ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

VOB: Χιτζάμπ και heavy metal - Το μοναδικό γυναικείο μουσουλμανικό συγκρότημα στο Glastonbury

VOB: Χιτζάμπ και heavy metal - Το μοναδικό γυναικείο μουσουλμανικό συγκρότημα στο Glastonbury

Το συγκρότημα από την Ινδονησία, Voice Of Baceprot

Instagram

Το γυναικείο τρίο trash metal Voice of Baceprot έχει διανύσει πολύ δρόμο από την εφηβεία τους, σε ένα ισλαμικό σχολείο στην Ινδονησία, όπου ανακάλυψαν για πρώτη φορά τον ήχο των System of a Down στον υπολογιστή ενός δασκάλου και ερωτεύτηκαν τη heavy metal μουσική.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το συγκρότημα έφτασε στη Βρετανία και θα μοιραστεί την σκηνή του φετινού φεστιβάλ Glastonbury με τους Dua Lipa, Coldplay, Sza και άλλους. Θα είναι το πρώτο ινδονησιακό συγκρότημα που θα παίξει ποτέ στο εμβληματικό γεγονός.

Η κιθαρίστρια και τραγουδίστρια Firda "Marsya" Kurnia είπε ότι το συγκρότημα ήταν «σούπερ αγχωμένο και ενθουσιασμένο» για να φέρει την ινδονησιακή metal μουσική στη παγκόσμια σκηνή και είπε στο CNNi.

«Είμαστε έτοιμες να ξεσηκώσουμε το Glastonbury», είπε. «Το σετ μας θα είναι κάτι διαφορετικό και θα δείξει (στον κόσμο) την Ινδονησία και τον ινδονησιακό πολιτισμό».

Ντυμένες με στενά τζιν και χιτζάμπ, η Marsya, η Euis Siti Aisyah (ντράμερ) και η μπασίστρια Widi Rahmawati απέχουν πολύ από ένα μέσο συγκρότημα της heavy metal.

Αλλά από πολλές απόψεις η αγάπη τους για το thrash metal (Baceprot σημαίνει "δυνατά" στην ινδονησιακή γλώσσα) δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Στην Ινδονησία, το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο με μουσουλμανική πλειοψηφία, το μέταλ είναι από καιρό εξαιρετικά δημοφιλές μουσικό είδος.

«Το Heavy metal είναι τρόπος ζωής στην Ινδονησία και οι Voice of Baceprot (VOB) έχουν αποδείξει κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, ότι και οι γυναίκες μπορούν να παίξουν και να ροκάρουν εξίσου δυνατά», δήλωσε ο Pri Ario Damar, κοσμήτορας της σχολής τεχνών του θεάματος στο Ινστιτούτο της Τζακάρτα Οf Arts, είπε στο CNN. «Είναι νέες, συναρπαστικες και αντιπροσωπεύουν μια νέα τάση στο ινδονησιακό metal», προσθέτει.

Η αγάπη της Ινδονησίας για τη μέταλ μουσική οδήγησε σε πολλά τοπικά φεστιβάλ που ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα της Δύση και η χώρα παραμένει ένα τακτικό σημείο στάσης για παγκόσμιες περιοδείες γνωστών συγκροτημάτων της metal σκηνής.

Οι γυναικείες μπάντες είναι σπάνιες στον... ανδροκρατούμενο κόσμο του metal και του σκληρού ήχου. Στην Ινδονησία, δε, είναι ακόμα πιο σπάνιο να δεις γυναίκες να βγαίνουν στη σκηνή.

Αλλά οι VOB κάνουν ακριβώς αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, το συγκρότημα έχει μετατραπεί από περίεργο YouTube sensation σε μια κανονική μπάντα, κερδίζοντας θαυμαστές όπως ο πρώην κιθαρίστας των Rage Against the Machine Tom Morello, ο οποίος θυμήθηκε ότι είχε είδε ένα κλιπ τους «δέκα φορές στη σειρά» όταν τους συνάντησε για πρώτη φορά.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι επαίνεσε επίσης τη γενναιότητα τους μετά τις απειλές θανάτου και τις επιθέσεις από θρησκευόμενους συντηρητικούς της Ινδονησίας.

«Τα μέλη της VOB πιστεύουν ότι η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Malala Fund. «Δεν θέλουμε οι γενιές μετά από εμάς να παραμείνουν σε λάθος σύστημα ή τρόπο σκέψης».

Με πληροφορίες από: These women are about to play Glastonbury. That should be no surprise given their nation is mad about metal

ΔΗΜΟΦΙΛΗ