ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητικό Όσκαρ θα απονεμηθεί στον Κουίνσι Τζόουνς

Τιμητικό Όσκαρ θα απονεμηθεί στον Κουίνσι Τζόουνς

Ο Κουίνσι Τζόουνς (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File

Στον Αμερικανό δισκογραφικό, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό παραγωγό και τραγουδοποιό, συνθέτη και ενορχηστρωτή, Κουίνσι Τζόουνς θα απονεμηθεί τιμητικό Όσκαρ στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων του Συμβουλίου Διοικητών (Governors Awards) της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ο Βρετανός σεναριογράφος Ρίτσαρντ Κέρτις, η Αμερικανίδα διευθύντρια κάστινγκ Τζούλιετ Τέιλορ και οι παραγωγοί του Τζέιμς Μποντ, Μάικλ Γουίλσον και Μπάρμπαρα Μπρόκολι θα τιμηθούν επίσης από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στη φετινή τελετή.

Ο 91χρονος Κουίνσι Τζόουνς, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Χέρσολτ το 1994, θα λάβει το Τιμητικό Βραβείο, ένα αγαλματίδιο Όσκαρ που του απονέμεται σε ένδειξη αναγνώρισης των επιτευγμάτων του, της εξαίρετης συνεισφοράς του στις κινηματογραφικές τέχνες και επιστήμες και των υπηρεσιών του στην Ακαδημία.

Ο βετεράνος τραγουδοποιός έχει κερδίσει συνολικά επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ για τη μουσική του σε ταινίες, όπως το θρίλερ «In Cold Blood» (1967).

Την ίδια χρονιά ο Τζόουνς έγινε ο πρώτος μαύρος συνθέτης που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «The Eyes of Love» από την ταινία «Banning».

Επίσης έγινε ο πρώτος μαύρος που προτάθηκε στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας για το κλασικό «The Color Purple» του 1985 και είναι αξιοσέβαστη προσωπικότητα στην κοινότητα του θεάματος για επτά δεκαετίες.

Ο Τζόουνς ξεκίνησε την καριέρα του ως ενορχηστρωτής και μαέστρος της τζαζ, συνεργαζόμενος με θρύλους όπως ο Ρέι Τσαρλς και o Ντίζι Γκιλέσπι, προτού αρχίσει τη σύνθεση μουσικής για ταινιες τη δεκαετία του 1960. Εκτός από τα πρωτοποριακά μουσικά του επιτεύγματα - συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών με τον Φρανκ Σινάτρα και τον Μάικλ Τζάκσον.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στην 15η τελετή απονομής των Governors Awards στο Λος Άντζελες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ