ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικό κτήριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Ιστορικό κτήριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ
Unsplash

Το να κάνει παρκούρ από κτήριο σε κτήριο σε μια αρχαία πόλη μπορεί να φαίνεται σαν όνειρο για όσους ασχολούνται με το παρκούρ αλλά μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ιστορικά κτήρια.

Μια ομάδα παρκούρ με έδρα το Λονδίνο, η Team Phat, επισκέφτηκε την αρχαία ιταλική πόλη Matera, τρέχοντας, σκαρφαλώνοντας και πηδώντας στους δρόμους της και πάνω από τις πολύτιμες κατασκευές της.

Ένας από τους freerunners προκάλεσε την πτώση ενός τμήματος ενός ιστορικού κτηρίου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τόσο ο ίδιος όσο και το κτήριο να υποστεί ζημιά.

Η Matera, μια πέτρινη πόλη που χρονολογείται από την παλαιολιθική εποχή, βρίσκεται στην περιοχή Basilicata στη Νότια Ιταλία. Το 1993 αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019.

Ένα βίντεο με ακροβατικά με παρκούρ στην αρχαία πόλη δημοσιεύτηκε από την Team Phat στο YouTube πριν δύο μήνες, μαζί με μια λεζάντα που εξηγούσε ότι βρίσκονταν «στην όμορφη πόλη της Ματέρα», όπου ένα από τα μέλη τους, ο Ντέβον ΜακΊντος έπεσε και τραυματίστηκε.

https://www.instagram.com/reel/C7mgv1rNfqW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το βίντεο δείχνει τον freerunner να πηδά από ένα κτήριο και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια πέτρινη προεξοχή για να τον βοηθήσει να φτάσει στο απέναντι κτήριο. Όμως η προεξοχή δεν άντεξε τη δύναμή του και έσπασε.

Πολλές από τις συνοικίες και τις στοές της Ματέρα ανακαινίστηκαν το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, καθώς η πόλη ανέκτησε τη γοητεία της και έγινε δημοφιλές σημείο πρόσβασης στο Instagram.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο διεθνής κινηματογράφος επισκέπτεται επίσης περιστασιακά. Η ταινία του Τζέιμς Μποντ του 2021, "No time to Die" περιλαμβάνει μια συναρπαστική καταδίωξη με αυτοκίνητο στους δρόμους της Matera.

Τα καλά επιμελημένα ερείπια των αρχαίων εκκλησιών, των οχυρών και των συνοικιών κάνουν τη Ματέρα μια πόλη παγκόσμιας αξίας, σύμφωνα με την UNESCO.

Το CNN επικοινώνησε με την αστυνομία της Matera για να σχολιάσει το περιστατικό παρκούρ.

Με πληροφορίες από: Historic building in Italy damaged by parkour tourists

ΔΗΜΟΦΙΛΗ