ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Yπάλληλος του Βατικανού συνελήφθη για παράνομη πώληση χειρογράφου του 17ου αιώνα

Προσωπογραφία του Gian Lorenzo Bernini.

Royal Collection

Ο δράστης φέρεται να έκλεψε από το επίσημο αρχείο της Αγίας Έδρας το χειρόγραφο, το οποίο περιέχει τα σχέδια από φύλλα χρυσού που χρησιμοποίησε ο Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι για να διακοσμήσει τον θόλο Baldacchino πάνω από το βωμό της βασιλικής.

Κατηγορείται ότι συναντήθηκε με τον Μάουρο Γκαμπέτι, στις 27 Μαΐου, για να του πουλήσει το χειρόγραφο για 120.000 ευρώ. Εν αγνοία του πωλητή, ωστόσο, ο Γκαμπέτι είναι ο επικεφαλής της διοίκησης στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συνεργαστεί με τους ανακριτές του Βατικανού και τις δυνάμεις ασφαλείας, στρώνοντας μια πονηρή παγίδα στον φερόμενο κλέφτη. Μετά την επιταγή των 120.000 ευρώ και την ανταλλαγή του χειρογράφου του 17ου αιώνα, ο πωλητής έπεσε σε ενέδρα και γρήγορα συνελήφθη από αστυνομικούς του Βατικανού - τη στρατιωτική αστυνομία που προεδρεύει της Πόλης του Βατικανού.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν τον πωλητή Alfio Maria Daniele Pergolizzi, ιστορικό τέχνης που εργαζόταν στο παρελθόν στο Βατικανό μεταξύ 1995 και 2011. Ειδικότερα, ο ρόλος του Pergolizzi αφορούσε το τμήμα επικοινωνίας του Fabric of St. Peter's, το οποίο στεγάζει τα αρχεία στα οποία το 18σέλιδο χειρόγραφο του Μπερνίνι φιλοξενείται.

Οι αρχές ενημερώθηκαν αρχικά για την υποτιθέμενη συμμετοχή του Pergolizzi στο έγκλημα, αφού οι διαχειριστές από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου διαπίστωσαν ότι το χειρόγραφο είχε εξαφανιστεί. Λίγο αργότερα, μια φωτοτυπία του έργου εμφανίστηκε σε ένα βιβλίο του 2021 που επιμελήθηκε, ο Pergolizzi.

Ο ιστορικός τέχνης αυτή τη στιγμή κρατείται σε φυλακή του Βατικανού και ανακρίνεται από τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά του, ο Pergolizzi ισχυρίζεται ότι το χειρόγραφο του είχε δοθεί από τον πρώην συνάδελφό του Monsignor Vittorino Canciani, ο οποίος πέθανε το 2014.

Ο Alessandro Diddi, εισαγγελέας του Βατικανού, θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει ή όχι τον Pergolizzi σε δίκη, αργότερα αυτή την εβδομάδα. Εάν ο φερόμενος κλέφτης δικαστεί, πιθανότατα θα κατηγορηθεί για εκβιασμό, απάτη και παραλαβή κλεμμένης περιουσίας, κάτι που πιθανότατα θα επιφέρει βαριά ποινή, δεδομένης της φύσης του φερόμενου εγκλήματος και της επακόλουθης προσπάθειας ανάκτησης του χειρογράφου του 1633.

Με πληροφορίες από: Former Vatican employee arrested over foiled plan to allegedly sell Bernini manuscript

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης