ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το τραγούδι που έγραψαν οι Rolling Stones για έναν διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο

Το τραγούδι που έγραψαν οι Rolling Stones για έναν διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο

Οι Rolling Stones σε περιοδεία τους στην Γερμανία το 1998.

AP

H μουσική έχει ανακατευτεί με τις πιο σκοτεινές και μακάβριες λεπτομέρειες του πραγματικού κόσμου με πολλές φορές καλό αποτέλεσμα. Το «Midnight Rambler» από το θρυλικό άλμπουμ των Rolling Stones «Let It Bleed» είναι η προσπάθεια του συγκροτήματος να μπει στη φρικτή σκηνή των πραγματικών δολοφονιών.

Παρά το γεγονός ότι το συγκρότημα δεν αναγνώρισε ποτέ δημοσίως την έμπνευση πίσω από το τραγούδι, εικάζεται ευρέως ότι το κομμάτι αφορά τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο γνωστό ως Boston Strangler. Το ίδιο το τραγούδι δηλώνει σχεδόν το ίδιο λέξη προς λέξη, όπως φωνάζει ο Τζάγκερ: «Λοιπόν, άκουσες για τη Βοστώνη…».

Από εκεί και πέρα, οι στίχοι μπαίνουν σε όλο και πιο σκοτεινές λεπτομέρειες καθώς ο Τζάγκερ τραγουδάει κάνοντάς μας να ανατριχιάζουμε.

Η εμμονή στους στίχους με το κόψιμο ενός λαιμού είναι μία ακόμη απόδειξη για τον κατά συρροή δολοφόνο, στον οποίο έχει αφιερωθεί το τραγούδι. Ο τρόπος λειτουργίας του δολοφόνου που τρομοκρατούσε την περιοχή της Βοστώνης μεταξύ Ιουνίου 1962 και Ιανουαρίου 1964 ήταν να στραγγαλίζει τα θηλυκά θύματα του, χρησιμοποιώντας τις νάιλον κάλτσες τους.

Περαιτέρω ανησυχητικές λεπτομέρειες μέσα στο τραγούδι αποκαλύπτουν μια σύνδεση με την εν εξελίξει υπόθεση αληθινού εγκλήματος που σχετίζονται με το γεγονός ότι ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης επιτίθενται σεξουαλικά στα θύματά του πριν τα δολοφονήσει.

Τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τους στίχους του τραγουδιού, αντανακλούν τα εντελώς ανατριχιαστικά εγκλήματα και δίνουν μια παρόμοια εικόνα του ατόμου που κυνηγούσαν οι ντετέκτιβς. Όπως υπέθεσε η αστυνομία εκείνη την εποχή, οι έρευνες είχαν στραφεί σε έναν λευκό άνδρα που μισούσε τη μητέρα του και εφάρμοζε επανειλημμένα την απεχθή μητρική του οργή στα θύματα του.

Αν και το τραγούδι μπορεί να μην το δηλώνει ρητά, ο χαρακτήρας που έχει δημιουργηθεί από το παιχνίδι λέξεων του Τζάγκερ αντικατοπτρίζει την υπόθεση του στραγγαλιστή.

Στο αποκορύφωμα της αντιπαλότητας των Rolling Stones και των Beatles, το 1969 οι Fab Four κυκλοφόρησαν επίσης έναν δολοφονικό ύμνο με το «Maxwell's Silver Hammer», και τα δύο τραγούδια επικεντρώνονται στα πιο σκοτεινά στοιχεία μιας από τις πιο διαμορφωτικές δεκαετίες της ποπ κουλτούρας.

Mε πληροφορίες από: The song The Rolling Stones wrote about a notorious serial killer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ