ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο «λάδωσαν» τη Μαφία για να γυρίσουν το «Mean Streets»

Ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο «λάδωσαν» τη Μαφία για να γυρίσουν το «Mean Streets»

Ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε, αριστερά, και ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο ποζάρουν στους φωτογράφους κατά την άφιξή τους στην πρεμιέρα της ταινίας «Ο Ιρλανδός» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Invision

Το 1973, ο Σκορσέζε σκηνοθέτησε την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, Mean Streets, μια πρώιμη ένδειξη του διαρκούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντός του για το έγκλημα και τη βία. Ξεκίνησε επίσης τη στενή σχέση συνεργασίας του σκηνοθέτη με τον Ντε Νίρο, ο οποίος συνεχίζει να παίζει στις ταινίες του μέχρι σήμερα.

Σε μια πρόσφατη συνομιλία με το Variety, το δίδυμο θυμήθηκε ότι πλήρωσε τα μέλη της μαφίας για να γυρίσει το Mean Streets γύρω από τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Ντε Νίρο, μερικοί από τους πραγματικούς μαφιόζους της γειτονιάς έκαναν ακόμη και εμφανίσεις στο παρασκήνιο των πλάνων.

Ο σκηνοθέτης θυμήθηκε τα γυρίσματα στην οδό Mulberry στο Μανχάταν, εξηγώντας ότι έπρεπε να πληρώσουν για να χρησιμοποιήσουν την τοποθεσία. «Ο πατέρας μου έπρεπε να πάει να μιλήσει με τον τύπο που ήταν ιδιοκτήτης του κτηρίου», θυμήθηκε: «Δεν είχαμε πολύ καλές σχέσεις με αυτούς. Ο πατέρας μου είπε: "Είναι ένα παιδί από τη γειτονιά. Θα του χρεώσεις τόσο πολύ;"»

Παρά την παράκληση του πατέρα του, τα μέλη της Μαφίας ήταν αμετακίνητα ως προς το κόστος. Ο Σκορσέζε θυμήθηκε, μάλιστα, ότι δανείστηκε 5.000 δολάρια από τον συνάδελφο θρυλικό σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα για να καταφέρει να τελειώσει την ταινία.

Το Mean Streets σηματοδότησε την αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ του ηθοποιού και του σκηνοθέτη. Έκτοτε, ο Ντε Νίρο έχει εμφανιστεί σε εννέα ακόμη μεγάλου μήκους ταινίες του Σκορσέζε, συμπεριλαμβανομένης της καλτ κλασικής ταινίας «Ταξί» του 1976 και της εμβληματικής «Goodfellas» του 1990.

Έχουν γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά δίδυμα στο Χόλιγουντ και η δημιουργική τους συνεργασία εξακολουθεί να είναι δυνατή. Το «Killers of the Flower Moon», το πιο πρόσφατο φιλμ τους μαζί, φέρνοντας στον Σκορσέζε μια υποψηφιότητα για την καλύτερη σκηνοθεσία στα Βραβεία Όσκαρ.

Ο Σκορσέζε πρόκειται να επανενωθεί με τον Άντριου Γκάρφιλντ για το επόμενο φιλμ του, το οποίο θα διασκευάσει το βιβλίο του Σουσάκου Έντο, «Ζωή του Ιησού». Το ζευγάρι είχε συνεργαστεί στο παρελθόν στο θρησκευτικό έπος του 2016, Silence.

Με πληροφορίες από: Martin Scorsese and Robert De Niro reflect on paying the mob to make ‘Mean Streets’

ΔΗΜΟΦΙΛΗ