ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Pulp Fiction»: H ταινία που άλλαξε το σινεμά της δεκαετίας του 1990

Σκηνή από την ταινία «Pulp Fiction»

Miramax

Ο Quentin Tarantino, που είχε ήδη γεννήσει ένα κινηματογραφικό wunderkind, το Reservoir Dogs, η συγκλονιστική δεύτερη ταινία του συγκέντρωσε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια στο box office, κέρδισε ένα Όσκαρ για το σενάριο του και εξασφάλισε ακόμη έξι υποψηφιότητες.

Ήταν ένα instant classic, πιθανότατα η πιο cool ταινία της δεκαετίας, και τελικά μια από τις πιο επιδραστικές. Με το υπόλοιπο Χόλιγουντ να ρίχνει περίεργες ματιές στη μη γραμμική αφήγηση του Tarantino, το σπασμένο χρονοδιάγραμμα, τα ριψοκίνδυνα αστεία, τους ατελείωτους διαλόγους και τις εγκληματικές περιπέτειες, οι πύλες άνοιξαν ξαφνικά σε σημείο που ένιωθε ότι κάθε δεύτερη ή τρίτη indie ταινία που γυριζόταν τα επόμενα χρόνια ήταν ένας κλώνος του Pulp Fiction με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Όταν κυκλοφόρησε το Reservoir Dogs το 1992, ο Quentin Tarantino καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο φερέλπιδες σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Η ταινία θεωρείται έκτοτε κατόρθωμα ανεξάρτητης δημιουργίας ταινιών, αποδεικνύοντας ότι ένα εντυπωσιακό έργο οπτικά και θεματικά θα μπορούσε να γίνει με μικρό προϋπολογισμό χρημάτων.

Αμέσως μετά, με λίγο μεγαλύτερο μπάτζετ, ο Quentin Tarantino άρχισε να εργάζεται για την επόμενη ταινία του, Pulp Fiction, η οποία κυκλοφόρησε το 1994. κάπως έτσι γράφτηκε και μία ιδιαίτερη κινηματογραφική ιστορία.

Η ταινία-σταθμός περιείχε ένα τρομερό σύνολο από Χολυγουντιανά αστέρια, συμπεριλαμβανομένων των Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Tim Roth, Bruce Willis, Rosanna Arquette, Christopher Walken και Harvey Keitel. Επιπλέον, το Pulp Fiction αναζωογόνησε την κατεστραμμένη καριέρα του John Travolta, ο οποίος είχε κερδίσει προηγουμένως φήμη στη δεκαετία του 1970 για τους ρόλους του στο Grease και το Saturday Night Fever.

Η εστίαση του Tarantino σε εξαιρετικά ανεπτυγμένους χαρακτήρες, που μιλάνε με πνευματώδεις διαλόγους και επιδίδονται σε ακραία συμπεριφορά, έκανε το Pulp Fiction ένα αξέχαστο κομμάτι του αστυνομικού κινηματογράφου. Ο χαρακτήρας του Travolta, Vincent Vega, παραδίδει αρκετές εμβληματικές ατάκες στην ταινία, όπως το φημισμένο «Royale με τυρί» και το αδιάφορα ειρωνικό «Ω, φίλε, πυροβόλησα τον Μάρβιν στο πρόσωπο».

Ωστόσο, ο Vincent συναντά την κακή μοίρα του όταν ο Butch τον πυροβολεί στο μπάνιο, σκοτώνοντας έναν από τους κύριους χαρακτήρες μας. Πολλοί θαυμαστές έχουν αναρωτηθεί γιατί πεθαίνει ο Vincent, αλλά ο συνεργάτης του στο έγκλημα, Jules Winnfield, επιζεί.

Σε αυτό που αποδείχτηκε τυχαίο, το Χόλιγουντ βρήκε το επόμενο λαμπερό παιχνίδι του καθώς η δεκαετία πλησίαζε στο τέλος της. Κατά ύποπτο τρόπο, υπήρξε αμέσως μικρότερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς των knockoffs του Tarantino όταν έφτασε το The Matrix για να αλλάξει ξανά το πρόσωπο του κινηματογράφου, με το επίκεντρο πλέον να δίνεται στα εφέ. Ήταν μια σύντομη τρέλα, σίγουρα, αλλά για λίγο, ήταν υπέροχη.

Με πληροφορίες από: ‘Pulp Fiction’: a movie that stagnated the American independent scene of the 1990s

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης