα η βραδιά έναρξης του πρώτου κινηματογράφου drive-in.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ