ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κλεμμένος πίνακας του Τιτσιάνο βρέθηκε σε στάση λεωφορείου στο Λονδίνο

Κλεμμένος πίνακας του Τιτσιάνο βρέθηκε σε στάση λεωφορείου στο Λονδίνο

Ο πίνακας του Τιτσιάνο «The Rest on the Flight into Egypt».

Christie's

Ένας πίνακας του αναγεννησιακού μάστερ Τιτσιάνο που κλάπηκε το 1809 και ξανά το 1995,  εντοπίστηκε πρόσφατα μεσα σε πλαστική σακούλα σε στάση λεωφορείου του Λονδίνου και βγαίνει σε δημοπρασία τον Ιούλιο.

Ο Βενετός ζωγράφος πιστεύεται ότι δημιούργησε το Rest on the Flight στην Αίγυπτο το 1508, όταν ήταν μόλις 20 ετών. Ζωγραφισμένος σε ένα ξύλινο πάνελ πλάτους δύο ποδιών, ο πίνακας απεικονίζει την Παναγία να κρατάει τον Ιησού ως βρέφος με τον Ιωσήφ να κοιτάζει.

Καταγράφηκε για πρώτη φορά στη συλλογή ενός Βενετού εμπόρου μπαχαρικών στις αρχές του 17ου αιώνα και κατά τους επόμενους αιώνες το κατείχαν διάφοροι αριστοκράτες, αυτοκράτορες και αρχιδούκες σε όλη την Ευρώπη.

Αγοράστηκε από τον 4ο Μαρκήσιο του Μπαθ σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's το 1878 και τώρα πωλείται από τον ίδιο οίκο δημοπρασιών στο Λονδίνο στις 2 Ιουλίου για λογαριασμό του τελευταίου μαρκήσιου. Αναμένεται να φτάσει από 15 έως 25 εκατομμύρια £.

Ο πίνακας έχει κλαπεί δύο φορές στην ιστορία του – πρώτα το 1809 από το παλάτι Belvedere στη Βιέννη από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και στη συνέχεια στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν λεηλατήθηκε από το Longleat House, η έδρα των Marquesses of Bath, στο Wiltshire.

Μετά από επτά χρόνια κυνηγιού, η αξία του πίνακα υπολογιζόταν πάνω από 5 εκατομμύρια λίρες. Τελικά το έργο βρέθηκε σε μια πλαστική σακούλα για ψώνια σε μια στάση λεωφορείου στο Ρίτσμοντ από τον Τσαρλς Χιλ, πρώην επικεφαλής της μονάδας τέχνης της Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο Χιλ, ο οποίος πέθανε το 2021, είπε ότι τον οδήγησε στο σημείο ένας άνδρας που ζητούσε ανταμοιβή 100.000 λιρών. Ο Χιλ ήταν επίσης γνωστός για τη συνδρομή του στην εύρεση του πίνακα του 1893 του Edvard Munch, «The Scream», μετά την κλοπή του από το Εθνικό Μουσείο στο Όσλο το 1994.

Με πληροφορίες από: Storied Titian painting found at London bus stop after theft goes to auction

ΔΗΜΟΦΙΛΗ