ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Yoshitomo Nara στο Μπιλμπάο

Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Yoshitomo Nara στο Μπιλμπάο

Ο Yoshitomo Nara ποζάρει μπροστά από ένα έργο του στα εγκαίνια της αναδρομικής του έκθεσης στο μουσείο Guggenheim, στο Μπιλμπάο της Βόρειας Ισπανίας.

EPA/MIGUEL TONA

Μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον αναγνωρισμένο Ιάπωνα καλλιτέχνη Yoshitomo Nara, γνωστό για τους χαρούμενους χαρακτήρες του σε στιλ manga διοργανώνει το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, στο Μπιλμπάο, στη Βόρεια Ισπανία. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση του δημοφιλούς καλλιτέχνη στην Ευρώπη.

Ο Γιοσιτόμο Νάρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ιαπωνία τα τελευταία 50 χρόνια, χρησιμοποιώντας τα manga (ιαπωνικό animation) ως προσιτό μέσο για να συζητήσει θέματα του πραγματικού κόσμου, από τις απειλές του πυρηνικού πολέμου μέχρι την τρομακτική κλιματική κρίση.

Οργανωμένη ανά θέμα, η έκθεση με τίτλο «Yoshitomo Nara» εξερευνά τα ενδιαφέροντα του καλλιτέχνη, την προέλευση των ιδεών του, καθώς και τις εννοιολογικές διαδικασίες του.

Ο Nara γεννήθηκε στη μικρή καστροπολιτεία Hirosaki στη βόρεια Ιαπωνία το 1959 και μεγάλο μέρος της πρώιμης αντίληψης του για τον έξω κόσμο ήρθε με τη μορφή μουσικής. Από τις πρώτες του μέρες μέχρι σήμερα, ο Nara, εμποτίζει την αγάπη του για τη μουσική σε όλους τους πίνακές του και τις εικονογραφήσεις κοριτσιών με μεγάλο κεφάλι των οποίων οι ελαφριές γκριμάτσες του προσώπου είναι ένα νεύμα στα επαναστατικά χρόνια του και στις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον Ψυχρό Πόλεμο.

Yoshitomo Nara Guggenheim Museum Manga BILBAO

Ο Yoshitomo Nara ποζάρει μπροστά από ένα έργο του στα εγκαίνια της αναδρομικής του έκθεσης στο μουσείο Guggenheim, στο Μπιλμπάο της Βόρειας Ισπανίας.

EPA/MIGUEL TONA

Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου του 2024 παρουσιάζεται μία επιλογή από πίνακες, σχέδια, γλυπτά και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1984 και 2024 και αντικατοπτρίζουν την ενσυναίσθητη ανταπόκριση του καλλιτέχνη στους ανθρώπους και τα μέρη που έχει συναντήσει.

Οι χαρακτήρες του Νάρα, οι φιγούρες, τα ζώα και τα υβριδικά όντα του, είναι μια αναπαράσταση του εαυτού του και οι πηγές της δημιουργικότητας του είναι οι βαθιά χαραγμένες αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, οι γνώσεις του στη μουσική και τη λογοτεχνία, στην ιαπωνική και ευρωπαϊκή ιστορία της τέχνης, ενισχυμένη από την απεριόριστη περιέργειά του και τις συναντήσεις του με ανθρώπους και πολιτισμούς μέσα από τα ταξίδια του στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

«Σε επιμέλεια της Lucía Agirre η έκθεση ταξιδεύει τους επισκέπτες στον συναρπαστικό «Κόσμο του Νάρα» αναδεικνύοντας έργα που έγιναν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ