ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ήταν το πρώτο γνήσια punk rock τραγούδι

Ποιο ήταν το πρώτο γνήσια punk rock τραγούδι
Unsplash

Όπως συμβαίνει με όλα τα κινήματα, η ρευστή και άμορφη φύση του πανκ καθιστά δύσκολη την απομόνωση μιας μόνο στιγμής ως αφετηρίας. Το πανκ ροκ κίνημα «εξερράγη» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, με τον πολιτιστικό αντίκτυπό του να εξαπλώνεται πολύ πέρα ​​από τον κόσμο της μουσικής.

Αντίδοτο στους σοβαρούς μαιάνδρους του prog rock, αντικατρόπτιζε τον πολιτικό ζήλο της απογοητευμένης και απαξιωμένης νεολαίας, με το κίνημα να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε είδους καλλιτέχνες σήμερα.

Δεδομένης της τάσης να βάζουμε τάξη στο χάος, ακόμα και στην περίπτωση ενός μουσικού είδους τόσο αναγκαστικά χαοτικού όπως το πανκ, μπορούμε τουλάχιστον να το προσεγγίσουμε οριοθετώντας το πρώτο - αναμφισβήτητα πανκ - τραγούδι.

Αυτό μας γυρίζει πίσω στον Οκτώβριο του 1968, όταν το γκαράζ ροκ συγκρότημα του Ντιτρόιτ MC5 έπαιξε στο Grande Ballroom της πόλης τους. Το ντεμπούτο σινγκλ του συγκροτήματος «Kick Out the Jams», με την ανεπανάληπτη fuzz-κιθάρας και με το απλό, μοναδικό ρεφραίν κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1969.

Το τραγούδι περιείχε όλα τα συστατικά που θα καθόριζαν την πανκ μουσική. Ξεχώριζε και για τη διάρκειά του, λιγότερο από τρία λεπτά, που ήταν πολύ μικρότερο από την υπόλοιπη παραγωγή της μπάντας εκείνη την εποχή.

Το πρώτο τραγούδι, όμως, που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως εντελώς γνήσιο punk rock χωρίς αμφιβολία ήρθε χρόνια μετά το Kick Out The Jams. Το σινγκλ των Ramones «Blitzkrieg Bop» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1976.

Με τη σατιρική διάθεση τους στο ντύσιμο, τον ιλιγγιώδη ρυθμό, τους θορυβώδεις τόνους και τις κραυγές που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού, ήταν το πρότυπο πανκ ροκ για όλους τους άλλους καλλιτέχνες που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Ακολούθησαν άλλα πρωιμα πανκ τραγούδια όπως το «(I’m) Stranded» των Αυστραλών πανκ The Saints και το «New Rose» των The Damned, το πρώτο βρετανικό πανκ τραγούδι.

Με πληροφορίες από: What was the first real punk rock song?

ΔΗΜΟΦΙΛΗ