ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καμπούλ: Η διεθνών προδιαγραφών σειρά με 55 ηθοποιούς και 4.500 κομπάρσους γυρίζεται στην Ελλάδα

Καμπούλ: Η διεθνών προδιαγραφών σειρά με 55 ηθοποιούς και 4.500 κομπάρσους γυρίζεται στην Ελλάδα

Διεθνής σειρά μυθοπλασίας με την COSMOTE TV στη συμπαραγωγή

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Στα γυρίσματα της σειράς «Καμπούλ» βρέθηκε το CNN Greece, μίας διεθνούς επιπέδου παραγωγής, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 55 ηθοποιοί και περίπου 4.500 κομπάρσοι.

«Καμπούλ, 15 Αυγούστου 2021: Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν υποσχεθεί στους Ταλιμπάν ότι θα φύγουν από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί να μην καταλάβουν την πόλη της Καμπούλ. Ο αφγανικός στρατός φρουρεί κάθε πύλη της πόλης για να βεβαιωθεί ότι τηρείται η συμφωνία και ο πληθυσμός είναι βέβαιος ότι η πρωτεύουσα είναι απόρθητη. Ενώ το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αμερική ετοιμάζεται να φύγει, όλα ανατρέπονται όταν μέσα σε λίγες ώρες, η Καμπούλ θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν».

Αυτό είναι το story. Στην πράξη, η σειρά «Καμπούλ» εξερευνά τη χαοτική εκκένωση διαφόρων χαρακτήρων, από διπλωμάτες και στρατιώτες μέχρι πολίτες, που απεγνωσμένα αναζητούν καταφύγιο και αλληλεγγύη σε μια χώρα σε κρίση, με την άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Η σειρά «Καμπούλ» είναι ευρωπαϊκή συμπαραγωγή των Cinétévé, 2425 Films, COSMOTE TV, France Televisions, Blonde, European Alliance, New8, RAI κ.ά. Πρόκειται για τη δεύτερη διεθνή σειρά μυθοπλασίας (μετά το Tehran) στην οποία συμμετέχει η COSMOTE TV ως συμπαραγωγός. Η σειρά που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα θα αποτελείται από 6 επεισόδια και θα προβληθεί στην COSMOTE TV το 2025.

Τα γυρίσματα βρίσκονται σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται όλα σε τοποθεσίες της Αττικής (Χαλυβουργική, στρατιωτικά αεροδρόμια Τατοϊου και Ελευσίνας, Ίδρυμα Χατζηκώνστα, ΟΑΚΑ, Βοτανικός, Κερατέα κ.ά).

Το CNN Greece βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γυρίσματα της σειράς και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα, όπου είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τη Γαλλίδα παραγωγό Charlotte Ortiz (Cinétévé), αλλά και τη Φαίη Τσιτσιπή, Υπεύθυνη Στρατηγικής Ανάλυσης και Παραγωγών της COSMOTE TV.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα παραγωγός Charlotte Ortiz (Cinétévé), σημείωσε για την οπτική με την οποία προσέγγισαν το σενάριο: «Θέλαμε να αφηγηθούμε την ιστορία ως Γάλλοι υπήκοοι, ωστόσο δεδομένου πως είναι μία σειρά διεθνών προδιαγραφών, ξέραμε πως θα έπρεπε να προσθέσουμε κι άλλες εθνικότητες. Δεν θέλαμε να ειπωθεί η ιστορία από την αμερικάνικη πλευρά, δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός, ωστόσο, δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη ιστορία χωρίς Αμερικανούς στρατιώτες». Επιπλέον, η ίδια υπογράμμισε πως το σενάριο έχει εμπνευστεί από την πραγματικότητα, αλλά δεν ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτή.

Σχετικά με το σενάριο, η Charlotte Ortiz είπε: «Θέλαμε να δούμε πώς εκτυλίσσεται η ζωή των Αφγανών πολιτών στην καθημερινότητα, γι' αυτό και δημιουργήσαμε μία ιστορία μία οικογένειας Αφγανών, στην οποία βλέπουμε τόσο διαφορετικές ηλικίες, όσο και διαφορετικά ζητήματα να απασχολούν κάθε ένα από τα μέλη, σχετικά με την εργασία, τη ζωή, αλλά και το μέλλον τους».

Όσον αφορά στο πώς επέλεξαν την Ελλάδα για τα γυρίσματα, η Charlotte Ortiz δήλωσε: «Φυσικά δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε σκηνές στο Αφγανιστάν. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε βρει την Ελλάδα για να δημιουργήσουμε αυτήν τη σειρά, καθώς θέλαμε ένα μέρος που να μοιάζει με το Αφγανιστάν και να είναι πιστευτό. Δεν λέμε ότι η Ελλάδα μοιάζει με το Αφγανιστάν, αλλά έχουμε επιλέξει μέρη που εξυπηρετούν τον σκοπό μας. Είναι σημαντικό που το καταφέραμε, μαζί με όλους τους υπέροχους ανθρώπους και τεχνικούς, και επίσης την COSMOTE TV και τη Blonde, που είναι πραγματικοί συνεργάτες».

Η διάρκεια των γυρισμάτων υπολογίστηκε στις 68 ημέρες (θα ολοκληρωθούν 3/7) και πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Φαίη Τσιτσιπή, Υπεύθυνη Στρατηγικής Ανάλυσης και Παραγωγών της COSMOTE TV, η οποία είπε, μεταξύ άλλων: «Για εμάς είναι η δεύτερη παγκόσμια παραγωγή, με τη διαφορά πως αυτή θα την προβάλλουμε. Ήταν εξαιρετικά χρήσιμο ότι γνωρίσαμε συνεργάτες στο εξωτερικό. Επιπλέον, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τρομερά σκηνικά, για παράδειγμα στη Χαλυβουργική δημιουργήσαμε ένα ολόκληρο “αεροδρόμιο”. Συνεπώς δεν είναι ότι κάνουμε μόνο ωραία πράγματα, κάνουμε και διαφορετικά».

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως καθημερινά στα γυρίσματα συμμετέχουν 500 κομπάρσοι, όλοι τους Έλληνες, ενώ το συνεργείο απαρτίζεται από 90-140 άτομα, ανάλογα τις ανάγκες.

Σκηνοθεσία: Kasia Adamik (No Escape) και Olga Chajdas (Imago).

Σενάριο: Olivier Demangel (Atlantics, November) και Thomas Finkielkraut (Osmosis, Wonderman).

Πρωταγωνιστές: Eric Dane (Grey’s Anatomy, Euphoria), Jeanne Goursaud (Pax Massilia), Olivier Rabourdin, Valentina Cervi (Medici: Masters of Florence), Shervin Alenabi (Tehran), Βασίλης Κουκαλάνι κ.ά.

Συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών: Γιώργος Καραμίχος, Βασίλης Κουκαλάνι, Χρήστος Βασιλόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Δάφνη Αλεξάντερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ